: Bilgisayar Destekli Dokuma Tasarımı I

Tekstil Tasarımı

DOÇ. NESLİHAN YAŞAR

Tekstil Tasarımı

Bu ders; işlev odaklı dokuma kumaş tasarımı yapmaya yöneliktir. Ned Graphics programı dobby paketini kullanarak, örgü, armür, tahar oluşturulup yarn editörde hazırlanan ipliklerle simülasyonda dokunmuş kumaş görüntüsü alınabilmektedir. Kumaşın sıklıkları,çekme yüzdeleri,toplam tel adedi girilerek üretim için analiz dosyası oluşturulmaktadır.

1   Bilgisayar kullanımına hakimiyeti
2   Tasarımlardan üretime geçiş sürecinde teknik, iplik özelliklerini doğru analiz ederek uygun üretim çözümlemelerini yapması
3   Örgü ve iplik değişiklikleriyle kumaş görüntüsündeki farklılıkları simülasyonda görebilmesi
4   Hazırladığı tasarımı bilgisayarda üretime hazır ürün haline getirebilmesi
5   Ürün görüntüsünü bilgisayar ortamında giydirme sunum paftası haline getirebilmesi beklenmektedir.

1 Ned Graphics Dobby programının tanıtılması.
2 Çizim ikonlarının tanımları
3 Örgü tahar ve armür planlarının çıkartılması
4 Örgü tahar ve armür planlarının çıkartılması
5 Alternatif tahar planlarının görüntülenmesi,mevcut tahar planında yeni armür ve örgüler girilmesi
6 Yarn Editörde farklı tip, kalınlık ve renklerde iplik yapılması
7 Hazırlanan ipliklerin örgüye tanımlanması ve simülasyon görüntülerinin alınması
8 Hazırlanan ipliklerin örgüye tanımlanması ve simülasyon görüntülerinin alınmas
9 Serbest ve simetrik atkı-çözgü renk raporlarının tanımlanması
10 Tasarım ve simülasyon çalışmaları
11 Tasarım ve simülasyon çalışmaları
12 Tasarım ve simülasyon çalışmaları
13 Simülasyon görüntüsünün ürüne giydirme çalışmaları
14 Simülasyon görüntüsünün ürüne giydirme çalışmaları

Ana kaynak:
Ned Graphics kullanım kitapçığı

Diğer ders materyalleri:
Kumaş numuneleri, fuar broşürleri, desen kitapları, web siteleri

1. Dersler
Öğretim elemanı, armürlü kumaşların desenlendirme ve üretim raporlarının yapılmasını, iplik, örgü, hammadde, sıklık gibi fiziksel dokuma kriterlerinin doğru analizini ister.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Kumaşları doğru analiz edebilmek için farklı kalitelerdeki armürlü dokuma kumaş örneklerinin araştırılması, güncel trendlere uygun tasarımların incelenmesiyle verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

3. Uygulamalar
Tasarımdan üretime geçiş sürecinde öğrenciler, ele alınan tekniğin gerektirdiği teknoloji ve tasarım olanaklarını belirlerken `Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim derslerinde ve diğer teknik derslerde aldıkları bilgileri kullanarak tasarım yapacak ve uygulamalarını bu bilgileriyle destekleyecektir. Bu konuda öğrencilere örnek uygulamalar gösterilecektir.

1 UGG Uygulama
2 ODV Ödev
3 BSN Başarı Notu UGG * 0.50 + ODV * 0.50

Ders değerlendirme aşamasında, bilgisayar programını kullanmakta yetkinlik, tasarımların estetik değeri, yaratıcılık, tasarımdan üretime geçişte örgünün, tekniğin, uygunluğu ve seri üretimde uygulanabilirliği üzerinden puanlama yapılacaktır.

Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalılmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

Dokuma programını kullanma
Ödev

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

neslihan.sirin@deu.edu.tr

Salı 12:00-13:00

Proje Final Sunumu 1 2 2
Proje Ödevi 1 2 2