: Oyun Teorisi

Önlisans

DR. HAKAN SÖNMEZ

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Bu dersin amacı, stratejik ilişkilerin çıktıları etkilediği durumlarda hangi sonuçların oluşabileceğini anlamak ve bu sonuçların oluşma sebeplerinin arkasındaki düşünce sistemini incelemek, oyuncuların sahip oldukları bilgi yapısına ve oyunun türüne göre işletme problemlerinin optimum bir şekilde çözümünü sağlamaktır.

1   Oyun teorisinin temel kavramlarını öğrenir.
2   Oyunları belirli kriterlere göre sınıflandırır.
3   Statik, dinamik, tekrarlı, sıralı oyunları modeller ve çözümler.
4   Oyunları gündelik iş yaşamındaki olası problemlerin çözümünde kullanır.
5   Karar verme stratejilerini etkin bir şekilde kullanır.

1 Oyun teorisine giriş: Oyun teorisi ile ilgili temel kavramlar, oyun teorisinin günümüzdeki uygulamaları.
2 Oyunların sınıflandırılması: Strateji sayısına göre oyunlar, oyuncu sayısına göre oyunlar, kaynakların dağılımına göre oyunlar, meta oyunlar, oyuncunun bilgi düzeyine göre oyunlar, statik ve dinamik oyunlar.
3 İki kişili sıfır toplamlı oyunların çözüm yöntemleri: Tepe (denge, eyer) noktası yaklaşımı, maksimin ve minimaks yaklaşımı.
4 İki kişili sıfır toplamlı oyunların çözüm yöntemleri: Baskın (üstün, dominant) strateji yaklaşımı, karma strateji yaklaşımı.
5 Nash dengesi yaklaşımı, Nash dengesinin bulunması ve yorumlanması, geriye doğru çıkarsama ve alt oyun mükemmel Nash dengesi yaklaşımı.
6 Mahkumlar açmazı oyunu, cinsiyetler savaşı ve penaltı atışları oyunları, folk teoremi ve çözümü.
7 Vize Sınavı
8 İki kişili sıfır toplamlı olmayan oyunların çözüm yöntemleri: Nash dengesi yaklaşımı, baskın (üstün, dominant) strateji yaklaşımı.
9 İki kişili sıfır toplamlı olmayan oyunların çözüm yöntemleri: Karma strateji yaklaşımı, oyun (karar) ağacı yaklaşımı.
10 Tam bilgili statik ve dinamik oyunlar, eksik bilgili statik ve dinamik oyunlar, tekrarlı oyunlar, genişleyen biçimli oyunlar, sıralı oyunlar, işbirlikçi oyunlar ve bu oyunların çeşitli piyasa yapılarına göre çözüm yöntemleri.
11 Tam bilgili statik ve dinamik oyunlar, eksik bilgili statik ve dinamik oyunlar, tekrarlı oyunlar, genişleyen biçimli oyunlar, sıralı oyunlar, işbirlikçi oyunlar ve bu oyunların çeşitli piyasa yapılarına göre çözüm yöntemleri.
12 Karar vermede temel kavramlar, karar verme süreci, belirlilik, risk ve belirsizlik altında karar ortamları.
13 Risk ortamında karar ölçütleri: En iyi beklenen değer ölçütü, en büyük olasılık ölçütü, hırs düzeyi ölçütü.
14 Belirsizlik ortamında karar ölçütleri: Eşit olasılıklı durumlar (Bayes-Laplace) ölçütü, kötümserlik (Wald) ölçütü, iyimserlik (Plunger) ölçütü, genelleştirilmiş iyimserlik (Hurwicz) ölçütü, pişmanlık (Savage) ölçütü.
15 Final Sınavı.

Ana Kaynaklar:
1) Gibbons, Robert, Game Theory for Applied Economists, Princeton University 41, New Jersey, 1992.
2) Bakoğlu, H., Oyun Teorisi, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova- İzmir, 1991.
3) Friedman, James, Game Theory with Applications to Economics, 2nd ed., Oxford University Press,1990.
4) McMillan, John, Games, Strategies, and Managers. Oxford: Oxford University Press, 1992.
5) Osborne, Martin, J, An Introduction to Game Theory, Oxford University Press, New York, 2004.
6) H. Scott Bierman., Luis, Fernandez, Game Theory with Economic Applications, Addison- Wesley, Second Edition 1998.
7) Yılmaz, E, Oyun Teorisi, Literatür Yayıncılık, 2009.

Yardımcı Kaynaklar:
1) Çoban,Orhan, Endüstri İktisadı ve Oyun Teorisi: Rekabetin Analitik Bir İncelemesi, Ekin Kitabevi Yayınları, Bursa, 2003.
2) Game Theory for Applied Economists, Robert Gibbons, Princeton University Press, 2003.

Sınıfta yüzyüze konu anlatma tekniği, tartışma ve problem çözme, okuma araştırma, sınıf içi uygulamalar, öğrenci sunumları.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50

Sınavlar: Bu dönem süresince vize sınavı ve final sınavı yapılacaktır.
Notlar: Vize (%50), Final Sınavı (%50), Bütünleme Sınavı (%50).

1) Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.
2) Her türlü intihal girişimi fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

hakan.sonmez@deu.edu.tr

Perşembe, 09:30 - 12:00, Zemin Kat, No: Z-08, Efes Meslek Yüksekokulu, Selçuk / İZMİR.

Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Öğrenci Sunumları 1 6 6