: Erken Modern İmparatorluklardan Birinci Dünya Harbi Sonuna Avrasya'nın Sınırları

TAR 5079 Erken Modern İmparatorluklardan Birinci Dünya Harbi Sonuna Avrasya'nın Sınırları SEÇMELİ 3 0 0 6

Tarih Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

DR. SERKAN KEÇECİ

Tarih Yüksek Lisans

Bu ders Avrupa'nın geçmişte ve günümüzde sınırlarında bulunmakta olan halkların ve yerleşim yerlerinin/mekanların tarihini incelemektedir. Ders, imparatorlukların birbirleriyle karşılaştığı, çatıştığı ve yıkıldığı Orta Asya'dan Kafkasya ve Orta Avrupa'ya kadar uzanan bir coğrafyada muhtelif kültürel, dinî, bölgesel, sınıfsal ve devlet oluşumlarının birbirleriyle olan çatışma ve birarada varolma sürecini ele almaktadır. Dersin konuları emperyal hudutlar arasındaki insan akışı, etnik-dinî temelli şiddetin kökeni ve doğası, ulus devlet ve imparatorluklar dönemini takip eden süreçte ortaya çıkan ülkelerin karmaşık iç ve jeopolitik sorunlarını içermektedir. Dersin sonunda öğrenciler sınır bölgelerinin doğasında var olan dinamiklerle beraber bu alanın tarihini de daha iyi anlayacaklardır.

1   Avrasya daki güncel meseleleri içeren akademik tartışmalara iştirak eder.
2   Tarihin bugünün olaylarını anlamaya nasıl yardımcı olduğunu kavrar.
3   Güncel gelişmelerin anlaşılmasında eleştirel bir yaklaşıma vakıf olur.
4   Uluslararası ve tarihî meseleleri yorumlarken tarafsız bir terminoloji kullanır.
5   Bölgesel tarih çalışırken başarılı bir şekilde yeni yöntemlerden faydalanır.

1 İzlence, Emperyal Alan, Jeopolitik Yaklaşımlar Sunum
2 Emperyal Alan, Jeopolitik Yaklaşımlar Sunum + Tartışma
3 Emperyal İdeolojiler Sunum
4 Emperyal İdeolojiler Sunum + Tartışma
5 Emperyal Kurumlar: Ordu, Bürokrasi ve Elit Sunum
6 Emperyal Kurumlar: Ordu, Bürokrasi ve Elit Sunum + Tartışma
7 Arasınav
8 Emperyal Hudut Karşılaşmaları Sunum
9 Emperyal Hudut Karşılaşmaları Sunum + Tartışma
10 Emperyal Krizler Sunum
11 Emperyal Krizler Sunum
12 Emperyal Krizler Sunum + Tartışma
13 Emperyal Miraslar Sunum
14 Emperyal Miraslar Sunum + Tartışma
15 Sonuç ve Değerlendirme Değerlendirme + Tartışma
16 Final

Ana kaynak:
1. Rieber, Alfred, The Struggle for the Eurasian Borderlands: From the Rise of Early Modern Empires to the End of the First World War (Cambridge, 2014).
Yardımcı kaynaklar:
1. Anderson, Benedict, Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism (Verso Books).
2. Bartov, Omer and Weitz, Eric D., eds., Shatterzone of Empires: Coexistence and Violence in the German, Habsburg, Russian and Ottoman Borderlands (Indiana University Press, 2013).
3. Beck, Lois, Tribes and the State in Nineteenth and Twentieth Century Iran, in Philip Khoury and J. Kostiner, Tribes and State Formation in the Middle East (University of California Press, 1990).
4. Gerace, Michael P., Between Mackinder and Spykman. Geopolitics, Containment and After, Comparative Strategy 10(4) (1991), pp. 347-364.
5. Grousset, René, The Empire of the Steppes. A History of Trans Caspia (Rutgers University Press, 1970).
6. Hauner, Milan, What is Asia to Us Russia s Asia Heartland Yesterday and Today (Routledge, 1992).
7. Kappeler, Andreas, The Russian Empire: A Multi-ethnic History (Routledge, 2001).
8. Kasaba, Reşat, A Moveable Empire. Ottoman Nomads, Migrants and Refugees (University of Washington Press, 2009).
9. LeDonne, John, The Grand Strategy of the Russian Empire, 1650-1831 (Oxford, 2004).
10. LeDonne, John, The Russian Empire and the Word, 1700-1917. The Geopolitics of Expansionism and Containment (Oxford, 1997).
11. Lieven, Dominic C. B., Empire: The Russian Empire and Its Rivals from the Sixteenth Century to the Present (Pimlico, 2003).
12. Reynolds, Michael, Shattering Empires: The Clash and Collapse of the Ottoman and Russian Empires (Cambridge, 2011).
13. Riasanovsky, Nicholas V., The Emergence of Eurasianism, California Slavic Studies 4 (1967), pp. 39-67.
14. Rieber, Alfred, The Struggle for the Eurasian Borderlands: From the Rise of Early Modern Empires to the End of the First World War (Cambridge, 2014).
15. Seegel, Steven, Mapping Europe's Borderlands: Russian Cartography in the Age of Empire (University of Chicago Press, 2012).
16. Tapper, Richard, Frontier Nomads of Iran. A Political and Social History of the Shahsevan (Cambridge, 1997).

Ders Anlatımı + Sunum

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. ÖÇ 1-2: Ara sınavda sorulacak sorularla değerlendirilecektir.
2. ÖÇ 4: Yıl içi çalışma raporu ile değerlendirilecek
3. ÖÇ 3-5: Finalde sorulacak sorularla değerlendirilecek.

Tınaztepe Yerleşkesi, Öğretim Üyeleri Binası, Kat: 3, Ofis: 307
Tel: +90 232 301 77 44