: İllüstratif Tipografi

Grafik Sanatlar
Grafik Resimleme ve Baskı
Grafik Tasarımı

Ders, öğrencilerin tipografiyi kullanarak illüstrasyon üretmelerini ve bunu diğer grafik uygulamalarında kullanabilmeleri için farklı mecralar üzerinde çalışmalar oluşturmayı amaç edinmiştir. Bu doğrultuda yapılacak olan çalışmaların projelerinin öğrenciler tarafından yapılandırması amaçlanmaktadır. Öğrenciler yöntem, materyal ve sunum açısından serbest bırakılır.

1   1: Sahip olduğu tipografi bilgisini, illüstrasyon ile harmanlayıp, yeni yönelim ve yöntemlerle birleştirip, tasarım yönetiminde yaratıcı bir şekilde kullanabilmesi
2   2: Yazılım ve Malzeme bilgisine hakim olması ve günceli takip ederek bu bilgileri geliştirebilmesi ve doğru alanlarla ilişkilendirebilmesi
3   3: Projelerin beklenmedik ve yaratıcı bir sunumu olması
4   4: Tasarımın temel ilkelerinin dışında özgür bir ifadeye ulaşabilmesi beklenmektedir

1 Öğrencilerle tanışma. Dersin içeriğinin ve amacının öğrencilerle paylaşılması. İllustratif Tipografinin örnekler üzerinden öğrencilere aktarılması. Dönem boyunca yapılacak projelerin öğrencilere aktarılması ve öğrencinin çalışacağı projenin kapsamını belirlemesi için çalışmaya başlaması.
2 Öğrencilerin araştırmaları sonucunda edindikleri örnekler üzerinden kritik ile proje konularının ve kapsamlarının belirlenmesi. 1. Projenin briefinin verilmesi ve çalışılmaya başlanması. 1. PROJE: HARF İnisiyal harf tasarımı yapmak bu projenin amacını oluşturmaktadır. Burada seçilen yazı karakterinin proje konseptiyle uyumlu olması, desteklemesi beklenir. Ayrıca inisiyalin metinle birliteliği ve sayfadaki diğer unsurlarla uyumu ve ölçüsü önemlidir.
3 Eskiz ve kritik.
4 Uygun eskizin seçilmesi ve orjinal çalışmanın gerçekleştirilmesi.
5 KONULAR 10. Sunum ve Jüri.
6 1. İllustratif Tipografinin örnekler üzerinden öğrencilere aktarılması. 11. Proje 3: METİN Öğrencinin belirlediği ve üzerinde kritik yapılan proje üzerinden bir cümle illüstrasyonu ve bir mecrada kullanımı. Proje Brief inin verilmesi ve örnekler üzerinden projenin irdelemesi.
7 2. Proje 1: HARF Öğrencinin belirlediği ve üzerinde kritik yapılan proje üzerinden inisiyal harf tasarımı ve metinle birlikte sayfada kullanımı. Proje Brief inin verilmesi ve örnekler üzerinden projenin irdelemesi. 12. Örneklerin toplanması, incelenmesi ve kritik.
8 3. Öğrencinin üzerinde çalışmak istediği projenin belirlenmesi, eskiz ve kritik 13. Öğrencinin üzerinde çalışmak istediği projenin belirlenmesi, eskiz ve kritik.
9 4. Eskiz ve kritik. 14. Eskiz ve kritik.
10 5. Sunum ve Jüri. 15. Sunum ve Jüri.
11 6. Proje 2: KELİME Öğrencinin belirlediği ve üzerinde kritik yapılan proje üzerinden kelime illüstrasyonu ve bir mecrada kullanımı. Proje Brief inin verilmesi ve örnekler üzerinden projenin irdelemesi.
12 7. Örneklerin toplanması, incelenmesi ve kritik.
13 8. Öğrencinin üzerinde çalışmak istediği projenin belirlenmesi, eskiz ve kritik.
14 9. Eskiz ve kritik.

-(Design Brief) Bruce Willen, Nolen Strals-Lettering & Type_ Creating Letters and Designing Typefaces-Princeton Architectural Press (2009)
-Sarah Hyndman-Why Fonts Matter-Random House (2016)
-Lara McCormick, Playing with Type, Rockport, 2013