: İslam Felsefesi

İLT 4015 İslam Felsefesi ZORUNLU 3 0 0 4

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) (Uzaktan Öğretim)

DOÇ.DR. MEHMET AYDIN

İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) (Uzaktan Öğretim)

Öğrencinin İslam Felsefesinin doğuşu, gelişimi ve geçirdiği safhalar ve sistematik konuları hakkında bilgi sahibi olmasını; İslam Felsefesinin özgün filozofları ve felsefelerini öğrenmesini ve bilgi edinmesini sağlamak. Öğrencinin İslam felsefesinin sistematik konuları ile İslamî ilimler arasındaki ilişkiyi anlama ve yorumlama konusunda teorik ve pratik bilgi sahibi olmasını sağlamak.

1   Öğrenci dersin sonucunda, İslam felsefesinin mahiyeti, alanı, doğuşu, gelişimi, sistematik konuları, filozofları ve islamî ilimlerle ilişkisi hakkında bilgi elde eder; Gazzâlî'nin İslam filozoflarına yönelttiği eleştirilerin değeri ve etkisine dair bilgi elde etmiş olur.
2   İslam felsefesinin doğuşuna etki eden dahili ve harici nedenleri, gelişme dönemleri, felsefî ekol ve konuları, felsefe ile islamî ilimler arasındaki ilişki ve felsefe-din ilişkisini öğrenmiş olur.
3   İslam felsefesinin kendi içindeki farklılıkları ve öneminin bu dersin sonucunda öğrenmiş olur. Bunun yanında İslam düşüncesindeki fikri farklılıklara da aşinalık kazanmış hale gelir.
4   İslam felsefesini kaynakları hakkında bilgi sahibi olur İslam düşüncesi içerisinde bu ekolün önemini somut bilgilere dayalı olarak öğrenir.
5   İslam felsefesinin farklı boyutlarını ahlak, metafizik, epistemoloji gibi diğer felsefe ekolleriyle ortak olan yönlerini öğrenir ve daha geniş kapsamlı bir İslam medeniyeti algısına sahip olur.

1 İslam Felsefesinin Mahiyeti ve Alanı
2 İslam'da Felsefî İlimlerin Doğuşu
3 İslam Felsefesinin Gelişmesi ve Dönemleri
4 İslamî İlimlerle Felsefe Arasındaki İlişki
5 Felsefi Ekoller ve İlimler
6 İslam'da Tabiatçı ve Eklektik Düşünce
7 Özgün Filozoflar ve Felsefeleri I: Kindi ve Farabi
8 Ara Sınav
9 Özgün Filozoflar ve Felsefeleri II: İbn Miskeveyh ve İbn Sina
10 Gazali ve Felsefe Eleştirisi
11 Endülüste Felsefe
12 Gazali Sonrası Felsefe I
13 Gazali Sonrası Felsefe II
14 İslam Felsefesinin Batıya intikali ve Etkileri
15 Osmanlıda Felsefe
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

1. Hilmi Ziya Ülken, Eski Yunandan Çağdaş Düşünceye Doğru İslam Felsefesi: Kaynakları ve Etkileri, Ülken Yayınları, İstanbul 2007.
2. Mehmet Bayraktar, İslam Felsefesine Giriş, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 1997.
3. Macit Fahri, İslam Felsefesi Tarihi, çev., Kasım Turhan, İklim Yayınları, İstanbul 1992.
4. M.M. Şerif (ed.), İslam Düşüncesi Tarihi, (İslam Felsefesi ve Filozofları Bölümü), insan Yayınları, c.I-IV, İstanbul 1990.
5. Seyyid Hüseyin Nasr-Oliver Leaman (ed.), İslam Felsefesi Tarihi, çev., Şamil Öçal, Hasan Tuncay Başoğlu, Açılımkitap Yayınları, c.I-III, İstanbul 2007.
6. Peter Adamson ve Richard C. Taylor (ed.), İslam Felsefesine Giriş, çev., M. Cüneyt Kaya, Küre Yayınları, İstanbul 2007

Ders Anlatımı

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 FSB Finalsonu Başarı Notu VZ * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BSB Bütünleme sonu başarı notu VZ * 0.40 +BUT * 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

aydin.mehmet@deu.edu.tr

Serbest