: Roman ve Politika

Yüksek Lisans

DOÇ.DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans

Bu ders en eski insan kültürel eylemlerinden ikisi olan edebiyatla politika arasında başlangıcından beri var olan ilişkiyi çeşitli zaman ve kültürel ortamlarda aldığı özel biçimlerde inceleyerek, edebiyatın ne zaman ve hangi koşullarda egemen ideolojinin bir parçası halinde hareket ettiğini, hangilerinde de ona muhalif bir tavır geliştirebildiğini tartışmaya açabilmek ve yanı sıra edebiyat ve politika arasındaki karşılıklı etkileşimi irdelemek amacını taşımaktadır.

1   Amerikan romanına politik bir çerçeveden bakabilmeleri,
2   İktidarla, genelde sanat, özelde roman arasındaki rekabet ve işbirliği ilişkileri konusunda farkındalık geliştirerek bunlar üzerine düşünce üretebilmeleri,
3   Açık ya da saklı politik söylemlerin farkına vararak deşifre edebilmeleri,
4   Irk, sınıf, din ve cinsiyet ayrımcılığının iktidar ilişkilerini biçimlendiren öğeler olarak yeniden nasıl üretildiklerini analiz edebilmeleri,
5   Yaşadıkları toplumsal yapılarda politik süreçleri fark ederek güç ilişkileri konusunda duyarlı ve etik tavırlar geliştirebilmeleri amaçlanmaktadır.

1 Uncle Tom's Cabin Öğrenci Sunumu: Catherine H. Zuckert, Natural Right and the American Imagination Sınıf Tartışması
2 Uncle Tom's Cabin Öğrenci Sunumu: Catherine H. Zuckert, Natural Right and the American Imagination Sınıf Tartışması
3 The Jungle Öğrenci Sunumu: Isabel Allende, Paths of Resistance: The Art and Craft of the Political Novel Sınıf Tartışması
4 The Jungle ve A Hazard of New Fortunes Öğrenci Sunumu: George Goodin, The Poetics of Protest: Literary Form and Political Implication in the Victim-of-Society Novel Sınıf Tartışması
5 A Hazard of New Fortunes Öğrenci Sunumu: George Goodin, The Poetics of Protest: Literary Form and Political Implication in the Victim-of-Society Novel Sınıf Tartışması
6 All the King's Men Öğrenci Sunumu: Arnold Brecht, Political Theory: The Foundations of Twentieth Century Political Thought Sınıf Tartışması
7 The Human Stain Öğrenci Sunumu: Cathy Moses, Dissenting Fictions: Identity and Resistance in the Contemporary Novel Form Sınıf Tartışması
8 Sınıf Tartışması Sınıf Tartışması
9 The Plot against America Öğrenci Sunumu: Cathy Moses, Dissenting Fictions: Identity and Resistance in the Contemporary Novel Form Sınıf Tartışması
10 The Poisonwood Bible Öğrenci Sunumu: Fidelma Ashe, Contemporary Social and Political Theory: An Introduction Sınıf Tartışması
11 Blood Tie Öğrenci Sunumu: Stephen Eric Bronner, Twentieth Century Political Theory: A Reader Sınıf Tartışması
12 Nineteen Eighty Four Öğrenci Sunumu: Stephen Eric Bronner, Twentieth Century Political Theory: A Reader Sınıf Tartışması
13 The Handmaid's Tale Robert Boyers, Atrocity and Amnesia: The Political Novel since 1945 Sınıf Tartışması
14 Genel Değerlendirme Genel Değerlendirme

4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC * 0.10 + YSS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC * 0.10 + BUT* 0.50

Ara sınav ve final sınavından birisi araştırma ödevi olarak yapılacaktır. Burada yapılan araştırmanın niteliği, güncelliği ve ana düşünceye entegrasyonu, tartışmanın anlamlılığı, tutarlılığı, düşünce gelişimindeki akıcılık ve dilin doğru ve deyimsel kullanılmasındaki başarı gibi ölçütler göz önüne alınacaktır. Araştırma ödevi MLA formatının en son kurallarına uygun olarak hazırlanacaktır. Kaynakça en az on adet ikincil kaynak içermelidir. Cliffsnotes, Sparksnotes gibi yardımcı kitaplar Kaynakça olarak kabul edilmeyecektir.
Sınıf içinde yapılan sınavda açık uçlu sorular sorulduysa soruyla kurulan mantıksal bağlantı, açımlamadaki ve düşünce geliştirmedeki tutarlılık ve dilin doğruluğu ve akıcılığı aranan temel ölçütlerdir.
Sunumlarda; konuya hâkimiyet, anlatımdaki açıklık ve netlik, düşüncelerin organizasyonu, zamanlama ve sorulara verilen yanıtların bilgi birikimine işaret etmesi ve mantık çerçevesinde ifadesi aranan temel değerlendirme ölçütleridir.
Sınıf içi tartışmaları anlamak ve izleyebilmek için her haftaya ait okuma ödevlerin kesinlikle yapılması gerekmektedir. Bu yüzden her öğrencinin okuma metinlerini entelektüel bir düzeyde tartışmaya hazır olması gerekmektedir. Aynı zamanda, daha önce tartışılan konularla mevcut konu arasında bağlantılar kurarak temeldeki tema ve sorunlar üzerine daha geniş bir bakış geliştirmesi beklenmektedir.
Kısa sınavlarda sorular öğrencinin o günkü derse hazırlığını çlçmek üzere hazırlanmıştır, bu nedenle yoruma değil doğrudan konu hakkında bilgiye dayalı yanıtlar beklenecektir.
Her tür sınavda kişisel yorumlar gerçeklerle ve bilgiyle desteklenmek zorundadır.
Derse katılımdan alınacak puan sınıf içi tartışmalarına yapılan entelektüel katkı düzeyiyle orantılı olacaktır.

Araştırma ödevlerinde intihal girişiminde bulunan öğrenciler dersten başarısız sayılacaktır. Bu tür bir eylemin cezası programla ilişik kesmeyle sonuçlandırılabileceğinden bu konuda azami dikkat gerekmektedir.
Derse %70 oranında katılım zorunludur.

Adres: Edebiyat Fakültesi Binası Ofis A 220
Telefon: (232) 301 86 78