: Karşılaştırmalı Edebiyat

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans

DOÇ.DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans

Bu ders; çeşitli ulusal yazınlardan roman örneklerini izleksel bir bütünlük içinde karşılaştırarak çeşitli izleklerin farklı kültürlerde kavramsallaştırılmalarını ve bir kültür ya da zamandan diğerine aktarılırken geçirdiği değişimleri, anlam kaymalarını, bağlantıları incelemek, dolayısıyla kültürler ve zamanlar arasında yazın yapıtları aracılığıyla diyaloglar kurma ya da var olan diyalogları keşfetme amacını gütmektedir.

1   Karşılaştırmalı edebiyat kavramı ve kuramlarını tanıması,
2   Karşılaştırmalı edebiyatın Post-Sömürgecilik, Çok-kültürlülük ve Feminizm gibi dünya görüşleriyle olan bağlarını görmesi
3   Batı ve Batı dışı edebiyat külliyatı arasında bağ ve diyalog kurabilmesi,
4   Edebiyat yoluyla kültürün inşa edilen bir yapı olduğuna ilişkin farkındalık geliştirerek farklı kültürel ifadelere duyarlılık geliştirmesi,
5   Durumlara ilişkin eleştirel pozisyonlar geliştirebilmesi hedeflenmektedir.

1 Nathaniel Hawthorne, The Scarlet Letter Öğrenci Sunumu: Susan Bassnett, Comparative Literature: A Critical Introduction Sınıf Tartışması
2 Orhan Pamuk, Beyaz Kale Öğrenci Sunumu: Susan Bassnett, Comparative Literature: A Critical Introduction Sınıf Tartışması
3 Elif Şafak, Pinhan Öğrenci Sunumu:Öğrenci Sunumu: Azade Seyhan, Tales of Crossed Destinies: The Modern Turkish Novel in a Comparative Context Sınıf Tartışması
4 Ursula K. LeGuin, The Left Hand of Darkness Öğrenci Sunumu: Susan Bassnett, Comparative Literature: A Critical Introduction Sınıf Tartışması
5 Philip Roth, The Human Stain Öğrenci Sunumu: Charles Bernheimer, Comparative Literature in the Age of Multiculturalism Sınıf Tartışması
6 J. M. Coetzee, Disgrace Öğrenci Sunumu: Charles Bernheimer, Comparative Literature in the Age of Multiculturalism Sınıf Tartışması
7 Arundhati Roy, The God of Small Things Öğrenci Sunumu: Ann Massa and Alistair Stead, Forked Tongues : Comparing 20th-Century British and American Literature Sınıf Tartışması
8 Sınıf Tartışması Sınıf Tartışması
9 Reşat Nuri Güntekin, Acımak Öğrenci Sunumu: Azade Seyhan, Tales of Crossed Destinies: The Modern Turkish Novel in a Comparative Context Sınıf Tartışması
10 Margaret Atwood, The Blind Assassin Öğrenci Sunumu: Ann Massa and Alistair Stead, Forked Tongues : Comparing 20th-Century British and American Literature Sınıf Tartışması
11 Jerzy Kosinski, Painted Bird Öğrenci Sunumu: Pierre Ancet, Ucube Bedenlerin Fenomenolojisi Sınıf Tartışması
12 Margaret Atwood, The Handmaid's Tale Öğrenci Sunumu: Pierre Ancet, Ucube Bedenlerin Fenomenolojisi Sınıf Tartışması
13 Philip Roth, The Plot against America Öğrenci Sunumu: Kitap-lık "Karşılaştırmalı Edebiyat" Sınıf Tartışması
14 Genel Değerlendirme Genel Değerlendirme

4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC* 0.20 + YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC * 0.20 + BUT* 0.40

Ara sınav ve final sınavından birisi araştırma ödevi olarak yapılacaktır. Burada yapılan araştırmanın niteliği, güncelliği ve ana düşünceye entegrasyonu, tartışmanın anlamlılığı, tutarlılığı, düşünce gelişimindeki akıcılık ve dilin doğru ve deyimsel kullanılmasındaki başarı gibi ölçütler göz önüne alınacaktır. Araştırma ödevi MLA formatının en son kurallarına uygun olarak hazırlanacaktır. Kaynakça en az on adet ikincil kaynak içermelidir. Cliffsnotes, Sparksnotes gibi yardımcı kitaplar Kaynakça olarak kabul edilmeyecektir.
Sınıf içinde yapılan sınavda açık uçlu sorular sorulduysa soruyla kurulan mantıksal bağlantı, açımlamadaki ve düşünce geliştirmedeki tutarlılık ve dilin doğruluğu ve akıcılığı aranan temel ölçütlerdir.
Sunumlarda; konuya hâkimiyet, anlatımdaki açıklık ve netlik, düşüncelerin organizasyonu, zamanlama ve sorulara verilen yanıtların bilgi birikimine işaret etmesi ve mantık çerçevesinde ifadesi aranan temel değerlendirme ölçütleridir.
Sınıf içi tartışmaları anlamak ve izleyebilmek için her haftaya ait okuma ödevlerin kesinlikle yapılması gerekmektedir. Bu yüzden her öğrencinin okuma metinlerini entelektüel bir düzeyde tartışmaya hazır olması gerekmektedir. Aynı zamanda, daha önce tartışılan konularla mevcut konu arasında bağlantılar kurarak temeldeki tema ve sorunlar üzerine daha geniş bir bakış geliştirmesi beklenmektedir.
Kısa sınavlarda sorular öğrencinin o günkü derse hazırlığını çlçmek üzere hazırlanmıştır, bu nedenle yoruma değil doğrudan konu hakkında bilgiye dayalı yanıtlar beklenecektir.
Her tür sınavda kişisel yorumlar gerçeklerle ve bilgiyle desteklenmek zorundadır.
Derse katılımdan alınacak puan sınıf içi tartışmalarına yapılan entelektüel katkı düzeyiyle orantılı olacaktır.

Araştırma ödevlerinde intihal girişiminde bulunan öğrenciler dersten başarısız sayılacaktır. Bu tür bir eylemin cezası programla ilişik kesmeyle sonuçlandırılabileceğinden bu konuda azami dikkat gerekmektedir.
Derse %70 oranında katılım zorunludur.

Adres: Edebiyat Fakültesi Binası Ofis A 220
Telefon: (232) 301 86 78