: Amerikan Gezi Edebiyatı

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Doktora

DOÇ.DR. YEŞİM BAŞARIR

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Doktora

Amerikalı ve yabancı yazarların gözleminden Amerikan fiziki ve kültürel coğrafyasını konu alan edebi metinlerin farklı eleştirel okumalarını gerçekleştirmek.

1   Yol romanları, yol şiirleri, gezi notları ve seyahatnameler gibi farklı edebi metinler üzerinden Amerikan coğrafyası, toplumsal yapısı, yaşam biçimleri ve kültürel dokusunu oluşturan temel özellikleri tanımlayabilme
2   Amerikan kültür değerlerini bir yolcunun, bir yabancının, bir göçmenin, bir gezginin, bir düşünürün, bir sanatçının yazılarında farklı söylemler çerçevesinde çözümleyebilme
3   Yer ve yöre belgeseli tarzında oluşturulan metinlerin akışında Amerikan değerleri ve tarihine ilişkin farklı okumalar geliştirebilme
4   Edebi türlere ve anlatıcının bakış açısına göre değişen ideolojik yüklemeleri ve stratejik çeşitliliği ayrımsayabilme
5   Amerikan kırsalını ve kent coğrafyasını anlatan edebi metinlere, yer ve alan kuramlarını uyarlayabilme

1 Göç Yolculukları I Amerika, 1927, Franz Kafka
2 Göç Yolculukları II The Traveler, 1937, Antal Szerb
3 Göç Yolculukları III In America, 1999, Susan Sontag
4 Göç Yolculukları IV The Crazyladies of Pearl Street, 2006, Trevanian
5 Yol Romanları I The Road, 1894, Jack London
6 Yol Romanları II On the Road, 1957, Jack Kerouac
7 Yol Romanları III Zen and the Art of the Motorcycle Maintenance, 1974, Robert M. Pirsig
8 Yol Şiirleri "Song of the Open Road," Whitman Robert Frost doğa şiirleri
9 Edebi Günlükler I American Notes, 1842, Charles Dickens
10 Edebi Günlükler II Travels with Charley: In Search of America, 1962, John Steinbeck
11 Anı /Gezi notları I A Tour on the Prairies, 1835, Washington Irving
12 Anı /Gezi notları II Summer on the Lakes, 1843, Margaret Fuller
13 Anı /Gezi notları III A Walk Across America, 1979, Peter Jenkins
14 Anı / Deneme America, Jean Baudrillard

Ana kaynak:
Adams, Percy G. Travel Literature and the Evolution of the Novel. 1962. Lexington,KY: Kentucky UP, 1983.
Campbell, Neil, Alasdair Kean. American Cultural Studies: An Introduction to American Culture. New York: Routledge, 1997.
Franklin, Wayne, Michael Steiner (eds). Mapping American Culture. Iowa City: U of Iowa P, 1992
Simonson, Harold P. Beyond the Frontier. Fort Worth: Texas Christian U P, 1989.

Yardımcı kaynaklar:
Blanton, Casey. Travel Writing: The Self and the World. New York: Routledge, 2002.
Clark, Steve, ed. Travel Writing and Empire: Postcolonial Theory in Transit. New York: Zed Books, 1999.
Lisle, Debbie. The Global Politics of Contemporary Travel Writing. Cambridge: Cambridge U P, 2006.

Referanslar:
Botton, Alain de. The Art of Travel. New York: Penguin Books, 2002
Marx, Leo. The Machine in the Garden. New York: Oxford U P, 1999.
Tuan, Yi-Fu. Space and Place. Minneapolis: U of Minnesota P, 1995.

1. Dersler: Konunun kuramsal zeminini oluşturma ve üzerine bina edilecek materyalin tanıtımı yönünden dersler, öğretim stratejileri arasında doğrudan etkileşim içeren temel formattır. Konuya esas teşkil eden kavram ve terminolojinin aktarımında merkezi öneme sahiptir.
2. Sınıf Tartışmaları: Derste işlenen kuramsal malzeme ve ilgili metinlerin farklı durumlara uygulanabilirliğini sorgulama ve bilgiyi somutlaştırma sürecidir. Her hafta dersin son saatinde gerçekleştirilir.
3. Görsel sunumlar ve filmler: Dersin ana malzemesini tanımlayıcı resimler, çizimler, fotoğraflar, haritalar gibi görsel bilginin sunumu ve konuyla ilgili kısa filmlerin ve belgesellerin sınıf içinde gösterimidir.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Sınavlar, derste ele alınan malzemenin ana profilini oluşturan anahtar kelime ve kavramların doğru kullanımını ölçmeye ve edinilen temel düşünce modellerini sorgulamaya yöneliktir.

1. Sorular, önerilen tartışma konusuna göre öğrencinin toplumsal, kültürel ve ideolojik yorumundaki tutarlılığı ölçmeye, analitik ve eleştirel bakış açısını geliştirmeye yöneliktir.
2. Sorular, durum çözümlemeye dayalı olduğu için çoklu yanıtlar içermektedir.
3. Sorular edebiyat tarihi, kuramı ve felsefesini birlikte ele almaya ve değerlendirmeye dayanır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğrencinin düşünsel yeteneklerini ölçmeye ve daha kapsamlı yanıtlar vermeye yönelik olması bakımından sınavlar kitap ve ders notu açık olarak yapılır.
3. Sınavlarda her türlü kopya girişimi, disiplin işlemi ile sonuçlanır.
4. Ara sınav, dönem başından sınav tarihine kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar.
5. Yarıyıl Sonu Sınavı, Ara Sınav tarihinden dönem sonuna kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar ve ara sınavın kapsadığı konulara göndermeler içerir.

yesim.basarir@deu.edu.tr
Tel: 301 8677

Pzt 14:00-15:00
Cm 14:00-15:00