: Kumaş Bilgisi

PROF. SEDEF ACAR

Aksesuar Tasarımı
Tekstil Tasarımı

Bu ders; dokuma, örme, dokumasız yapıların kumaş örnekleri üzerinden incelenmesini ve üretim yöntemleri, kullanım özellikleri ve yapısal özelliklerini ele almayı ayrıca belirleyici niteliklere sahip desen ya da yapısal özelliklerinden dolayı özel isimler alan kumaşları ele almayı amaçlamaktadır.

1   Kumaşların üretim süreçlerini tanıması
2   Kumaşların yapısal özellikleri, kullanım özelliklerini bilmesi
3   Yapısal özelliklerde teknik ve hammaddenin önemini bilmesi
4   Kumaşlarda teknik ve desen, motif, ilişkisini kurabilmesi
5   Kumaşların kullanım alanları ve performans özelliklerini doğru tanımlaması

1 Üretim tekniklerine göre kumaşların genel sınıflandırması
2 Dokuma kumaşların yapısal, estetik, kullanım ve üretim özelliklerinin ele alınası.
3 Temel örgülere sahip dokuma kumaşlar. Genel olarak sahip olduğu örgü, boyama yöntemi, deseni, hammaddesine göre örneklerle kumaşların incelenmesi. Kullanım alanlarının tartışılması
4 Bezayağı ve türevlerine sahip kumaşların incelenmesi. Boyama, desen oluşturma, hammadde özellikleri, iplik özellikleri, gramaj gibi özelliklerine göre sınıflandırma. Kullanım alanlarının tartışılması.
5 Dimi ve türevlerine sahip kumaşların incelenmesi. Boyama, desen oluşturma, hammadde özellikleri, iplik özellikleri, gramaj gibi özelliklerine göre sınıflandırma. Kullanım alanlarının tartışılması.
6 Saten ve türevlerine sahip kumaşların incelenmesi. Boyama, desen oluşturma, hammadde özellikleri, iplik özellikleri, gramaj gibi özelliklerine göre sınıflandırma. Kullanım alanlarının tartışılması.
7 İlave çözgü ve atkı sistemleriyle dokunan kumaşlar. Örneklerliyle çözgü ve atkı lanseli, astar çözgü ve atkılı kumaşlar. Pliseli, pike, gofre etkili kumaşlar. Yapısal ve estetik özellikleri, gramajları. Kullanım alanlarının tartışılması. Çok katlı kumaşlar. Örnekleriyle yapısal ve estetik özellikleri, gramajları. Kullanım alanlarının tartışılması.
8 Çok katlı kumaşlar. Örnekleriyle yapısal ve estetik özellikleri, gramajları. Kullanım alanlarının tartışılması.
9 Ara Sınav
10 Kadife, havlu, leno gibi özel dokuma kumaşlar. Örnekleriyle yapısal ve estetik özellikleri. Örnekleriyle dekorasyon teknikleri kullanılan kumaşlar. İşlemeli kumaşlar. Kullanım alanlarının tartışılması.
11 Devore, flok, transfer, digital baskı gibi tekniklere sahip kumaşlar. İkat boyamalı, bağlama boyamalı kumaşlar.
12 Örme kumaşlar. Genel özellikleri. Desen özellikleri ve yapısal açıdan belirleyici nitelikleri. Kullanım alanlarının tartışılması.
13 Örme kumaşlar. Genel özellikleri. Desen özellikleri ve yapısal açıdan belirleyici nitelikleri. Kullanım alanlarının tartışılması. Çözgü örmesi kumaşlar. Kullanım alanlarının tartışılması
14 Örnekleriyle dokumasız yapılar. Belirleyici yapısal nitelikleri. Kullanım alanlarının tartışılması.

Ana Kaynaklar
Clothing Technology-From Fibre To Fashion, (English Edition), Hannelore Eberle, Hermann Hermeling, Vollner GmbH & Co. London, 1998
Fabrics, Caroline Lebeau, Thames And Hudson, London, 1994
The Primary Structures Of Fabrics, Irene Emery, Thames And Hudson, Washington, 1994

Yardımcı Kaynaklar
All About Cotton, Julia Parker, Raincity Pbl., Washington, 1998
All About Wool, Julia Parker, Raincity Pbl., Washington, 1998
All About Silk, Julia Parker, Raincity Pbl., Washington, 1999
Scottish Estate Tweeds, E.P. Harrison, Johnston Of Elgin, London, 1995

1. Dersler
Öğretim elemanı öğrencilere, kumaşları üretim tekniklerini sınıflandırarak örnekler üzerinden anlatır. Kazandıkları bilgilerle, kumaş türlerini, hammaddelerini, üretim yöntemleri ve kullanım alanlarını doğru şekilde tanımlamalarını ister.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Gözden geçirme oturumları öğretim elemanı tarafından her hafta kumaş örnekleri dağıtılarak dersin ilk bölümünde gerçekleştirilecektir. Sınıf içi kumaş incelemeleri bu oturumlarda çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımlarının üretim raporlarını hazırlamaları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

3. Uygulamalar
Kumaş örnekleri farklı açılardan öğrenildikten sonra, öğrencilere bildirilen kriterlere göre kumaş katalogları hazırlamaları beklenecektir.

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrenci derslerde anlatılan konulara uygun ara ödevler hazırlayacaktır
Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine (3) sınıf içi proje çalışmasına bağlı olacaktır.

Derse devamlılık
Derse katılım
Ödevler

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

sedef.acar@deu.edu.tr

Tel. 0232 3016754
sedef.acar@deu.edu.tr

Ders anlatımı 13 2 26