DERS ADI

: GIDA KİMYASI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2007 GIDA KİMYASI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÇAĞDAŞ SUNNA

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Temel gıda bileşenlerinin (su, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, vb.) özelliklerini, yapılarını ve gıdalardaki rolünü öğretmek. Bu bilgiler ışığında ürün kalitesi ve gıda güvenliği konusunda bilinç geliştirerek mesleki alanlarında kullanılabilecekleri yetkinliği kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıdalardaki suyun özelliklerini ve su aktivitesinin önemini açıklar
2   Karbonhidratların yapılarını ve özelliklerini açıklar
3   Lipitlerin yapılarını ve özelliklerini açıklar
4   Proteinlerin ve enzimlerin yapılarını ve özelliklerini açıklar
5   Vitaminler, mineraller ve pigmentlerin yapılarını ve özelliklerini açıklar
6   Gıdalarda meydana gelen kimyasal ve enzimatik değişimleri açıklar
7   Gıda katkı maddelerinin özelliklerini açıklar ve sınıflandırır
8   Gıda muhafaza yöntemlerini ve gıda endüstrisindeki kullanım alanlarını açıklar

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıdaların kimyasal bileşenleri ve gıdalardaki suyun önemi
2 Karbonhidratlar
3 Karbonhidratlar
4 Lipitler
5 Lipitler
6 Proteinler
7 ARA SINAV
8 ARA SINAV
9 Enzimler
10 Vitaminler, mineraller ve pigmentler
11 Vitaminler, mineraller ve pigmentler
12 Gıdalarda meydana gelen kimyasal ve enzimatik değişimler
13 Gıda muhafaza yöntemleri
14 Gıda katkı maddeleri
15 FİNAL SINAVI

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ, Kutup Yıldızı Yayınları, 2019
Gıda Kimyası, Prof. Dr. İlbilge SALDAMLI, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2014
Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mustafa TAYAR, Dora Yayıncılık, 2016
Beslenme Biyokimyası, Prof. Dr. Meral AKSOY, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2020

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar ve ödevler

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

cagdas.sunna@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 11 3 33
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 11 2 22
Vize Sınavına Hazırlık 1 6 6
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Ödev Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 83

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.555
ÖK.6
ÖK.7
ÖK.8