DERS ADI

: GASTRONOMİ TRENDLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4007 GASTRONOMİ TRENDLERİ ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dünyada gelişen yeni yaklaşımları, gastronomi trendlerini öğrencilere anlatmak ve öğrencilerin yenilikleri yakalamasını sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gastonomi akımlarını hakkında bilgi sahibi olma
2   Yeni yaklaşımları takip edebilmek
3   Yenilikleri yakalayabilmek ve adapte olabilmek
4   Dünyadaki en iyi örnekleri öğrenmek
5   Yeni teknolojileri takip edebilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yenilik, İnovasyon ve Trender
2 Gastronomi Ekosistemi Trendleri
3 Nörogastronomi ve Moleküler Gastronomi
4 Organik Tarım, Şehir Tarımı ve Dikey Tarım
5 Füzyon Mutfağı ve Fonksiyonel Gıdalar
6 Yeşil Restoranlar ve Tematik Restoranlar
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 İçecek Trendleri ve Yenilebilir Böcekler
10 Fast Food ve Slow Food
11 Vejeteryan Beslenme ve Kan Grubuna Göre Beslenme
12 Yiyecek ve İçecek Stilistliği ve Yiyecek İçecek Fotoğrafçılığı
13 Dünya'nın En İyi Restoranları ve Michelin Rehberi
14 Gıda Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Özdoğan, O. N. (2014). Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler (Kavramlar Yaklaşımlar Başarı Hikayeleri ). Detay Yayıncılık, Ankara.
Gastronomi Trendleri Milenyum ve Ötesi (2017). Edt: Doç. Dr. Hülya Kurgun, ISBN: 978-605-2323-06-9, Detay Yayıncılık, Ankara, (Ekim 2017).

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatım
2. Sunum
3. Örnek analizi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

1. Ara sınav
2. Final
3. Ödev Sunumları

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılım zorunludur. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr, 0232 812 6885

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi / 09:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 82

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.21
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.5111