: İleri Güvenlik Çalışmaları

Yüksek Lisans

PROF.DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN

İngilizce Anlaşmazlık Çözümü Yüksek Lisans

İleri Güvenlik Çalışmaları; savaş, terörizm, suç, çatışma, nüfus hareketleri, kıtlık, hastalık, yoksulluk, doğal felaketler, kazalar gibi küresel sonuçları olan güvenlik konularının incelenmesini içerir. Derste bu güvenlik tehditlerinin doğası ve kökenlerinin anlaşılması için teorik perspektifler ve analiz metodları, yeni tehditlerin derinlemesine incelemesi için gereken araçlar ve istenmeyen küresel sonuçlara karşı alınması gereken önlemler ele alınacaktır.

1   Güvenliğe yönelik tehditlerin nasıl tanımlandığını ve ele alındığının, bir şeyin nasıl bir "güvenlik" sorunu haline geldiğinin (güvenlikleştirme) anlaşılması
2   Aktörlerin güvenlik tehditlerini önceliklendirme dinamiklerinin, özellikle devlet aktörlerinin riskleri nasıl önceliklendirdiğinin ve devlet dışı aktörlerin nasıl dahil olduklarının anlaşılması
3   Küreselleşmenin güvenlik konularına tarihsel katkılarının ve genel olarak küreselleşmenin görünüm ve sorunlarının incelenmesi

1 Giriş
2 Güvenlik Çalışmaları Alanı Güvenlikleştirme - Bir Şey Nasıl Bir Güvenlik Tehdidi Olur
3 Soğuk Savaş Sonrası Tehditler: Uluslararası Silah Sınırlandırmaları, Savaş Kuralları ve Adil Savaş Teorisi
4 Terörizm ve Küreselleşme
5 Ekonomik Güvenlik ve Siyasal Ekonomi
6 Sosyal Kimlik Çatışmaları
7 Çevresel ve Ekolojik Güvenlik: Gıda Güvenliğine Yönelik Tehditler, Su Çatışmaları, Tarımsal Terörizm
8 Vize Sınavı
9 Dünya Sağlık Sorunları ve Küresel Sağlık Güvenliği: Nüfus Artışı, Kentleşme ve Göç
10 Dünya Sağlık Sorunları ve Küresel Sağlık Güvenliği: Nüfus Artışı, Kentleşme ve Göç
11 Doğal ve İnsan Kaynaklı Felaketlerin Değerlendirilmesi
12 Ulusötesi Suçlar ve Karşılaştırmalı Adalet
13 Uluslararası İnsan Hakkı İhlalleri: İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar ve Uluslararası Adalet
14 Değerlendirme

Alan Collins, Contemporary Security Studies, Oxford University Press, Oxford & New York, 2010.
Michael E. Smith, International Security Politics, Policy, Prospects, Palgrave Macmillan, London, 2010.

Ders Anlatımı
Sınıf içi tartışma

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

1. Güvenlikleştirme kavramını, güvenlikleştirmenin nasıl gerçekleştiğini açıklama.
2. Çeşitli güncel güvenlik tehditlerini, farklı devlet ve devlet dışı aktörlerce nasıl algılandıklarını, ve verilen yanıtları tanıtma ve örneklendirme.
3. Küreselleşme olgusunu, onun güvenlik üzerine etkilerini eleştirel biçimde analiz etme.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrencilerin dersten önce ilgili materyali okuması ve tartışmalara katılması beklenmektedir.

Daha sonra duyurulacaktır

Daha sonra duyurulacaktır