: Dokuma Teknolojisi II

Tekstil Tasarımı

DOÇ.DR. RAZİYE BEFRU BÜYÜKBAYRAKTAR

Tekstil Tasarımı

Dokuma kumaş üretim biçimlerinin öğretilmesi. Dokuma kumaş üretim hesaplamalarının öğretilmesi ve bir dokuma kumaşın üretim emrinin hazırlanması. Örneği verilen bir kumaşın yeniden üretilmesi için kumaş analizi yönteminin uygulamalı olarak öğretilmesi. Özgün bir kumaş tasarımının teknolojik koşullar ve kullanım amacı ile tutarlı biçimde nasıl yapılabileceğinin öğretilmesi. Basit, motifli ve çiftkatlı dokuma kumaşların tasarımlarının fiziksel ve estetik hedeflere göre çözümlenmesinin ve yapısal özellikleri ile üretim parametrelerinin çıkan sonuçlara göre belirlenmesinin gerek ders içi örnek çözümlemeler gerekse ödevlerle öğretilmesi.

1   Dokuma kumaş üretim biçimlerine göre kumaş tasarım ve üretim sürecini planlama yeteneğini kazanması
2   Dokuma kumaş üretimi için dokuma hesaplarının yapılması ve üretim emrinin hazırlanması yeteneğini kazanması
3   Dokuma kumaş tasarımını etkileyen yapısal ve teknolojik faktörleri analiz edebilme yeteneği kazanması
4   Özgün bir kumaş tasarımı için kumaşın hedeflenen estetik ve fiziksel özelliklerine ve kısıtlara göre çözümleme yapma becerisini kazanması
5   Dokuma kumaş tasarımında estetik, fiziksel ve teknolojik faktörler arasındaki ilişkileri kurma becerisini kazanması

1 Ders Bilgilendirme. Dokuma üretim biçimlerinin tanıtılması. Dokuma hesapları
2 Tanımı yapılan kumaşın üretimi için dokuma hesaplarının yapılması. Çözgü dengeleme. Üretim emrinin hazırlanması
3 Örneği verilen kumaşın yeniden üretilmesi. Dokuma kumaş analizi
4 Dokuma kumaş analizi sınıf içi uygulama.
5 Amacı belirlenen kumaşın tasarımı ve üretimi. Tasarımı etkileyen temel ögeler. Motif geliştirme çalışmaları. 1. Ödev teslimi (Kumaş analizi ödevi)
6 Sıklık Teorileri. Motifsiz kumaş tasarımı. Örnek çözümleme.
7 Vize Sınavı (2. Ödev teslimi: Kumaş tasarımı ödev önerileri, estetik tasarım)
8 Motif Kumaş Tasarımı: 1. Örgü Bileşimi ile motif oluşturma. Örnek çözümleme.
9 Motif Kumaş Tasarımı: 2. Ekstra çözgülü motifli kumaş tasarımı. Örnek çözümleme.
10 Motif Kumaş Tasarımı: 3. Ekstra atkılı motifli kumaş tasarımı. Örnek çözümleme.
11 Motif Kumaş Tasarımı: 4.Ekstra çözgülü ve ekstra atkılı motifli kumaş tasarımı. Örnek çözümleme.
12 Örnek bir motifli kumaş tasarım projesi: Tasarım probleminin çözümlenmesi; örgü, tahar, armür, tarak planlarının hazırlanması; dokuma hesaplamaları ve üretim emrinin hazırlanması.
13 Çift katlı kumaşların tasarımı. Kendinden bağlamalı çift katlı kumaşların tasarımı. Ortadan bağlamalı çift katlı kumaşların tasarımı. Örnek çözümleme.
14 Çift katlı kumaşların tasarımı. Yer değiştirmeli çift katlı kumaşların tasarımı. (3. Ödev teslimi: Tek katlı motifli dokuma kumaş tasarımı) . Örnek çözümleme.

Ana kaynak: Dokuma Tekniği ve Sanatı Cilt 2:Dokuma Kumaş Tasarımı, Güngör Başer, Punto Yayıncılık Ltd. Şti. İzmir, 2005
Yardımcı kaynaklar: Dokuma tekniği ve Sanatı Cilt 1: Temel Dokuma Tekniği ve Kumaş Yapıları, Güngör Başer, Punto Yayıncılık Ltd. Şti, İzmir, 2004

Diğer ders materyalleri: Kumaş türlerine ait örnekler.

Konu anlatımları, derste örnek kumaşları tanıtma, uygulamalı kumaş analiz eğitimi, kumaş analiz ve kumaş tasarım ödevleri, örnek problem çözme.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.25 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.25 + BUT * 0.60

Ödev uygulama yönergesi ve değerlendirme kriterleri önceden yazılı olarak öğrencilere bildirilmektedir.

100 üzerinden değerlendirme yapılmakta olup başarı puanı 50'dir. Final sınavında en az 50 puan alınması zorunludur.

Dersin % 70 nine katılım zorunludur. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

Dokuz Eylül Üniversitesi
Mühendsilik Fakültesi
Tekstil Mühendisliği Bölümü
Tınaztepe Kampüsü, 35160, Buca-İzmir