: İleri DüzeydeAmerikan Roman İncelemeleri II

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Doktora

DR.ÖĞR.ÜYESİ LEMAN GİRESUNLU

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Doktora

Ders yüzyılın başlangıcından günümüze Amerikan edebiyatının önde gelen isimleri ve edebi akımlarını konu edinir.

1   1) Öğrenci Yüzyılın başlangıcından itibaren öncelikle 1950'lere kadar olan dönemdeki edebi akımlar (modernist, yapısalcı, yapısöküm, postmodernist ve günümüzün gelişmekte olan bakış açıları) ile birlikte önde gelen Amerikan romanlarını tarihsel ve kültürel özellikleri açısından öğrenir.
2   2) Öğrenci roman incelemesi ile ilgili belli başlı kurgusal özellikleri, tema, karakter ve mekan incelemesi gibi unsurları öğrenir, pekiştirir.
3   3) Öğrenci edebiyat eleştirisi yöntemleri doğrultusunda okunan metinlere eleştirel bakabilme ve yazılı ifade edebilme becerisi edinir.
4   4) Öğrenci okunan metinlerde yer alan çeşitli kavramları değerlendirip, yöneltilen sorular doğrultusunda çıkarımlar yapabilmeyi öğrenir.
5   5) Öğrenci araştıma ödevleri aracılığyla belirli bir edebi kavramı inceleme, metinlerle ilgili yakın okuma: analiz yapabilmeyi; araştırma yapabilme ve kendi özgün eleştirel duruşunu yazılı şekilde geliştirebilmeyi öğrenir, pekiştirir.
6   6) Öğrenci ders süresince akademik etik kurallara uyar; MLA yazım kılavuzunu esas alacak şekilde araştırma ve yazım konusunda gereken bilgilere ulaşır ve çalışmalarını gerçekleştirir.

1 1) Ders içeriğinin tanıtımı Sunum
2 2) Yüzyılın başlangıcında Amerika Birleşik Devletlerinde temel tarihi ve kültürel konular, ve edebiyata yansımaları... Sunum
3 3) Henry James, The Golden Bowl Realism akımı Amerika'da değişen tarihi kültürel değerler, Avrupa ile etkileşimler sunum--tartışma
4 4) F.Scott Fitzgerald, The Great Gatsby Edebiyatta sanatta Modernism 1920ler sunum--tartışma
5 5) Hemingway, The Sun Also Rises , Edebiyatta sanatta Modernism 1920ler sunum--tartışma
6 6) Faulkner, As I lay Dying; Amerika ve Güneyin kültürü Modernistler 1930lar sunum--tartışma
7 7) Zora Neal Hurston, Their Eyes Were Watching God Amerika ve Güneyin kültürü Modernistler 1930lar sunum--tartışma
8 8) Arasınav
9 9) Modernism ve sonrasında gelişen edebiyat eleştirisi kuramları ve Amerikan romanı sunum--tartışma
10 10) Structuralism Claude Levi Strauss; Roland Barthes sunum--tartışma
11 11) Poststructralism: Deconstruction Foucault; Derrida sunum--tartışma
12 12) Postmodernism İhab hassan Brian Mc Hale; Frederick Jameson; sunum--tartışma
13 13) Postmodernism; Thomas Pynchon, Gravity's Rainbow; sunum--tartışma
14 14) Postmodernism Thomas Pynchon, Gravity's Rainbow; The Crying Lot of 49 Don Delilo, White Noise sunum--tartışma
15 15) Kapanış ve dersin değerlendirmesi

Henry James, The Golden Bowl; F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby; Hemingway, The Sun Also Rises , Faulkner, As I lay Dying
Zora Neal Hurston, Their Eyes Were Watching God, Claude Levi Strauss; Foucault; Derrida
Roland Barthes, İhab Hassan; Brian Mc Hale; Frederick Jameson; Thomas Pynchon, Gravity's Rainbow; The Crying Lot of 49; Don Delilo, White Noise;Stewart hall; Judith Butler;
Bu kaynakça her dönem öncesi güncellenir.

1) Ders ile ilgili seçilen okuma metinleri öğrenciye dağıtılan ders programı ve olası değişiklikler dersin blog sayfası aracılığıyla önceden öğrenciye duyurulur ve gerekli ön hazırlığın gerçekleştirilmesi sağlanır.

2) Dersin izlencesinin (syllabus) yer aldığı ilgili blog sayfası, dersin konusu ile ilgili çeşitli görsel işitsel kaynak paylaşımı için de değerlendirilir.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.35 + YYC * 0.25 + YSS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.35 + YYC * 0.25 + BUT* 0.40

Sınavlar:
Semestre boyunca iki adet (2) sınav gerçekleştirilecektir.
1) Arasınav (Vize) (%50)
Arasınav sınıf-içi sınav olarak gerçekleşir. kompozisyon şeklinde veya kısa soru cevap şeklidedir.
2) Final (%50) .
Final sınavı da sınıf-içi sınav olarak gerçekleşebilir. kompozisyon şeklinde veya kısa soru cevap şeklide olabilir. Ancak Final sınavı, bir araştırma çalışması ve sınıf içi sunumu olarak da istenebilir.
DEĞERLENDİRME KRİTERİ:
1. Arasınav ve Final edinilmiş bilgiyi değerlendirir. Kompozisyon şeklindeki sorular edinilmiş bilginin İngilizce olarak MLA yazım standardı ölçüsünde aktarımıdır. 2. Soru cevap şeklindeki sınavlar, kısa cevap. açıklamalar gerektirir ve bilgi ölçme amaçlıdır. 3. Araştırma ödevi ve sunumu; akademik araştırma, yazım ve sözlü aktarımının MLA standartlarında olması beklenir. Akademik etik kurallara uygun olması beklenir.

1 Derse katılım mecburidir (%70). Öğrenciler derse hazırlıklı olarak katılmak durumundadırlar.

2) Araştırma ödevi ve sunumu; akademik araştırma, yazım ve sözlü aktarımının MLA standartlarına ve Akademik etik kurallara uygun olması beklenir.

3) Derse geç teslim edilen ödevlerin notu ders programında belirtilen oranda düşürülür.

4) Derse katılımdan muaf olan öğrenci dersi almakta olduğu yilin ders programını takip etmek durumundadır.

5) Öğrenci her aşamada akademik etik kurallara uymak zorundadır.

Edebiyat Fakültesi

Duyurulacaktir.

Proje Ödevi 1 24 24
Proje Final Sunumu 1 3 3