: TASARIMDA KIŞKIRTICILIK, AKTİVİZM VE TOPLUMSAL DEĞİŞİM

Doktora

PROF.DR. HACI YAKUP ÖZTUNA

Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik

1960 lardan günümüze siyasi propagandadan tasarım aktivizmine sanat ve tasarımda kışkırtıcılığın çeşitlenen biçimlerini incelemek, sanat ve tasarımın sosyal değişimi nasıl etkilediğini sorgulamak, hem alternatif hem de sosyal sorumluk tasarımını analiz etmek, sanat ve tasarımın toplumdaki rolü üzerine odaklanmak, belirlenen temalarla ilgili olarak ileri düzeyde kuramsal okumalar yapmak, tartışmalar yapmak ve öneriler sunmak, literatür incelemeleri yapmak, araştırma raporları yazmak, yapılan konu hakkında seminerler vermek bu dersin amaçları arasında yer alır. Sanat ve tasarımın estetik ve sosyal uygulamalarının farklı biçimlerde nasıl yorumlandığını ve sunulduğu hakkında ileri düzeyde değerlendirme ve analiz yapmak, bu dersin diğer amaçlarını oluşturur.

1   1960 sonrası yaşanan sosyo-kültürel, ideolojik ve teknolojik değişimlerin sanat ve tasarım ve tasarımcılar-sanatçılar üzerindeki etkisini ileri düzeyde analiz ederek kavramsal, analitik ve eleştirel bakış açısına sahip olabilmesi
2   Çoğulculuk, çok kültürlülük, eklektik, çok ulusculuk, küreselleşme bağlamında sanat ve tasarım ürünlerini ve tasarımcıları-sanatçıları ileri düzeyde inceleyebilmesi
3   Postmodern tasarım ve sanat kuramları ile ilgili konular hakkında eleştirel düşünebilmesi, araştırma raporları yazabilmesi ve sunum becerilerini ileri düzeyde geliştirebilmesi
4   Hem sanat ve tasarım kültürünü anlayabilmesi ve hem de sanat ve tasarımın popüler kültür arasındaki karşılıklı etkileşimleri ileri düzeyde farkedebilmesi
5   1960 sonrası toplumsal sorumluluk bilinciyle üretilen disiplinlerarası sanat ve tasarım ürünlerini inceleyebilmesi ve alanına aktarabilmesi

1 Derse Giriş: Aktivist Hareketler
2 Ekoloji Genel Tartışma
3 Genel Tartışma
4 Greenpeace Eylemcileri Genel Tartışma
5 Savaş Karşıtı Eylemler Genel Tartışma
6 İnsan Hakları Genel Tartışma
7 İnsan Hakları Genel Tartışma
8 Belirlenen Konu ile ilgili Sözlü Seminer
9 AIDS Genel Tartışma
10 Kürtaj Karşıtı Protestocular Genel Tartışma
11 Kadınların Siyasi Eylemleri Genel Tartışma
12 Feminizm ve Eşcinsel Hakları Genel Tartışma
13 Genel Tartışma
14 Belirlenen Konu ile ilgili Sözlü SEMİNER
15 Final Sınavı

Ana kaynak: Heller, S.; Vienne, V. (2003). Citizen Designer: Perspectives on Design Responsibility. New York:Allworth Press.
Luke, F. A. Design Activism: Beautiful Strangeness for a Sustainable World.
Bruckner, D.J.R., Seymour Chwast, and Steven Heller. Art Against War: 400 Years of Protest Art. New York: Abbeville Press, 1984.
Lupton, Ellen and Abbott Miller. (1996). Design, Writing, Research. New York:Phaidon.
Faster, Hall. (1984). Re:Post, Art After Modernism adlı kitapta. Cambridge:MIT. S. 189-201.
Poynor, R. (2003). No More Rules: Graphic Design and Post Modernism. New Haven:Yale University Press.
McQuiston, L. (1993). Graphic Agitation: Social and Political Graphics Since the Sixties. London/New York: Phaidon Press.
McQuiston, L. (2004). Graphic Agitation 2: Social and Political Graphics in the Digital Age. London: Phaidon Press.
Jacobs, Karrie and Steven Heller. (1994). Angry Graphics: Protest Posters of the Reagan/Bush Era. Layton, UT: Gibbs-Smith.

1 ODV Ödev/Sunum
2 FN Final