DERS ADI

: MUTFAK TASARIMI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3007 MUTFAK TASARIMI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere endüstriyel bazda çalışan restoran, yiyecek-içecek işletmeleri, catering firmaları ve konaklama işletmelerindeki mutfakların genel kurulum düzenini, ekipmanların çalışma prosedürlerini, malzeme yapılarını ve çalışma özelliklerini anlatmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Genel mutfak planlarını ve hiyerarşik düzenini belirleyebilmek.
2   Yemek üretim yöntemlerini ve mutfak planını belirleyebilmek.
3   Mutfak ekipman planlamasını ve kullanım talimatlarını belirleyebilmek.
4   Ekipmanların yemek ve mönüye etkilerini açıklayabilmek.
5   Mutfaklarda iş güvenliği ve ekipman güvenliğini sağlayabilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-İçecek işletmelerindeki mutfak planları
2 Yemek üretim yöntemleri
3 Mutfaklarda hiyerarşik plan
4 Endüstriyel mutfakların yerleşim planları
5 Mutfak Bölümleri
6 Mutfaktaki depolar ve özellikleri
7 Yarıyıl içi Sınavı
8 Yarıyıl içi Sınavı
9 Açık büfelerin özellikleri
10 Mutfakta kullanılan ekipmanlar ve özellikleri
11 Soğuk, pastane ve banket mutfağındaki ekipmanlar ve özellikleri
12 Catering mutfakları ve restoran mutfakların özellikleri
13 Mutfak kazaları ve önleme noktaları
14 Mutfaklarda kullanılan diğer ekipmanların özellikleri
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Johnny Grey (2002). The Art of Kitchen Design, CassellPaperbacks.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı,
2. Sınıf içi çalışmalar,
3. Örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Öğretim üyesi uygulamalı sınavlar yapma hakkını saklı tutar.
3. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
4. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 82

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.55