: Tekstilde Dijital Baskı

Tekstil Tasarımı

PROF.DR. ŞEHRİBAN ÖZLENEN İŞMAL

Tekstil Tasarımı

Dijital baskının esaslarının, tekstil sektöründeki uygulamalarının, klasik tekstil baskıcılığından farklarının, günümüzde tekstil tasarımcıları ve sanatçılar tarafından kullanım olanaklarının ve sağladığı avantajların öğretilmesi.

1   1. Dijital baskının temel ilkelerini ve sistemlerini tanımlayabilmesi
2   2. Dijital baskının klasik baskı sistemlerinden farklarını tanımlayabilmesi
3   3. Dijital baskının tasarım ve sanat alanındaki uygulama olanaklarını ve avantajlarını tanımlayabilmesi
4   4. Dijital sistemlerinin bileşenlerini tanımlayabilmesi, dijital baskı mürekkeplerininin klasik baskı boyarmaddeleri ve patlarından farklarını tanımlayabilmesi
5   5. Klasik baskı sistemleri ile elde edilemeyecek görsel etkileri ve baskıları dijital tasarım ve baskı olanakları ile elde edebilmesi

1 Tekstil baskı sektörünün genel değerlendirmesi
2 Dijital tekstil baskıcılığının temel ilkeleri, klasik tekstil baskıcılığından ve kağıt baskıcılığından farkları
3 Dijital baskının tarihçesi ve gelişim süreci
4 Dijital baskı teknolojilerinin tanıtımı, makinelerin incelenmesi
5 Dijital baskı makineleri hakkında bilgilendirme, klasik baskı sistemleri ile elde edilemeyecek görsel etkilerin dijital tasarım ve baskı olanakları ile sağlanabilmesi konusunda değerlendirme.
6 Renk sistemleri, CMYK, RGB ve CIELab renk sistemlerinin temel özellikleri ve farkları
7 Dijital ink jet baskı mürekkepleri ve klasik baskı boyalarından farkları, kumaşlar, ön ve ard işlemler.
8 Dijital parça baskı sistemleri, dijital baskının tasarım ve sanat alanındaki uygulamaları
9 Dijital baskı makineleri, mürekkep ve yazılımları üreten firmalar, bu alandaki güncel gelişmeler
10 Dünyada ve Türkiye de dijital baskı alanında çalışmalar yapan üniversitelerin, akademisyenlerin, tasarımcıların, sanatçıların ve çalışmalarının incelenmesi.
11 Dünyada ve Türkiye'de dijital baskı alanında çalışmalar yapan üniversitelerin, akademisyenlerin, tasarımcıların, sanatçıların ve çalışmalarının incelenmesi.
12 Dijital baskının tasarımcıya sağladığı olanakların ve klasik baskı tekniklerinin dijital baskı ile kombinasyon olanaklarının değerlendirilmesi.
13 Dijital baskının alternatif uygulama alanları, karşılaşılabilen sorunlar, baskı hataları, son teknolojik gelişmeler.
14 Dönem sonu genel değerlendirme

Ana kaynak:
Arif Taner Özgüney, Özlenen Erdem İşmal, Tekstil Dijital (Ink Jet) Baskı Teknolojisi Temel İlkeleri ve Gelişim Süreci, Türk Tekstil VakfıYayın No: 2 , ISBN 975-92219, Meta Basım, İzmir, 2003
Yardımcı kaynaklar:
İşmal, Ö.E., Yıldırım, L., Influences of Digital Technologies on Aesthetic Understanding on Textile Printing Design and New Approaches , Marmara University Faculty of Fine Arts, 5 th International Student Triennial, International Symposium, East of the West-West of the East , İstanbul, Turkey, Book of Presentations, 255-261. 8-9 th of June 2010
İşmal, Ö.E., Yıldırım, L., Bir Gözden Geçirme: Tekstil Tasarımında Dijital Baskı Uygulamaları ile İlgili Akademik Çalışma Örnekleri , Tekstil Maraton, 99(6), 11-17, (2008)
İşmal, Ö.E., Ink Jet Baskı Mürekkeplerinin Taşıyıcı Sistem Bazında Değerlendirilmesi ve Gelişim Süreci , Tekstil & Teknik, 291(4), 97-106 (2009).
İşmal, Ö.E., Ink Jet Baskı Mürekkeplerinin Özellikleri ve Bileşimleri , Tekstil & Teknik, 294(7), 94-103, (2009).
Referanslar: Makine, mürekkep, yazılım üreten firmaların web sayfaları ve dökümanları
Diğer ders materyalleri: Kumaş örnekleri, firma katalogları

1 VZ Arasınav
2 FN Final