: ARTİSTİK CİMNASTİK (SEÇMELİ)

BGK 5045 ARTİSTİK CİMNASTİK (SEÇMELİ) SEÇMELİ 2 0 0 3

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

DR. MERVE KOCA KOSOVA

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Artistik Cimnastik dersinin amacı beden eğitimi öğretmeni olacak öğrencilere, kadın ve erkeklerde tüm cimnastik aletlerindeki temel tekniklerin yapımlarını, hata düzeltimlerini, ön çalışmaları ve yardım şekillerini teorik ve uygulamalı olarak öğretmektir.

1   Artistik cimnastik tarihi ve disiplinleriyle ilgili temel bilgileri tanımlayabilme
2   Artistik cimnastik kurallarını sınıflayabilme.
3   Artistik cimnastikte kullanılan temel hareketleri yapabilme.
4   Artistik cimnastik aletlerinde temel hareketleri uygulayabilme ve grup çalışmaları oluşturabilme.
5   Beden eğitimi derslerinde artistik cimnastik branşının kullanımını açıklayabilme

1 Artistik cimnastik tarihçesi, branş tanıtımı. Artistik cimnastikte yardım ve emniyet konularında bilgi aktarımı. Artistik cimnastik özel ısınma yöntemlerine giriş. Taklalar: Öne takla, geriye takla, açık bacak taklalar, kapalı bacak taklalar.
2 Yer aleti hakkında genel bilgilerin aktarılması. Amut ve amuttan geçen hareketlerin çalışılması: Amut, çember, kartvil ve köprü çalışmaları.
3 Atlama masası aleti hakkında genel bilgilerin aktarılması. Taklalar ve amuttan geçen hareketlerin çalışılması.
4 Kulplu beygir ve denge aletleri hakkında genel bilgilerin aktarılması. Tramplen ve trampolin çalışmaları. Açık bacak atlayış çalışmaları.
5 Kulplu beygir ve denge aletleri hakkında genel bilgilerin aktarılması. Tramplen ve trampolin çalışmaları. Açık bacak atlayış çalışmaları.
6 Kulplu beygir ve denge aletleri hakkında genel bilgilerin aktarılması. Tramplen ve trampolin çalışmaları. Açık bacak atlayış çalışmaları. Hata düzeltmelerinin yapılması.
7 Halka, asimetrik paralel ve paralel aletleri hakkında genel bilgilerin aktarılması. Yer aleti ve atlama masası ile ilgili seri yapımı.
8 ara sınav
9 Halka, asimetrik paralel ve paralel aletleri hakkında genel bilgilerin aktarılması. Yer aleti ve atlama masası ile ilgili seri yapımı.
10 Paralel ve barfiks aletleri hakkında genel bilgilerin aktarılması. Atlama masası aletinde elli aşma çalışması.
11 Atlama masası aletinde elli aşma çalışması. Genel hata düzeltmeleri.
12 Denge ve paralel aletlerinde temel hareket çalışması. Artistik cimnastik branşı kural bilgileri.
13 Asimetri ve barfiks aletlerinde temel hareket çalışması. Artistik cimnastik branşı kural bilgileri. Genel hata düzeltmeleri.
14 SERİ YAPIMI

Ana kaynak: SUVEREN S, SUVEREN S. Artistik Cimnastik Öğretim Metotları (Bayanlar- Erkekler) Nobel Yayın Dağıtım ANKARA, Haziran 2002
Yardımcı kaynaklar:
- Fink H, Mavey B, Stan A. Women s Artistic Gymnastics Technical Manuel Level -I, Level-II

- Fédération Internationale de Gymnastique (FIG) Men s Technical Committee Code of Points 2009 Edition

- Fédération Internationale de Gymnastique (FIG) Women s Technical Committee Code of Points 2009 Edition

Referanslar:
Diğer ders materyalleri:
- http://www.turkcimfed.gov.tr
- http://www.univspor.org.tr/

Anlatma Yöntemi
Gösterip yaptırma Yöntemi
Bireysel çalışma Yöntemi
Gösteri tekniği
Soru-cevap tekniği
Bireysel öğretim tekniği

1 VZ Ara Sınav
2 FN Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Vücut hareketlerinin yapımı teknik ve uygulama kriterlerine göre uygulamalı olarak, teorik bilgiler soru cevap şeklinde yazılı anlatımla vize ve final sınavlarında değerlendirilmektedir.

Derse zamanında ve uygun kıyafetle katılım gerekmektedir.

DR. ÖĞR. ÜYESİ Pınar TATLIBAL
Turabiye Mah. Beyler Cad. no. 4
Dokuz Eylül Üniversitesi Necat Hepkon Spor Bilimleri FAKÜLTESİ SEFERİHİSAR-İZMİR

Dönem ders programlarına göre şekillenmektedir.

Uygulama 14 2 28
Ders anlatımı 14 2 28
Final sınavına hazırlık 3 2 6
Vize sınavına hazırlık 3 2 6