: Edebiyatta Amerikan Şehir Yaşantısı

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Doktora

DOÇ.DR. YEŞİM BAŞARIR

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Doktora

Bu dersin amacı, Amerikalı yazarların eserlerinde yer aldığı haliyle şehrin edebiyattaki entelektüel yansımalarını incelemektir.

1   Kentle ilgili simge ve mecazları anlamak
2   Batı düşüncesinde şehrin metinler-arası göstergelerini incelemek
3   Amerikan edebiyatında şehrin önemine dair kültürel bilinci geliştirmek
4   Romanda ve kısa öyküde Amerikan şehrinin tarihsel ve kültürel katmanlarını anlamak
5   Amerikan kent kültürüyle özdeşlenen edebi klişeleri sorgulamak

1 Dersin Tanıtımı Şiirde Amerikan Şehri
2 E.A. Poe nun Gotik Kentleri "The City in the Sea" (1845), "The Man of the Crowd" (1840, kısa öykü)
3 William Cullen Bryant'ın Şehir Gizemciliği Kozmopolit bir Seyyah olarak Şair: Walt Whitman "Hymn of the City" (1830) "The Crowded Street" (1843) "Once I Pass'd Through a Populous City" (1867)
4 Whitman'ın New York'u ve American Destanı Batıya Genişleyen Sınır "Crossing Brooklyn Ferry" (1881) "Facing West from California's Shores" (1867)
5 Whitman'dan İlerlemeye ve Teknolojiye Övgü Charles Hanson Towne'da Kentsel Coğrafyanın Romantik Kutlanışı "To a Locomotive in Winter" (1881) "The City," "August in the City" (1909)
6 Carl Sandburg'ün Gürbüz Şehri Vachel Lindsay'de Şehrin Dişil ve Asi Kimliği "Chicago" (1914) "The Harbor" "Fog" "Lost" (1916) "The City That Will Not Repent" (1913)
7 T.S. Eliot'ın Londra'sı, Gerçekdışı bir Şehir Ezra Pound ve Kentsel İmgecilik "The Love Song of J. Alfred Prufrock" (1917) "In a Station of the Metro" (1916)
8 Şehirde Romans ve Hüzün: Conrad Aiken Edna St. Vincent Millay'de Ağaçlar ve Caddeler The House of Dust, "Over the Darkened City, the City of Towers" (1920) "City Trees" (1921)
9 Hart Crane'de Kentsel Yüce Vladimir Mayakovsky'nin Amerikan Fantazisi "To Brooklyn Bridge" (1930) "Brooklyn Bridge" (1925)
10 William Carlos Williams'dan Amerikan Karşı-Destanı Langston Hughes'un Amerikan Kabusu Paterson, the Industrial Town, Excerpt from Book I, "The Strike" (1946) "Harlem" (1951)
11 Gwendolyn Brooks'da Şehrin Eski Mahalleri ve Şehir Aylağı Allen Ginsberg ve Hayaletleri "Kitchenette Building" (1945), "The Bean Eaters" (1960) A Supermarket in California (1956)
12 Anne Sexton'ın Kentli Tekinsizleri Adrienne Rich'te Eril bir Alan olarak Şehir "Her Kind" (1960) "Young" (1961) "Breakfast in a Bowling Alley in Utica, New York" (1963)
13 Margaret Atwood Şehirleri: Basit, Yekpare, Düzenli Bir Tasarım Denise Levertov ve Ötekilerin Şehri "City Planners" (1965) "A Solitude" (1987)
14 Lucille Clifton ve Beyaz Amerika'nın Şehirleri Diane Ackerman'ın Yeni Kentli Şıklık ve Arzu "In White America" (1987) "City of Dreams" (1994)

Campbell, Neil, Alasdair Kean. "American City," American Cultural Studies: An Introduction to American Culture. New York: Routledge, 1997.
Gelfant, Blanche Housman, "The City Novel as Literary Genre," The American City Novel, University of Oklahoma Press, 1954.
Mumford, Lewis. The City in History. Harcourt, Brace & World, 1961.
Hurm, Gerd. Fragmented Urban Images: The American City in Modern Fiction From Stephen Crane to Thomas Pynchon. Frankfurt: Peter Lang, 1991.
Infante, Guillermo Cabrera. Şehirler Kitabı. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları, 2003.
Kılıçbay, Mehmet Ali. Şehirler ve Kentler. İmge Kitapevi Yayınları, 2000.
Machor, James L. Pastoral Cities: Urban Ideals and the Symbolic Landscape of America. Madison: The U of Wisconsin P, 1987.
Marx, Leo. The Machine in the Garden. New York: Oxford U P, 1999.
Siegle, Robert. Suburban Ambush: Downtown Writing and Fiction of Insurgery. Baltimore: The Johns Hopkins U P, 1989.

1. Dersler: Konunun kuramsal zeminini oluşturan yazıların ve ders materyalinin öğrenciye aktarımı yönünden dersler, öğretim stratejileri arasında temel unsurdur. Konuya esas teşkil eden kavram ve terminolojiyi kapsar.
2. Sınıf Tartışmaları: Derste işlenen kuramsal malzeme ve edebi metinlerin farklı kültürel durumlara uygulanabilirliğini sorgulama, bilgiyi somutlaştırma ve örnekleme sürecidir. Her hafta dersin son saatinde gerçekleştirilir.
3. Görsel sunumlar ve filmler: Dersin ana malzemesini tamamlayıcı resimler, çizimler, fotoğraflar, haritalar, videolar gibi görsel bilginin sunumu ve konuyla ilgili belgesellerin gösterimidir.

Başarılı / Başarısız

Sınavlar, derste ele alınan malzemenin ana profilini oluşturan anahtar kelime ve kavramların doğru kullanımını ölçmeye ve edinilen temel düşünce modellerini sorgulamaya yöneliktir.

1. Sorular, önerilen tartışma konusuna göre öğrencinin toplumsal, kültürel ve edebi yorumundaki tutarlılığı ölçmeye, analitik ve eleştirel bakış açısı geliştirmeye yöneliktir.
2. Sorular, durum çözümlemeye dayalı olduğu için çoklu yanıtlar içermektedir.
3. Sorular edebiyat tarihi, kuramı ve felsefesini birlikte ele almaya ve değerlendirmeye dayanır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğrencinin düşünsel yeteneklerini ölçmeye ve daha kapsamlı yanıtlar vermeye yönelik olması bakımından sınavlar kitap ve ders notu açık olarak yapılır.
3. Sınavlarda her türlü kopya girişimi, disiplin işlemi ile sonuçlanır.
4. Ara sınav, dönem başından sınav tarihine kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar.
5. Yarıyıl Sonu Sınavı, Ara Sınav tarihinden dönem sonuna kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar ve ara sınavın kapsadığı konulara göndermeler içerir.

Tel: 0 232 301 8513
e-posta: yesim.basarir@deu.edu.tr

Pazartesi 14:00-15:00

Kitap Okuma 14 4 56