: Psikopatoloji ve Kültür

Psikoloji Doktora

PROF.DR. GÜLAY DİRİK

Psikoloji Doktora

Dersin amaçlarından biri psikopatolojiyi tarihsel ve kültürel bir perspektifle incelemek ve sınıflama sistemlerinin temellerini felsefi açıdan değerlendirmektir. Diğer yandan; psikopatolojinin ve kültürel klinik psikolojinin sosyo-kültürel kavramsallaştırılması tartışılacaktır. Ayrıca, anxiyete bozuklukları, depresyon, madde kötüye kullanım ve çocuk psikopatolojisi kültürel açıdan ele alınacaklardır.

1   Psikopatolojiyi tarihsel ve kültürel bakış açılarıyla analiz edebilme.
2   Psikopatoloji ve kültürel klinik psikolojinin sosyokültürel kavramsallaştırmasını özetleyebilme
3   Farklı psikolojik hastalıklar için kültürün önemini ayırt edebilmek.
4   Kültürel bir yaklaşım ile farklı müdahale modellerini tasarlayabilmek.
5   Çocuk psikopatolojisiyle çalışırken kültürel bir yaklaşım ile farklı uygulamalar yapabilmek.

1 Tanışma, dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi, kurallar, öğretme ve değerlendirme yöntemlerinin açıklanması
2 Psikopatolojinin tarihsel perspektifleri Millon, T. (2010). Contemporary directions of Psychopathology. New York: The Guilford Press.
3 Psikopatolojinin sınıflandırılmasında felsefi boyutlar Millon, T. (2010). Contemporary directions of Psychopathology. New York: The Guilford Press.
4 Psikopatolojinin kültürel perspektifleri Millon, T. (2010). Contemporary directions of Psychopathology. New York: The Guilford Press.
5 Psikopatolojinin sosyokültürel kavramsallaştırılması Millon, T. (2010). Contemporary directions of Psychopathology. New York: The Guilford Press.
6 DSM-V ve ICD-11 in koordinasyonunda kültürel konular Millon, T. (2010). Contemporary directions of Psychopathology. New York: The Guilford Press.
7 Kültürel Klinik Psikoloji Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York:
8 vize sınavı
9 Kültür ve Anksiyete Bozuklukları Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York: Oxford University Press
10 Kültür ve Yeme Bozuklukları Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York: Oxford University Press
11 Depresyon yönetiminde Kültürel Konular Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York: Oxford University Press
12 Kültür ve madde kötüye kullanım Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York: Oxford University Press
13 Kültür ve Şizofreni Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York: Oxford University Press
14 Kültür ve çocuk ve ergen psikopatolojisi Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York: Oxford University Press

Ana kaynak (lar):

1- Millon, T. (2010). Contemporary directions of Psychopathology. New York: The Guilford Press.
2- Kazarian S. S. & Evans, D. R. (1998). Cultural Clinical Psychology: Theory, Research, and Practice New York: Oxford University Press

Yardımcı kaynaklar:

1- Committee on Cultural Psychiatry (2005). Cultural Assessment in Clinical Psychiatry. Report No. 145. Washington: American Psychiatric Publishing, Inc.
2- Wen-Shing Tseng & Jon Streltzer (2005) .Culture and Psychotherapy: A Guide to Clinical Practice. Washington: American Psychiatric Publishing, Inc

- Ders anlatımı,
- Sunum,