: Takı ve Mücevher Üretim Teknolojisi IV

Aksesuar Tasarımı
Tekstil
Tekstil ve Moda Tasarım

Öğrencilerin alanıyla ilgili farklı ürün gruplarına yönelik tasarım yapabilmesi ve koleksiyon hazırlayabilmesi, farklı disiplinlerde kullanılan malzemelerin takı ve mücevher tasarımına uyarlanarak dahil edilebilmesi, yaratıcı fikir analizlerini ve tasarlama yöntemlerini kullanarak çağdaş, özgün ve yenilikçi bir yaklaşımda bulunabilmesi, takı ve mücevher koleksiyonları oluşturması, koleksiyonu oluşturacak parçaların detay çözümlemelerini yapabilmesi amaçlanmaktadır.

1   Bu derste verilen eğitim sonunda öğrencinin; Tasarım ilkeleri ve trend analizleri doğrultusunda estetik değer taşıyan, yenilikçi, işlevsel, özgün ve yaratıcı tasarımlar geliştirebilmesi
2   Takı ve mücevher tasarımında; klasik malzeme ve tekniklerin yanısıra farklı malzemeler kullanarak takı/mücevher tasarımı ve üretimine tasarım kriterleri doğrultusunda farklı bir bakış açısı getirebilmesi
3   Tasarım kriterleri çerçevesinde eleştirel bakış açısıyla sınıf platformunda tasarımları hakkında yorum yapabilmesi ve tartışabilmesi.
4   Uluslararası çağdaş takı platformunda sergilenebilecek tasarım ve ürünler ortaya koyabilmesi
5   Tasarladığı ürünleri fotoğraflayarak bilgisayar ortamına aktarması ve ürünleri etkin şekilde sunabilir hale getirmesi, değerlendirme jürisinde üretimini yaptığı ürünleri savunabilmesi beklenmektedir.

1 Güncel takı ve mücevher tasarım ve üretim yöntemleri ile ilgili uygulamaların görsel arşivle sunulması
2 Disiplinlerarası malzeme ve tekniklerin takı ve mücevher tasarımına uyarlanmış örneklerinin aktarılması ve 1. proje bilgilerinin, gerekli malzemelerin, araştırma ve eskiz sürecinin öğrencilere aktarılması. Görsel araştırma ve eskiz geliştirme süreci.
3 Proje ile ilgili teknik, tasarım ve malzeme tartışmalarının ve değerlendirmelerinin yapılması.
4 Tasarımların onaylanması, üretim kriterlerine göre teknik çözümlemelerin yapılması ve ürün yapım aşamasına hazırlık. Seçilen tasarımların atölyede üretime geçmesi,
5 Tasarımların atölyede üretilmesi,
6 Tasarımların atölyede üretilmesi,
7 Tasarımların atölyede üretilmesi,
8 1. proje kapsamında üretimin sonuçlandırılması ve 2. proje bilgilerinin, gerekli malzemelerin, araştırma ve eskiz sürecinin öğrencilere aktarılması.
9 Görsel araştırma ve eskiz geliştirme süreci. Proje ile ilgili teknik, tasarım ve malzeme tartışmalarının ve değerlendirmelerinin yapılması.
10 Tasarımların onaylanması, üretim kriterlerine göre teknik çözümlemelerin yapılması ve ürün yapım aşamasına hazırlık. Seçilen tasarımların atölyede üretime geçmesi,
11 Tasarımların atölyede üretilmesi,
12 Tasarımların atölyede üretilmesi,
13 Tasarımların atölyede üretilmesi,
14 Değerlendirme ve dönem sonu jüri değerlendirmesine hazırlık

Ana kaynak:
20th Century Jewelry: The Complete Sourcebook Peacock, John Thames & Hudson2002
Materıals And Desıgn: The Art And Scıence Of Materıal Selectıon In Product Desıgn , Ashby, Mıke;, 2005
Jewelry, Fundamentals of Metalsmithing Hand Books Press, Tim McCreight, 1997

Yardımcı kaynaklar:
1000 Rings: Inspiring Adornments for the Hand, Marthe Le Van, Lark Books, 2005
500 Necklaces: Contemporary Interpretations of a Timeless Form, Lark Crafts, 2006
Clothıng And Jewelry , Macdonald Fıona, Crabtree Publıshıng Company, 2001

Diğer ders materyalleri:
Dergiler (Schmuck Magazine, Jewellery Magazine), Mücevher ve Takı firmalarının Katalogları, Mücevher ve takı Firmalarının İnternet Siteleri, Tasarımcı Siteleri ve Blogları

Ders Kapsamında;1- Araştırma: Dersi veren Eğitimci, ders kapsamında verilen proje bilgilerini, gerekli olan malzemeleri ve projenin sürecini öğrencilere aktarır ve verilen proje kapsamında görsel araştırma yapmalarını ister.
2- Eskiz/Tasarım Süreci ve Teknik Çözümlemeler:Yapılması istenen araştırma sonucunda öğrencilerin eskizleri; tasarım ölçütleri, yaratıcılık ve özgünlük kriterleri çerçevesinde tasarıma dönüştürülür. Tasarımların projeye uygunluğu, üretilebilirliği ve üretilen tasarımların ergonomisi göz önünde bulundurularak tasarımların geliştirilmesi sağlanır. Tasarımlar onaylandıktan sonra üretim kriterlerine göre teknik çözümlemeleri yapılır. Öğrencinin tasarımları için belirlediği malzeme, üretim teknikleri tartışılır, önerilerde bulunulur, eksikler tamamlanır. Her bir öğrencinin tasarımı/koleksiyonu için üretim aşamaları listelenir.
3- Üretim süreci, Jüri değerlendirmesi:Tasarıma göre farklılık gösteren üretim aşamasının belirlenmesinden sonra atölyede üretime geçilir. Ürünün niteliğine göre bir ya da birkaç haftalık ders saatine yayılan üretim aşamasında öğrenci ile birebir çalışma sağlanarak üretimin sorunsuz şekilde gerçekleşmesi sağlanır.

1 PSN ProjeSunumu
2 ASM Araştırma/Sunum
3 TUG TasarımUyg
4 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu PSN * 0.20 +ASM * 0.20 + TUG * 0.50 +DKL * 0.10

Seramik, Tekstil, Heykel gibi farklı disiplinlerde kullanılan malzeme yada tekniklerin araştırılarak sunulması ve tasarımlarda uygulanarak değerlendirilmesi

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Verilen araştırmalar, istenilen eskiz- tasarım çalışmaları ve vb. duyurulan tarihte getirilmez ise değerlendirme o koşullara göre yapılır, ancak öğrenci istenilenleri getirmek ile yükümlüdür. Derse katılmamış olmak, derste istenilen yükümlülükleri yerine getirmemekte mazeret olarak kabul edilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

mujgan.emre@deu.edu.tr

pazartesi, 12:00-12:30

Uygulama 14 3 42
Araştırma/Sunum hazırlama 6 2 12