: Laboratuvar Teknikleri ve Enstrümentasyon

Doktora

DOÇ.DR. DERYA DURUSU EMEK SAVAŞ

Psikoloji Doktora

Deneysel ilişkilerin ortaya konmasında gerçek deneysel desenler oldukça güçlü bir yoldur. Deneysel çalışmaların ağırlıklı bir kısmı laboratuvarda yürütülen işlemleri içermektedir. Bu ders, kavramsal ve uygulama açısından laboratuvarda deneysel desenleme ve analize odaklanmaktadır ve deneysel psikolojideki çalışmalarda kullanılan temel bilgisayar yöntemlerini (MATLAB, SPSS, SuperLab, Direct RT ve E-Prime), temel elektrofizyolojik çalışma tekniklerini (EDA, GSR, HRV, SCR, vb), beyin görüntüleme (fNIR ve fMRI ) tekniklerini ve bu laboratuvar yöntemleriyle elde edilen verinin doğası ve istatistiksel analize hazırlanması konularını içerecek biçimde tasarlanmıştır.

1   psikolojide kullanılan örtük ve açık veri toplama tekniklerini, en yeni donanım ve yazılım olanaklarını kullanarak uygulayabilecektir.
2   Davranışın laboratuvarda deneysel olarak çalışılmasına yönelik araç-gereç bilgisine sahip olacaktır.
3   Fizyolojik ve metabolik verinin görselleştirilmesi ve davranışla ilişkilendirilmesine yönelik teknikleri kullanabilecektir.
4   Beyin görüntüleme sistemlerinden elde edilen veriyi istatistiksel analizlere uygun hale getirebilecektir.
5   Veri edinimi ve analizine ilişkin olarak yaygın olarak kullanılan MATLAB, SPSS, SuperLab, Direct-RT, E-Prime programlarını etkili bir biçimde kullanabilecektir.
6   Güncel deneysel desenleme ve analizine yönelik güncel literatürü takip edip yorumlayabilecektir.

1 Deneysel Desenler, Temel Deneyler
2 İç tutarlılık, karıştırıcı etkiler, bağımsız grup deseni, tekrarlanan ölçüm deseni, eşleştirimiş çift deseni
3 SuperLab 4.0/ Deney düzenleme: örneklemleme, manipulasyon, IV ve DV, kontrol
4 SuperLab 4.0/ Tek olay deneysel desenleri, kompleks deneysel desenler
5 Ara sınav 1
6 Elektrofizyoloji/ Yarı deneysel desenler, program değerlendirme
7 Elektrofizyoloji/ SCR, Gelişimsel araştırma desenleri
8 Elektrofizyoloji/ ERP, Araştırma sonuçlarını anlama I: betimleme ve korelasyon
9 Araştırma sonuçlarını anlama II: istatistiksel yorumlama
10 Ara sınav 2
11 Örneklem ve populasyonlar, çıkarımsal istatistik, sıfır hipotezi ve araştırma hipotezi, olasılık ve dağılımın ölçeklenmesi, 1. tip ve 2. tip hatalar
12 Elektrofizyoloji/ EMG, Anlamlılık değeri, anlamlı çıkmayan sonuçları yorumlayabilme, örneklem büyüklüğü: güç analizi
13 Uygun anlamlılık testini seçebilmek
14 APA tarzı raporlama, data sunumu, yayın hazırlama

Cozby, P. C. (2009). Methods in behavioral research. NY: McGraw Hill.
American Psychological Association (2009). Publication Manual (6th Ed). Washington, DC: APA.
Direct-RT User Manual
SuperLab 4.0 User Manual
fNIR User Manual
Instructor-Student Manual for Laboratory Techniques in Psychology (ders sorumlu tarafından sağlanacaktır)

Ders kapsamını oluşturan teorik konular ders sorumlusunun moderatörlüğünde öğrencilerin yoğun katılımıyla tartışmalı olarak ele alınacaktır; laboratuvar çalışmaları yine ders sorumlusunun denetiminde uygulamalı olarak yürütülecektir.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. Arasınav
2. Ödev
3. Final

Öğrencilerin kuramsal ders saatlerinde edindikleri bilgileri yoklamak üzere bir arasınavı yapılacaktır. Farklı konu alt alanlarına ilişkin edindikleri bilgi ve beceriler yapılacak iki adet mini-proje/ ödev ile değerlendirilecek, dönem boyu yürütülen çalışmalara ilişkin bir genel değerlendirme olması bakımından bir projenin öğrenci tarafından yürütülüp sonlandırılması beklenecektir.

Dersin en az %70'ine katılım zorunludur.

derya.emek@deu.edu.tr

Salı 15:00-16:00