: 1960'LAR VE 1970'LERDE AVRUPA'DA VE AMERİKA'DA RADİKAL PROTESTOLAR VE UNDERGROUND BASIN

STA 6039 1960'LAR VE 1970'LERDE AVRUPA'DA VE AMERİKA'DA RADİKAL PROTESTOLAR VE UNDERGROUND BASIN SEÇMELİ 3 0 0 6

Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik

PROF.DR. HACI YAKUP ÖZTUNA

Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlik

1960 lar ve 1970 ler esnasında Avrupa ve Amerika da meydana gelen politik, sosyal ve kültürel değişimleri sanat ve tasarım bağlamında incelemek, belirlenen temalarla ilgili olarak ileri düzeyde kuramsal okumalar yapmak, tartışmalar yapmak ve öneriler sunmak, literatür incelemeleri yapmak, araştırma raporları yazmak, yapılan konu hakkında seminerler vermek bu dersin amaçları arasında yer alır. Alt-kültür ve karşıt kültürlerin görsel üretimleri hakkında ileri düzeyde değerlendirme ve analiz yapmak, bu dersin diğer amaçlarını oluşturur.

1   1960 ler ve 1970 ler esnasında yaşanan sosyo-kültürel, ideolojik ve teknolojik değişimlerin sanat ve tasarım ve tasarımcılar-sanatçılar üzerindeki etkisini ileri düzeyde analiz ederek kavramsal, analitik ve eleştirel bakış açısına sahip olabilmesi
2   Popüler kültürü ve üslubunu ileri düzeyde inceleyebilmesi
3   Sanat ve Tasarım kuramları ve ilgili konular hakkında eleştirel düşünebilmesi, araştırma raporları yazabilmesi ve sunum becerilerini ileri düzeyde geliştirebilmesi
4   Hem sanat ve tasarım kültürünü anlayabilmesi ve hem de altkültür ve karşıt kültürler arasındaki karşılıklı etkileşimleri, görsel üretimlerini sanat ve tasarım bağlamında ileri düzeyde tartışabilmesi
5   : 1960 ve 1970 ler esnasında toplumsal sorumluluk bilinciyle üretilen sanat ve tasarım ürünlerini inceleyebilmesi ve alanına aktarabilmesi

1 Derse Giriş:
2 1960 lar Sivil Haklar Hareketi Genel Tartışma
3 Genel Tartışma
4 Vietnam Savaşı Karşıtı Protestolar Genel Tartışma
5 Genel Tartışma
6 Üniversite Öğrenci Olayları Genel Tartışma
7 Genel Tartışma
8 Belirlenen Konu ile ilgili SÖZLÜ SEMİNER
9 Doğum Kontrolü ve Kürtaj, Eşit İşe Eşit Ücret İçin Kadın Hareketleri Genel Tartışma
10 Genel Tartışma
11 Genel Tartışma
12 Hippie Kültürü, Karşıt Kültür ve Altkültürlerin Yayınları Genel Tartışma
13 Genel Tartışma
14 Belirlenen Konu ile ilgili Sözlü SEMİNER
15 Final Sınavı

McDarrah, Gloria S. and McDarrah, Timothy S. (2003). Anarchy, Protest, and Rebellion: And the Counterculture That Changed America. Da Capo Press.
Klanten, R. (2011). Art & Agenda: Political Art and Activism. Die Gestalten Verlag.
Reed, T. V. (2005). The Art of Protest: Culture and Activism from the Civil Rights Movement to the Streets of Seattle. Univ Of Minnesota Press.
Hebdige, D. (1979). Subculture: The Meaning of Style (New Accents). Oxford:Routledge.
Cagle, Van M. (1995). Reconstructing Pop/Subculture: Art, Rock, and Andy Warhol. California: Sage Publications, Inc.
Cushing, Lincoln ve Drescher, Timoth W. (2009). Agitate! Educate! Organize!: American Labor Posters. New York: Cornell University Press.

Referanslar:
Diğer ders materyalleri: