: Sanat Felsefesi

Felsefe

PROF.DR. METİN BAL

Felsefe

Estetik ve sanat felsefesinin temel kavram ve kuramlarını tarihsel gelişimleri içinde günümüze kadar izlemek.

1   Öğrenci estetik ve sanat felsefesinin temel kavram ve kuramlarını öğrenir.
2   Öğrenciler estetik ve felsefe üzerine tartışmaların nasıl yürütüleceğine dair özel bir yetenek edinir.
3   Öğrenci sanatkârlık ve sanat arasında farkı öğrenir.
4   Öğrenci estetik ve sanat düşüncesi yardımıyla beğeni yargısının farkına varır ve beğenisini geliştirir.
5   Öğrenciler sanat kuramlarının ve hareketlerinin araştırılması konusunda yeni düşünce yollarıyla tanıştırılır.

1 Estetik ve Sanat Felsefesinin kısa tarihçesi
2 Platon'un sanat görüşü, İon ve Şölen diyaloğu. Realizm ve Mimesis Kuramı: Eikon'dan Simulakr'a.
3 Aristoteles ve sanat türlerinin ayrılması. Poietika kitabında tragedya sanatı.
4 Plotinus ve mimetik sanat anlayışının sonu.
5 Modern felsefede sanat anlayışı. Edmund Burke'nin "beğeni yargısı"nı keşfi ve "yüce" ve "güzellik" kavramları.
6 İmgelemin zihinsel yetiler arasındaki yeri: Baumgarten ve Kant'ın Yargı Yetisinin Eleştirisi.
7 Schiller ve insanlığın estetik eğitimi
8 Schelling'in Sanat Felsefesi
9 Hölderlin, Novalis ve Romantisizm
10 Hegel'in estetik anlayışı
11 Marx ve Engels'in sanat anlayışı
12 Nietzsche ve "bir sanat yapıtı olarak dünya" anlayışı.
13 Aristoteles'in ve modern sanat kuramının bir eleştirisi: Bertolt Brecht'in Epik Tiyatro teorisi
14 Heidegger'in tasarımlayıcı sanat anlayışını eleştirisi.

Aristoteles (2005) Poietika (Şiir Sanatı Üzerine) Yunanca/Türkçe Çev. Nazile Kalaycı, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
Burke, Edmund (2008) Yüce ve Güzel Kavramlarımızın Kaynağı Hakkında Felsefi Bir Soruşturma, Çev. Barış Gümüşbaş, Ankara: BilgeSu.
Euripides (2003) Bakkhalar, Çev. Sabahattin Eyuboğlu, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yay.
Farago, France (2006) Sanat, Çev. Özcan Doğan, Ankara: Doğu Batı.
Fischer, Ernst (2012) Sanatın Gerekliliği, John Berger'in Önsöz'üyle, Çev. Cevat Çapan, İstanbul: Sözcükler.
Hegel, F. Georg Wilhelm (1994) Estetik, Güzel Sanatlar Üzerine, Çev. T. Altuğ-H.Hünler, Cilt 1, İstanbul: Payel Yay.
Platon, İon (Şiir Üstüne), Çev. Tacettin Ünlü, ss. 263-275. İçinde: Platon (1993) Diyaloglar, İstanbul: Remzi Kitabevi.
Shakespeare, William (2010) Macbeth, Çev. Bülent Bozkurt, İstanbul: Remzi Kitabevi.
Shiner, Larry (2004) Sanatın İcadı, Bir Kültür Tarihi, Çev. İsmail Türkmen, İstanbul: Ayrıntı Yay.

Sanat Felsefesi dersi teorik anlatıma dayalı olarak yürütülür. Estetik ve sanat düşüncesinin temel kavramları ve düşüncelerini açıklamakta yardımcı olacağı düşünülen sanat yapıtları görsel ve işitsel ortamlarda tanıtılır.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrencinin başarısının değerlendirilmesinde öğrencinin sorumlu tutulduğu ödevler ve derse katılımı göz önünde bulundurulur.

Öğrencinin derste önerilen ve işlenen kaynaklara hakimiyeti ve derse katılımı ara sınavda değerlendirilir.
Öğrencinin dönem boyunca hazırladığı ödevler ve derse katılımı final sınavında değerlendirilir.

Öğrenci dersi yürüten hocanın derste işlediği kaynakları ve ders dosyasına koyduğu notları edinerek dersle ilgili bu malzemeleri içeren bir dosya oluşturmalıdır.
Ders esnasında konunun anlaşılmasını desteklemek için bu dosyada içerilen kaynaklara ilişkin olarak ileriye ve geriye dönük göndermeler yapılacaktır.
Öğrencinin dersi izlemesini kolaylaştırmak amacıyla ders dosyasını titizlikle oluşturması ve haftalık olarak verilen okuma önerilerini yerine getirmesi beklenir.

Cep Tel: 506 536 00 30, Tel: ++90 (232) 41 279 03, Dahili tel no: 19411, Fax: ++90 (232) 453 90 93, E-posta: balmetin@gmail.com, metin.bal@deu.edu.tr, Kişisel web sayfası: www.metinbal.netne.net
Felsefe Bölümü, Oda no: 328, Edebiyat Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü, PK: 35260, İzmir - Türkiye.

Pazartesi 11-12.
Salı: 11-12.