: Tekstil Baskı Tasarımında Koleksiyon Oluşturma ve Sunma

TBS 4156 Tekstil Baskı Tasarımında Koleksiyon Oluşturma ve Sunma SEÇMELİ 2 2 0 6

Tekstil Tasarımı

DR.ÖĞR.ÜYESİ CEMAL MEYDAN

Tekstil Tasarımı

Derste, tekstil tasarımında baskılı ürünlerde, eskiz aşamasından ürüne dönüşmesine kadar geçen süredeki (araştırma,taslak,malzeme,seçimi, üretim,sunum) tasarım ölçütlerini,öğrencinin kendine özel oluşturduğu trend raporunun yorumlanması sonucunda özgün ve yaratıcı tasarımlar yapabilmesini ve bu sürece hakim olabilmesini, tasarımlarını ürüne dönüştürürken malzeme ve teknik çözümlemeleri yapabilmesini, koleksiyonu oluşturabilmeyi ve oluşturduğu koleksiyonu sunabilmeyi ve bu doğrultuda yaratıcılık ve koleksiyon mantığının güçlendirilmesi, geliştirilmesi, makalaşma açısından marka oluşumu, pazarlama ve ürün geliştirme süreçleinin temel bilgilerinin aktarılması amaçlanmaktadır.

1   1- Görsel kaynaklardan yararlanabilmesi, kendi özgün görsel verilerini oluşturabilmesi. Bu veriler doğrultusunda; yaratıcı, yenilikci, özgün,estetik yaklaşımlar geliştirebilmesi,
2   2- Trend raporu oluşturma ve analiz yapabilmesi,
3   3- Geliştirdiği yaratıcı, yenilikci, özgün estetik yaklaşımlar ve oluşturduğu trend raporu doğrultusunda baskılı kumaşlar ve ürünler tasarlayabilmesi, tasarladığı ürünlerde baskı, işleme, aplike vb. tüm tekstil tekniklerine yönelik desenlendirmeler yapabilmesi
4   4- Tasarımda yaratıcı, yenilikci ve estetik boyutta, seçtiği konu bütünlüğünde renk, biçim ilişkisi kurabilmesi
5   5- Teknik - detay çözümlemelerini yapabilmesi, tasarıma uygun malzemeleri, üretim yöntemlerini seçme ve önerme yetisine sahip olması
6   6- Hedef kitleyi doğru saptayabilmesi
7   7- hazırladığı bir tasarımı ürün haline getirebilmesi
8   8- Koleksiyonu bir katalog şeklinde veya farklı sunum teknikleriyle sunabilmesi ve savunabilmesi

1 1-Tekstil baskı tasarımında koleksiyon oluşturma ve sunma ile ilgili sözlü görsel sunumla öğrencileri bilgilendirme
2 2- Tekstil baskı tsarımına yönelik koleksiyon oluşturmaya yönelik ürün, teme, hedef kitle, malze ve teknik araştırmaların yapılması
3 3- Seçilen proje konusu ile ilgili eskizlere başlanması
4 4-Seçilen proje konusu ile ilgili eskizler
5 5- Seçilen proje konusu ile ilgili eskizler
6 6- Seçilen proje konusu ile ilgili eskizlerin kontrolü
7 7- Eskiz jürisi ve tsarımların seçilmesi
8 8- Tasarım çalışmaları
9 9-Tasarım çalışmaları
10 10-Tasarım çalışmaları
11 11- Ürün seçimi ve malzeme araştırması
12 12- Baskı tekniği seçimi
13 13- uygulama
14 14- koleksiyon sunumu

Yardımcı kaynaklar:
-Elisabetta `Kuky Drudi, Fashion Prints, The Pepen Pres, Amsterdam, 2008
-Bronwen Brown ,Textile Designs: 200 Years of Patterns for Printed Fabrics Arranged by
Motif, Colour, Period and Design , U.S.A, 2002
-Peter Phillips, Gillian Bunce, Repeat Pattern, , New York,1993
-John Gillow, Bryan sentance, World Textiles, Thames& Hudson, London, 1996
-Carol Joys, Textile Design, Watson- Guptil Publication, New York 1993
-Andrea Mc Namaro, Patrick Shelling, Design and Practice for Printed textile, Oxford
Universty Pres, 1995
-Kate Wells, Fabric Dyeing & Printing, Octopus Paperback , 2000
-Kataloglar, Trend kitapları, Dergiler, Broşürler

1- Öğretim elemanı öğrencileri, güncel moda eğilimleri doğrultusunda seçtikleri çıkış noktalarına,hedef kitleye ve uygulama alanlarına yönelik ortaya çıkacak konularda çözüm üretmeye yönlendiri ve konuları ile ilgili görüşlerini yazılı ve görsel olaraksunmaları (rapaor, tasarlama sürecini anlatan sunum paftası vb.) hazırlamalarını ister.
Derste yapılan değerlendirmelere katılabilmesi, diğer projelerin tasarımlarına eleştirel bakabilmesi ve yorum yapabiliyor olması,
2 - Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Tasarlama aşamasında eskiz oluşturma, uygulaması yapılacak tasarımların seçimi ile ilgili verilen süreler bazında, gözdengeçirme oturumları öğretim elamanı tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gercekleştirilecektir. Eskiz ve sunum dosyaları bu oturumlarda çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

1 DJD Dönem sonu çalışma/Jüri değerlendirme
2 BSN Başarı Notu DJD * 1

1-Derse devam zorunludur.
2-Proje dosyası araştırma dosyası, eskizler, tasarımlar, giydirmeler ve ürünü kapsamaktadır.
3. proje ilan edilen tarihte jüriye sunulmalı.

1- Dersin %80 nine katılım zorunludur.
2- Her türlü intihal girişimi fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3- Derse katılmamış olmak verilen ödevlerin ve projelerin geç teslim edilmesi içingeçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. geciken proje teslimlerinde geciken her gün için bir harf notuna denk düşen puan düşüşü olacaktır.

cemal.meydan@deu.edu.tr

12-13 saatleri arası

Uygulama 14 2 28
PDÖ/sunum öncesi-sonrası haftalık çalışma 14 3 42