: Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri

EKH 7042 Evlilik Birliğinde Mal Rejimleri SEÇMELİ 3 0 0 5

Ekonomi Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

DR.ÖĞR.ÜYESİ MEHMET BEŞİR ACABEY

Ekonomi Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Mal Rejimleri dersinin amacı; eşlerin evlilik birliğinde malları dolayısıyla aralarında ortaya çıkan ilişkileri düzenleyen yasal ve seçimlik mal rejimlerinin öğrenilmesi, eşler arasında geçerli olan mal rejimine göre, önceki Medeni Kanun ve Türk Medeni Kanunu çerçevesinde tasfiyesinin gerçekleştirilebilmesi, mal rejimlerine hakim olan ilkeler doğrultusunda, mal rejimlerine ilişkin hükümlerin eleştirilmesi ve çözüm önerileri üretilmesidir.

1   Mal Rejimlerine ilişkin temel kavramları (yasal mal rejimi- seçimlik mal rejimi, mal rejimi sözleşmesi, olağanüstü mal rejimi vs), mal rejimlerinin tarihçesini ve farklı ülkelerde uygulanan mal rejimi sistemlerini, mal rejimi hukukunun temel ilkeleri (eşlerin eşitliği, sınırlı sayı ilkesi, sözleşme özgürlüğü) çerçevesinde tanımlayabilme.
2   Mal rejimlerine ilişkin önceki Medeni Kanun ve Türk Medeni Kanunu hükümlerini açıklayabilme.
3   Mal rejimleri ile ilgili hukuk kurallarının, somut olaylara uygulamasında, hangi hukuk kuralı/larının uygulanacağı konusunda doğru karar verebilme.
4   Eşler arasında geçerli olan mal rejimini, ilgili hukuk kuralları çerçevesinde tasfiye edebilme.
5   Mal rejimleriyle ilgili varolan hukukî düzenlemeleri ve Yargıtay kararlarını eleştirerek uygun çözüm önerileri getirebilme.

1 Mal Rejimleri Hakkında Genel Bilgiler (Mal rejimi kavramı, mal rejimi hukukuna egemen olan ilkeler, Mal rejimlerinin tarihsel gelişimi, yabancı ülke hukuk sistemlerinde geçerli olan mal rejimleri)
2 Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenen mal rejimi tipleri (yasal mal rejimi, sözleşmesel mal rejimleri; olağanüstü mal rejimi), Önceki Medeni Kanundaki mal rejimleri
3 Mal rejimi sözleşmesi
4 Türk Medeni Kanununda yasal Mal rejimi : Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi: Genel olarak incelenmesi (uygulama alanı, zamanı vs)
5 Mal grupları: Edinilmiş Mallar, Kişisel Mallar
6 Mal Rejimi Devam Ederken Eşlerin Mallarına İlişkin Hak ve Yetkileri (Mülkiyet, Yönetim, Tasarruf)
7 Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Sona Ermesi ve Tasfiyesi: Artık Değer Kavramı ve Hesaplanması: Eşlerin Edinilmiş Mallarının aktif ve pasif kısmına giren değerler
8 Arasınav
9 Değer artış payı alacağı ve borcu, denkleştirme alacağı ve borcu, eklenecek değerler
10 Artık değer Katılma oranı, katılma alacağının ve değer artış payının, katılma alacağı nedeniyle üçüncü ödenmesi kişilere karşı dava
11 Tasfiye Davası ve Zamanaşımı
12 Sözleşmesel Mal Rejimleri: - Mal Ayrılığı Rejimi
13 Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi- Mal Ortaklığı Rejimi
14 Yasal Mal Rejimiyle Sözleşmesel Mal Rejimlerinin Karşılaştırılması

ACABEY ,M.Beşir: Evlilik Birliğinde Yasal Mal Rejimi, İzmir 1998.
ACABEY, M.Beşir: Medeni Kanun Tasarısının Evlilik Birliğinde Yasal Mal Rejimine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi, Prof. Dr. Hayri Domaniçe 80. Yaş Günü Armağanı, II. Cilt / İstanbul 2001, sh. 777 vd.
ACABEY, M. Beşir: Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Mal Grupları- İspat Kuralları ve Eşlerin Paylı Mülkiyeti Altındaki Mallara İlişkin Düzenlemeler, Prof.Dr. Ünal Narmanlıoğluna Armağan, DEÜ. Hukuk Fakültesi Dergisi, C.9 - Özel Sayı 2007, İzmir-2009.
ACABEY, M. Beşir: Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Tartışmalı Bazı Konular Hakkında Düşünceler, İzmir Barosu Dergisi, Y. 73/2009, S. 2/Nisan.
ACAR, Faruk: Aile Konutu, Mal Rejimleri, Eşin Yasal Miras Payı, Ankara 2012.
ŞIPKA, Şükran: Türk Hukukunda Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Uygulamaya İlişkin Sorunlar, İstanbul 2011.
ZEYTİN, Zafer: Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi, Ankara 2008.

Konu anlatımı, Yargıtay kararı incelemesi ve konuya ilişkin örnek olay çözümleri yapılarak öğrencilerin öğrenme çıktılarına ulaşması sağlanmaktadır.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA