DERS ADI

: GASTRONOMİ TURİZMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 2073 GASTRONOMİ TURİZMİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Gastronomi ile ilgili genel bilgileri öğrenerek, yöresel yemekler, yeme içme kültürünün ulusal düzeyde tanıyarak, turistik ürün, destinasyon planlaması açısıdan değerlendirmesini sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri tanımlayabilmek
2   2. Yiyecek,kültür ve turizm arasındaki ilişkiyi bilmek
3   3. Turizm ve gastronomi arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek ve değerlendirebilmek
4   4. Gastronomi turizminin önemi ve gelişimini bilmek
5   5. Sürdürülebilirlik ve gastronomi arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmek ve değerlendirebilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronomi Kavramı:Tanımı ve Gelişimi
2 Gastronomi ve ilişkili kavramlar
3 Gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları
4 Yiyecek, Kültür ve Turizm İlişkisi
5 Turizm ve Gastronomi İlişkisi
6 Turistik ürün olarak gastronomi: Turistik Ürün Tanımı ve Özellikleri
7 Ara Sınav
8 Ara sınav
9 Gastronomi turizmi ve gelişimi
10 Gastronomi turist tipolojileri
11 Gastro-Coğrafya
12 Sürdürülebilirlik ve Gastronomi
13 Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi ve Turizmin Etkisi
14 Gastronomi turizminde trendler
15 Final sınavı
16 Final sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

GÜRSOY, Deniz, Gastronomi Turizmi, Oğlak Yayıncılık, 2016
GÖKDENİZ,Ayhan vd. Gastronomi Turizmi, Detay Yayıncılık, 2015
KURGUN,Hülya, BAĞIRAN ÖZŞEKER, Demet, Gastronomi Ve Turizm, Detay Yayıncılık, 2015
Yemek ve Kültür Dergisi,Çiya Yayınları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve örnek analizi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).
3. Bütünleme Sınavı: Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255555
ÖK.35555
ÖK.45
ÖK.5555