: Yazı

Grafik Sanatlar
Grafik Resimleme ve Baskı
Grafik Tasarımı

Ders yazı karakterlerini temel alarak özgün kaligrafik ve tipografik metinlerle görseller oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu tipografik özgün ve biricik görselleri diğer grafik uygulamalarında kullanabilmeleri için farklı mecralar üzerinde çalışmalar oluşturmayı amaç edinmiştir. Bu doğrultuda yapılacak olan çalışmaların projelerinin öğrenciler tarafından yapılandırması amaçlanmaktadır. Öğrenciler yöntem, materyal ve sunum açısından serbest bırakılır.

1   Sahip olduğu tipografi bilgisini, kaligrafi ile harmanlayıp, yeni yönelim ve yöntemlerle birleştirip, tasarım yönetiminde yaratıcı bir şekilde kullanabilmesi
2   Yazılım ve Malzeme bilgisine hakim olması ve günceli takip ederek bu bilgileri geliştirebilmesi ve doğru alanlarla ilişkilendirebilmesi
3   Projelerin beklenmedik ve yaratıcı bir sunumu olması
4   Tasarımın temel ilkelerinin dışında özgür bir ifadeye ulaşabilmesi

1 Tanışma. Dersin içeriği, işlenişi ve derste kullanılacak malzemeler ile ilgili bilgi paylaşımı.
2 Lettering (yazılama) nedir Kaligrafi nedir Örnekler üzerinden inceleme ve tartışma. Araştırma konuları verilir.
3 Araştırmalardan elde edilen görsel ve yazınsal materyal üzerinden değerlendirmeler yapılır. Malzeme bilgisi verilir.
4 Alıştırma çalışmalarına başlanır.
5 Alıştırma çalışmalarına devam ederken metinler seçilir. Seçilen metin üzerinde çalışmaya başlanır.
6 Seçilen metin üzerinden çalışmaya devam edilirken layout ve yazı karakteri seçimi üzerine düşünülür. Benzer çalışma örneklerin toplanır ve üzerinden kritik yapılır.
7 Metin düzenlemesi, layout ve yazı karakteri uyumuna dikkat edilerek sonlandırılır.
8 Kaligrafi çalışması sonlandırılır ve değerlendirmesi yapılır.
9 Lettering çalışması için bir konsept seçilir. Konsepte uygun bir metin bulunur ve projelendirilir.
10 Projenin içeriğine göre layout belirlenir. Eskiz çalışmaları yapılır.
11 Projenin içeriği ve layout göre kaç adet yazı karakterinden yararlanılacağı belirlenir. Eskiz çalışmaları yapılır.
12 Eskiz çalışmaları orjinal çalışmaya dönüştürülür.
13 Lettering çalışmasının son düzenlemeleriyle birlikte değerlendirilmesi yapılır.
14 Kaligrafi ve Lettering çalışmaları birlikte değerlendirilir.

-Cees W. De Jong, Alston w. Purvis, Jon Tholenaar, Type: Avisual History of Typefaces and Graphic Styles Volume I, 1628-1900, Taschen, 2009
-Cees W. De Jong, Alston w. Purvis, Jon Tholenaar, Type: Avisual History of Typefaces and Graphic Styles Volume II, 1901-1938, Taschen, 2010
-(Design Brief) Bruce Willen, Nolen Strals-Lettering & Type_ Creating Letters and Designing Typefaces-Princeton Architectural Press (2009)
-Sarah Hyndman-Why Fonts Matter-Random House (2016)
-Lara McCormick, Playing with Type, Rockport, 2013
-Victionary, Handstyle Lettering, FromCalligraphy to Typography, Victionary, 2017
-Alex Fowkes, Drawing Type an Introduction to Illustrating Letterforms, Rocport, 2014
-David Harris, The Calligrapher s Bible: 100 Complete Alphabets and How to Draw Them, A&C Black, 2003
-MOMA, Lettering by Modern Artists, MOMA, 1964
-Cari Buziak, Calligraphy Magic: How to Create Lettering, Knotwork, Coloring and More, North Light Books, 2011

Kaligrafi ve Yazılama üzerine seminer
Örnekler üzerinden inceleme ve tartışma
Kitap, dergi, sosoyal platformlar ve kişisel bloglar üzerinden uygulama araştırmaları
Malzemeyi tanıma ve kullanım
Tekrar alıştırmaları
Projeye uygun kaligrafi ve yazılama çeşitlemeleriyle uygulamalar

1 PR Proje
2 JD JüriDeğerlendirmesi
3 BSN Başarı Notu PR * 0.40 + JD * 0.60

Proje %70
Derse Katılım ve Performans %10
Dönem Sonu Jüri Değerlendirmesi %20

Özgün projeler üretebilme becerisi
Proje için uygun ortamı seçme becerisi
Eskizler ve fikirler üzerine tartışma
Zamanlama: projeyi zamanında bitirmek
Beklenmedik ve çarpıcı sunumlar

Akademik Dürüstlük: Öğrencilerden verilen projeleri kendi düşünce ve becerileri ile tamamlamaları ve bu kapsamda tamamen özgün eserler üretmeleri beklenir. Herhangi bir şekilde başka bir çalışmadan doğrudan ilham almak, bire bir fayda sağlamak, benzerini üretmek, hatta bir başkasına yaptırmak gibi durumlar kesinlikle kabul edilemez.

Betül USLU ÖZKAN
betulusluozkan@gmail.com

Uygulama 14 2 28
Ödev Hazırlama 12 0,5 12