: Kamu İcra Hukuku

EKH 7040 Kamu İcra Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 5

Ekonomi Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

PROF.DR. YUSUF KARAKOÇ

Ekonomi Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Kamu harcamalarının finansmanında araç olarak kullanılan kamu gelirlerinin tahsilinin İcra ve İflas Kanunu ndan ayrı olarak Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun la düzenlenmiş olmasının gerekçelerini sunmak, bu Kanun nun içeriği konusunda lisans ve yüksek lisans aşamalarında öğrenilen bilgileri geliştirmek, bu alanda akademik araştırma ve çalışma yapmak isteyen doktora öğrencilerine teori ve uygulama konusunda rehberlik yapmak.

1   Lisans ve yüksek lisans aşamasında kamu alacaklarının tahsili konusunda öğrenilen bilgileri akademik düzeyde tartışabilme.
2   Kamu alacağı kavramının içeriğini teori ve uygulamadan yararlanmak suretiyle açıklayabilme.
3   Kamu alacakları için getirilmiş olan güvence önlemlerini tesbit edebilme
4   Kamu alacağının tahsilinde ortaya çıkması muhtemel hukuki uyuşmazlıklara çözüm üretebilme
5   Kamu alacaklarının tahsili aşamasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların dava yoluyla çözümünde görevli ve yetkili yargı organlarını ve bu tür davalarda izlenecek usulü tesbit edebilme
6   Kamu icra hukuku ile genel icra hukuku arasındaki farkları ve benzerlikleri ayırt edebilme
7   Kamu alacağının tahsilinde tüzel kişilerin temsil organlarının ve ortaklarının sorumluluğuna ilişkin kuralları ticaret hukuku ve borçlar hukuku kuralları ile kıyaslamalı olarak açıklayabilme

1 Kamu İcra Hukuku Kavramı ve Niteliği, Genel İcra Hukuku ile İlişkisi
2 Kamu Alacağı Kavramı ve Kapsamı, Kamu Alacağının Tarafları, Tahsilde Görev ve Yetki, Süreler ve Tebligat
3 Kamu Alacağı İçin Güvence Önlemi Olarak Teminat
4 İhtiyati Haciz
5 İhtiyati Tahakkuk
6 Kamu Alacağının tahsilinde Rüçhan Hakkı, Takas, İptal Davası
7 Kamu Alacakları İçin Diğer Güvence Önlemleri, özellikle Kanuni Temsilcilerin ve Limited Şirket Ortaklarının Sorumluluğu
8 Ara sınav
9 Kamu Alacağının Tahsilinde Teminatın Paraya Çevrilmesi, Kefilin Takibi, Haciz Yoluyla Takipte Ödeme Emri
10 Hacizde İstihkak İddiaları Menkul
11 Gayrimenkul Malların Haczi
12 İflas Yolu ile Takip ve Konkordato
13 Kamu Alacağının Ertelenmesi
14 Kamu Alacağının Terkini ve Zamanaşımı

1. Yusuf KARAKOÇ, Genel Vergi Hukuku, 5. Bası, (Yetkin Yayınları), Ankara 2011.
2. Yusuf KARAKOÇ, Kamu Alacaklarının Tahsili Aşamasında Ortaya Çıkan ve Vergi Yargısında Çözümlenen Uyuşmazlıklar, (Yetkin Yayınları), Ankara 2000.
Yardımcı kaynaklar:
1. Mualla ÖNCEL / Ahmet KUMRULU / Nami ÇAĞAN, Vergi Hukuku, 16. Bası, (Turhan Kitabevi), Ankara 2009.
2. Turgut CANDAN, Kanuni Temsilcinin Vergi ve Diğer Kamu Alacaklarından Sorumluluğu, 3. Baskı, (Maliye ve Hukuk Yayınları), Ankara 2006.
3. Turgut CANDAN, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, (Maliye ve Hukuk Yayınları), Ankara 2007.
4. Binnur ÇELİK, Kamu Alacaklarının Takip ve Tahsil Hukuku, (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları), Ankara 2002.
5. Recai DÖNMEZ, Vergi İcra Hukukunda İhtiyati Haciz, (Anadolu Ünv. Yayınları), Eskişehir 1998.
6. Recai DÖNMEZ, Vergi İcra Hukukunda Haciz Yolu ile Takip, (Seçkin Yayınları), Ankara 2005.
7. M Kamil MUTLUER, Vergi Genel Hukuku, (Bilgi Üniversitesi Yayınları), İstanbul 2006.

Ders anlatımı

1 ARS ARASINAV