: OSMANLI MİNYATÜRÜNDEN BATI TARZI RESME GEÇİŞ

Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik

DOÇ. FİLİZ ADIGÜZEL TOPRAK

Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik

Osmanlı İmparatorluğu'nda 18. ve 19. Yüzyıllarda yaşanan modernleşme ve yenileşme sonucunda, sanat üretiminde Batı biçimlerinin ve Batı resmine özgü tekniklerin nasıl benimsendiğini araştırmak ve tartışmak.

1   Bu derste verilen eğitim sonunda öğrencinin; Osmanlı minyatür sanatının belli başlı dönem ve üsluplarını tanıması,
2   18. Ve 19. Yüzyılda Osmanlı sarayında ve başkent İstanbul'daki sanat ortamı hakkında bilgi sahibi olması,
3   19. yüzyılda Batı etkisiyle Osmanlı görsel kültür alanına giren kavram ve biçimleri tanıması,
4   19. Yüzyılda, Osmanlı sarayı ve çevresi için yaptırılan ve Anadolu'da da görülen dini ve sivil mimari hakkında bilgi sahibi olması,
5   19. Yüzyılda Osmanlı dini ve sivil mimaride görülen perspektif ve diğer Batı resim tekniklerinin kullanıldığı manzara resimlerini tanıması ve bu resimlerde minyatür ile Batı tarzı resim arasındaki geçişi çözümleyebilmesi beklenmektedir.

1 Osmanlı İmparatorluğu nda Batılılaşma ve Modernleşme kavramlarına sanat ortamı bağlamında bir giriş
2 18. yüzyıl Osmanlı Sanatında Batı ile etkileşimler: Minyatür Sanatı ve Nakkaş Levni
3 Osmanlı minyatür sanatında 18. ve 19. Yüzyıllarda değişen kaynak ve konular
4 Osmanlı minyatür sanatında 18. Ve 19. Yüzyıllarda değişen kaynak ve konular
5 18. ve 19. Yüzyıl Osmanlı minyatürlerinde (tek figür veya kitap resmi) biçim ve resim teknikleri: Öğrenci Sunumu ve Tartışma
6 18. ve 19. Yüzyıl Osmanlı minyatürlerinde (tek figür veya kitap resmi) biçim ve resim teknikleri: Öğrenci Sunumu ve Tartışma
7 19. yüzyılda İstanbul da dini ve sivil mimarideki süsleme programı ve manzara resimleri: Batı etkileri
8 19. yüzyılda İstanbul da dini ve sivil mimarideki süsleme programı ve manzara resimleri: Batı etkileri
9 19. yüzyıl mimarideki manzara resimlerinde kompozisyon kurgusu ve Batı resim tekniklerinin kullanılışı
10 19. yüzyıl mimarideki manzara resimlerinde geleneksel minyatür üslubu ve Batı tarzı resim biçimlerinin karşılaştırılması
11 Osmanlı Modernleşmesi: Modernleşme sürecinde sanatta Batılı biçimlerin benimsenmesi ve zihniyet çatışması
12 Osmanlı Modernleşmesi: Mimarideki manzara resimlerinde perspektif
13 Genel değerlendirme

Cezar, M. (1995). Sanatta Batı ya Açılış ve Osman Hamdi, Ekav Vakfı Yayınları, İstanbul..
Duben, İ. (2007). Türk Resmi ve Eleştirisi, 1880-1950, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
Renda, G. (1977). Batılılaşma Döneminde Türk Resim Sanatı, 1700-1850, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
Bağcı, S. (2004). Osmanlı Mimarisinde Boyalı Nakışlar , Osmanlı Uygarlığı 2, ed. Halil İnalcık ve Günsel Renda, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.
Adıgüzel Toprak; F. (2013). "Kılcızade Mehmet Ağa Camii'nde Bulunan Bir Manzara Resmindeki Ağaç Tasvirlerinin Batı Tarzı Resme Geçiş Bağlamında Değerlendirilmesi", SDÜ Arte, Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, Cilt 6, Sayı 11, 1-28 s.

Bu derste, Osmanlı İmparatorluğu'nda 18. ve 19. Yüzyıllarda yaşanan modernleşme sonucunda, sanat üretiminde Batı biçimlerinin benimsendiği süreç, duvar resimleri örneğinde incelenecektir. Ressamların minyatüre özgü geleneksel resim anlayışını ve gerçeklik kavramını nasıl ele aldıkları üzerinde durularak, yeni olanla gelenekseli birleştirme çabaları öğrenci sunumlarıyla tartışılacaktır.

1 YCL Yıliçi Çalışması
2 ODV Ödev/Seminer/Uygulama
3 BNS Başarı Notu YCL * 0.70 + ODV * 0.30

Ödev/sunum teslimi dönem sonunda alınır ve final sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, ders notları öğrenciye verilir.
Bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili kaynakçaya göre okuma yapması beklenir.

filiz.adiguzel@deu.edu.tr

Ders anlatımı 13 3 39
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 2 26
Final sınavına hazırlık 1 10 10