: Güvenlik, Risk ve Kalite Yönetimi

BİL 7011 Güvenlik, Risk ve Kalite Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 6

AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

PROF.DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ

AR-GE ve İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Dersin temel amacı bir kuruluşta yürütülen süreçlerin güvenlik, risk ve kalite yönetimi bakış açısıyla algılanıp, süreçlerin iyileştirilmesinde ve geliştirilmesinde, karşılaşılan problemlerin çözümünde kalite, güvenlik ve risk ile ilgili sistematik yaklaşımları anlama ve kullanma becerilerini kazandırmak ve bunlar ile ilgili araç ve yöntemleri etkin kullanma becerisini sağlamaktır.

1   Güvenlik, risk ve kalite yönetimi tanımlayabilme.
2   Risk, güvenlik ve kalite ölçütlerini tespit edebilme.
3   Bir iş sürecinde mevcut olan risk, güvenlik ve kalite problemlerini analiz edebilme.
4   Risk, güvenlik ve kalite yönetim sistemlerini planlayabilme.
5   Güvenlik, risk ve kalite geliştirme standart, araç ve tekniklerini etkin olarak kullanabilme.

1 Kalite Yönetimi
2 Kalitenin Evrimi
3 Kalite, Güvenlik ve Risk Arasındaki İlişki
4 Kalite, Güvenlik ve Risk Yönetim Sistemleri
5 Kalite, Güvenlik ve Risk Yönetim Sistemlerinin Temel Yapı Taşları
6 Kalite, Güvenlik ve Risk Yönetim Sistemlerinde Kullanılabilecek Temel Araçlar
7 Kalite, Güvenlik ve Risk Yönetim Sistemlerinde Kullanılabilecek İleri Araçlar
8 Kalite, Güvenlik ve Risk Yönetim Sistemlerinin Yapılandırılması
9 Arasınav
10 Proje Sunumları
11 Proje Sunumları
12 Proje Sunumları
13 Vaka Çalışması
14 Vaka Çalışması

1. Besterfield, D.H. Besterfield-Michna, C., Besterfield, G.H. and Besterfield-Sacre, M. (2003), Total Quality Management, Prentice-Hall.
2. Bicheno, J. (2002), The Quality 75: Six Sigma Performance in Service and Manufacturing, PICSIE Books.
3. Cianfrani, C.A., Tsiakals, J.J. and West, J.E. (2009), ISO9001:2008 Explained, ASQ Quality Press.
4. Evans, J.R. and Lindsay, W.M. (2008), Managing for Quality and Performance Excellence, Thomson South-Western
5. Foster, S.T. (2007), Managing Quality: Integrating the Supply Chain, Prentice Hall
6. Goetsch, D.L. and Davis, S.B. (2010), Quality Management for Organisational Excellence, Prentice Hall.
7. Gryna, F.M., Chua, R.C.H., Defeo, J.A. (2007), Juran s Quality Planning and Analysis: For Enterprise Quality, McGraw-Hill.
8. Schneider, B. (2004), Service Quality: Research Perspectives, Sage.
9. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı
10. ISO 31000 Risk Yönetimi Standardı
11. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı

1. Anlatım Metodu
2. Uygulamalarla Gösterme Metodu
3. Öğrencilerin Vaka Sunumları
4.Belirlenen Vakaların Tartışılarak Analizi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + BUT* 0.50

1. Öğrencilerin genel başarı durumlarına ve öğretim üyesinin inisiyatifine bağlı olarak, notların dönüşümünde çan eğrisi hesaplamaları kullanılabilir. Bu durumda, öğrencinin çan eğrisi hesaplamalarına katılabilmeleri için her sınavdan en az 25 puan almaları gerekmektedir. Eğer bir sınav sorusu yanıtsız bırakılmışsa o sorunun değeri sınav sonucundan çıkarılacaktır. Yalnızca yanıt verilmişse (bu yanıta nasıl ulaşıldığını gösteren hesaplamalar yoksa) soru değerinin %25 i ile puanlandırılacaktır.
2. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.
3. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyacaktır.
4. Örnek olay analizi bir işbirliği çabası gerektirir. Her grup üyesinin grup çalışmasına yaklaşık olarak eşit katkı sağlamasını garantilemek grubun sorumluluğundadır. Örnek olaylar, öğretim üyesi ve grup üyeleri tarafından notlandırılacaktır. Grubun her üyesinin dönem sonunda kendisinin ve diğer grup üyelerinin katkısını değerlendirmesi istenecektir.
5. Örnek olay, alan araştırmaları ve çalışma raporları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, dil bilgisi gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir.
6. Yıl içi notu ve Final notu ortalaması 75 ve üzeri olmalıdır.

ozkan.tutuncu@deu.edu.tr

Dönem başlangıcında ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19