DERS ADI

: SERVİS VE SUNUM TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3003 SERVİS VE SUNUM TEKNİKLERİ ZORUNLU 2 1 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. TURGAY BUCAK

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere servis ve sunumun önemini, servis kurallarını ve tekniklerini benimsetmek; el becerisini geliştirip deneyim sahibi olmalarını sağlamaktır

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yemek servis sistemleri ile ilgili temel kavram ve ilkeleri tanımlayabilme
2   Masa yerleşim ve hazırlama teknikleri ile ilgili deneyim edinebilme
3   Sıcak ve soğuk yemeklerin servisi, içecek servisi ve dekoratif yemek sunumları konusunda deneyim edinebilme
4   Davranış kurallarını açıklayabilme
5   Kişisel hijyen ve ekipman hijyenini açıklayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 TEMEL SERVİS BİLGİLERİ, SERVİS ÖNCESİ YAPILAN HAZIRLIKLAR, SERVİSİN BASAMAKLARI
2 YEMEK SERVİS SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ
3 SERVİS VE SUNUM İÇİN KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER VE KULLANIMI
4 MASA YERLEŞİM VE HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
5 SICAK VE SOĞUK YEMEKLERİN SERVİSİ
6 SICAK VE SOĞUK YEMEKLERİN SERVİSİ
7 YARIYIL İÇİ SINAVI
8 YARIYIL İÇİ SINAVI
9 YEMEK SÜSLEME SANATI VE DEKORATİF YEMEK SUNUMLARI
10 ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERİN İÇECEKLERİN SERVİS VE SUNUMU
11 SICAK İÇECEKLERİN SUNUMU
12 PASTANE ÜRÜNLERİNİN SUNUMU
13 DAVRANIŞ KURALLARI; KİŞİSEL HİJYEN
14 SERVİS MALZEME VE EKİPMANLARININ HİJYENİ
15 YARIYIL SONU SINAVI
16 YARIYIL SONU SINAVI

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Konaklama ve Yiyecek - İçecek işletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları. Alptekin Sökmen. Detay Yayıncılık
Pratik Mutfak Rehberi - Lezzet Saati. Bülent Özükan. Boyut Yayın Grubu

ENDÜSTRİYEL YİYECEK ÜRETİMİ. Fermani Maviş. Detay Yayıncılık
Hazır Yemek Sistemleri. Mustafa Tayar, Canan Hecer. Dora Yayıncılk

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 1 12
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 2 2
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 82

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555