: Amerikan Tiyatrosu

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ EVRİM ERSÖZ KOÇ

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans

Ders Amerikan Drama ve Tiyatrosu çalışmaları alanında çeşitli edebi, kuramsal metin ve yaklaşımları tanıtır.

1   Öğrenci Amerikan Drama ve Tiyatrosu alanında temel metinleri öğrenir.
2   Öğrenci kitap eleştirisi yazma becerisi kazanır
3   Öğrenci ileri düzey akademik ortamda tartışma ve sunum becerisi kazanır.
4   Öğrenci eleştirel düşünme becerisi kazanır.
5   Öğrenci ileri düzeyde araştırma yapma becerisi edinir pekiştirir.
6   Öğrenci edebi metinleri okuyarak güncel eleştiri kuramları ölçüsünde değerlendirme becerisi edinir.

1 Intoduction History of American Theater: Early History and Contemporary survey Sunum sınıf içi tartışma
2 History of American Theater: Early History and Contemporary survey Sunum sınıf içi tartışma
3 Characteristics of Melodrama. Early Plays Sunum sınıf içi tartışma
4 Characteristics of a Well-Made Play. Susan Glaspell, Trifles Sunum sınıf içi tartışma
5 Expressionist Theatre Eugene O Neil Beyond the Horizon (1920), The Hairy Ape (1921 ), Desire Under the Elms (1924), Mourning Becomes Electra (1929-31) Long Day s Journey into Night Elmer Rice Sunum sınıf içi tartışma
6 Clifford Odets, Waiting for Lefty Sunum sınıf içi tartışma
7 Lillian Hellman, The Children s Hour. Thornton Wilder, The Skin of Our Teeth (1942) Sunum sınıf içi tartışma
8 Sınıf Tartışması Sınıf Tartışması
9 Arthur Miller, Death of a Salesman Sunum sınıf içi tartışma
10 Tennessee Williams, A Streetcar Named Desire Sunum sınıf içi tartışma
11 Lorraine Hansberry, A Raisin in the Sun Sunum sınıf içi tartışma
12 Edward Albee, American Dream, The Zoo Story Sunum sınıf içi tartışma
13 Luis Valdez, Zoot Suit and Other Plays ; David Henry Hwang, M. Butterfly; Suzan-Lori Parks, The America Play Sunum sınıf içi tartışma
14 Genel değerlendirme Genel değerlendirme

Susan Glaspell, Trifles Eugene ONeil Beyond the Horizon (1920), The Hairy Ape (1921 ), Desire Under the Elms (1924), Mourning Becomes Electra (1929-31) Long Day's Journey into Night Elmer Rice; Clifford Odets, Waiting for Lefty; Lillian Hellman, The Children's Hour.
Thornton Wilder, The Skin of Our Teeth (1942); Arthur Miller, Death of a Salesman; Tennessee Williams, A Streetcar Named Desire; Lorraine Hansberry, A Raisin in the Sun; Edward Albee, American Dream, The Zoo Story; Luis Valdez, Zoot Suit and Other Plays ; David Henry Hwang, M. Butterfly; Suzan-Lori Parks, The America Play.

Tüm görsel işitsel malzeme ve çalışmalar ile ilgili internet linkleri ders için oluşturulan blog sayfasında akademik dönem başlangıcında güncellenir.

1) Akademik dönem öncesinde tüm ders materyali önceden belirlenir ve ders planı güncellenir.
2) Öğrencilerin derse hazırlıklı katılımı beklenir.
3) Her dersin ödevi ders başlamadan önce dersin hocasına teslim edilir.
4) Geç teslim edilen ödevlerden not eksiltilir.
5) Öğrencilerin akademik etik kurallara uyması beklenir.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Ödevler: Her öğrenci ikişer kitap özeti hazırlar. İki adet sınıf içi sınav uygulanır. (ara sınav ve final) Ayrıca final notu olarak değerlendirilecek olan bir adet dönem ödevi final haftasında teslim edilir. (en az 10 sayfa)Arasınav: sınıf içi sınav: derste incelenen konuları kapsar, alandaki temel tartışmalara cevap niteliği taşır. Öğrenci araştırma ödevinin tesliminden önce bildiri taslağı ile araştırma ödevinin taslağını önceden belirlenen tarihlerde dersin hocasına hazırlayıp teslim eder.Kitap raporları: Öğrenci kitaplara eleştirel bir bakış açısı katar ve güncel temalar ölçüsünde değerlendirir. Öğrenci Kitap raporlarını sözlü olarak derste sunar ve yazılı olarak sunumdan önce teslim eder .. Araştırma ödevi: ( en az 10 sayfa MLA stilinde) Final niteliğindeki araştırma ödevi Amerikan kültür ve edebiyatı alanında seçilmiş bir konunun incelenmesi ve kuramsal olarak değerlendirilmesini amaçlar; çalışma, akademik araştırma yöntemleri ve etik değerleri ölçüsünde yetkin olmalıdır.Final: sınıf içi sınav : derste incelenen konuları kapsar, alandaki temel tartışmalara cevap niteliği taşır.Haftalık kitap raporları sunumu ile derse aktif katılımı kapsar.

1. Kitap raporları incelenen materyale hâkim olmayı; konu ile ilgili ayrıntılı araştırmayı ve eserleri eleştirel bir kapsamda değerlendirmeyi gerektirir.
2. Kitap raporları dersten önce dersin hocasına yazılı olarak teslim edilir.
3. Bildiri taslakları ilgili araştırmanın amacını ve kapsamını belirtmelidir.
4. Bildiri taslakları ayrıntılı bibliyografya içermelidir.
5. Bildir taslakları belirtilen tarihte dersin hocasına yazılı olarak teslim edilir.
6. Final araştırma ödevi taslağı araştırma evrelerinin değerlendirilmesini amaçlar.
7. Final araştırma ödevi teklif edilen araştırma konusunu ilgi kuramlar doğrultusunda özgün şekilde sentezlemesi beklenir.
8. Final araştırma ödevi bir bibliyografya içermelidir.
9. Final araştırma ödevi MLA formatına göre hazırlanmalıdır.
10. Final araştırma ödevi ve tüm çalışmalar akademik etik kurallara uygun olmalıdır.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Derste okutulan izletilen materyali dersin öğrencisi ve o dersten devam zorunluluğu olmayan öğrenci de dersin içeriğini takip etmek zorundadır.
Dersin içeriğinde gerekli görüldüğünde yıldan yıla eklemeler çıkartmalar yapılabilir.
3. Öğrencinin akademik etik kurallarına uyması beklenir.

Edebiyat Fakültesi

duyurulacaktır