: Klinik İlaç Araştırmaları I

PROF.DR. MUKADDES GÜMÜŞTEKİN

Klinik İlaç Araştırmaları Yüksek Lisans
Translasyonel Tıp Yüksek Lisans

Klinik ilaç araştırmalarının metodolojisi; tasarımı; planlanması; verilerin analizi, yorumlanması; araştırma protokolünün hazırlanması konularının tartışılacağı bu derslerin sonunda öğrencilerin klinik ilaç araştırmaları planlama, tasarım, yönetme, analiz ve yorumlamada kazandıkları donanım ile; klinik ilaç araştırmalarını yürütecek ekip içerisinde yer alacak yetkin araştırıcı olabilmeleri amaçlanmaktadır.

1   Klinik ilaç araştırmalarını düzenleyen ulusal ve uluslar arası düzenlemeleri bilme, uygulayabilme
2   Klinik araştırma tasarımlarını bilme, uygulayabilme
3   Klinik araştırmalarda temel biyoistatistik kavramları bilme, yorumlayabilme, uygulayabilme
4   Klinik araştırma protokol özeti yazabilme, uygulayabilme
5   Klinik araştırmaya katılan tarafların sorumluluklarını kavrayabilme

1 Klinik araştırma ile ilgili genel kavramlar (Klinik araştırma tanımı, rutin hasta bakımından farklılıkları Gönüllü tanımı, kısıtlı ve etkilenebilir özne tanımı Klinik araştırma gerekliliğinin nedenleri Klinik araştırmalarda taraflar )
2 Klinik araştırmalarda planlama (kontrol grubu seçimi, plasebo kullanımı, randomizasyon, dahil edilme/hariç tutulma kriterleri, maskeleme)
3 Klinik araştırmalarda planlama / hatalı planlama sonuçları (kontrol grubu seçimi, randomizasyon, dahil edilme/hariç tutulma kriterleri, maskeleme)
4 Klinik araştırmalarda planlama, tasarım I (Deneysel çalışmalar: Paralel kollu tasarım, Çapraz geçişli denemeler Faktöriyel tasarım, Ardışık tasarım, Withdrawal tasarım) Ne zaman hangi çalışma düzeni seçilmeli
5 Klinik araştırmalarda planlama, tasarım II (Gözlemsel çalışmalar: tanımlayıcı çalışmalar, kohort çalışmalar, olgu-kontrol çalışmaları, enine-kesitli çalışmalar )
6 Klinik araştırma amacı, hipotezi, ölçüm skalaları (nominal, oran, fark), sonlanım noktaları, yerini tutucu uç noktalar (surragate endpoints)
7 İstatistikte temel kavramlar Değişkenlerin ölçüm skalaları (nominal, oran, fark) P değeri, Güç, Güvenlik aralığı kavramları İstatistiksel anlamlılık ve klinik anlamlılık
8 Tanımlayıcı istatistik (sayısal değişkenlerin dağılımı, merkezi eğilim ölçütleri, ne zaman ortanca ne zaman ortalama kullanılmalı yayılım ölçütleri, ne zaman hangi yayılım ölçütü kullanılmalı )
9 Parametrik-non parametrik analiz seçimi I. Hangi durumda hangi analiz seçilir
10 Parametrik-non parametrik analiz seçimi II. Hangi durumda hangi analiz seçilir
11 Klinik araştırmalarda örneklem büyüklüğünün hesaplanması, tip 1, tip 2 hata
12 Sağkalım analizleri, ilaç etkililiğinin sağkalım fonksiyonu üzerinden değerlendirilmesi
13 Klinik araştırma protokol özeti hazırlama
14 Klinik araştırma protokol özeti sunumu

Clinical Trials Handbook : Design and Conduct. Meinert, Curtis L. 2012. http://site.ebrary.com/lib/deulibrary/detail.action docID=10608725
Fundamentals of Clinical Trial. Friedman LM, Furberg CD, DeMets DL. 2010. http://link.springer.com/book/10.1007%2F978-1-4419-1586-3

Yerli kaynaklar :
Klinik Farmakolojinin Esasları ve Temel Düzenlemeler Prof Dr S O Kayaalp 5. Baskı, 2012
Klinik Araştırmalar Kitabı-2014 Editörler: Prof Dr H Akan, Dr H İlbars, N Ömeroğlu Çetinkaya. Bilimsel Tıp Yayınevi, Ankara, 2014.

Etkinlikler ayrıntılı olarak `Değerlendirme Yöntemler ve `İş Yükü Hesaplaması bölümünde verilmiştir.

1 PO Performans/Ödev
2 FN Final
3 BNS Başarı PO * 0.40 +FN*0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu PO * 0.40 + BUT*0.60

Öğrencilerin başarısı, final sınavında ve hazırlayacakları ödevde başarılı olmaları ile ölçülmektedir.

gumustekinm@gmail.com
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı