: Takı ve Mücevher Üretimi Teknolojisi I

Aksesuar Tasarımı
Tekstil
Tekstil ve Moda Tasarım

Bu ders; takı ve mücevher ürünlerinin, ana malzemeleri olan metallerin ve mücevher taşlarının özelliklerinin öğretilmesini, bu malzemeler ile üretilen takı ve mücevherlerde uygulanan tekniklerin, kuyumculuk tezgâhında çalışma ilkelerinin, metal yüzeylerde işleme, şekillendirme, doku verme ve temel takı üretiminin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1   Atölye envanterini öğrenip, çalışmalarında doğru şekilde kullanabilmesi
2   Ham metale (gümüş) ayar yapabilmesi
3   Metali tanıması, çeşitli aletlerle şekillendirebilmesi ve tasarımında kullanacağı metali istenilen forma (plaka, tel vs.) getirebilmesi
4   Metale kaynak yapabilmesi, doku vermesi ve tasarımında kullandığı metalin gerekli tesviyesini yaparak ürünün yüzey kalitesini artırması gibi, temel takı üretimini oluşturan çalışmaları gerçekleştirebilmesi
5   Süs taşlarının özelliklerini bilmesi ve ürünlerinde kullanabilmesi
6   Takı ve mücevher üretiminin malzeme bilgisine ve üretim konusunda yeterli donanıma sahip olması, sorunlara akılcı çözümler getirebilmesi
7   Takı ve mücevher üretiminde yenilikleri takip edebilme becerisine sahip olması ve yenilikçi bir yaklaşımla teknik geliştirme yetisinin olabilmesi

1 Takı üretimi ve Teknoloji dersi kapsamında verilecek proje bilgilerinin, gerekli malzemelerin, araştırma ve eskiz sürecinin öğrencilere aktarılması.
2 Projede uygulanacak temel tekniklerin teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılması. Görsel araştırma ve eskiz geliştirme süreci. Proje için geliştirilen eskizlerin değerlendirilmesi, çözümlemelerin yapılması ve öneriler.
3 Eskizlerin onaylanması, üretim kriterlerine göre teknik çözümlemelerin yapılması ve ürün yapım aşamasına hazırlık.
4 Seçilen çizimlerin atölyede üretilmesi,
5 Seçilen çizimlerin atölyede üretilmesi,
6 Seçilen çizimlerin atölyede üretilmesi,
7 Tasarımların atölyede üretilmesi ve 2. proje bilgilerinin, gerekli malzemelerin, araştırma ve eskiz sürecinin öğrencilere aktarılması.
8 Projede uygulanacak temel tekniklerin teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılması. Görsel araştırma ve eskiz geliştirme süreci. Proje için geliştirilen eskizlerin değerlendirilmesi, çözümlemelerin yapılması ve öneriler.
9 Eskizlerin onaylanması, üretim kriterlerine göre teknik çözümlemelerin yapılması ve ürün yapım aşamasına hazırlık.
10 Seçilen çizimlerin atölyede üretilmesi,
11 Seçilen çizimlerin atölyede üretilmesi,
12 Seçilen çizimlerin atölyede üretilmesi,
13 Seçilen çizimlerin atölyede üretilmesi,
14 Değerlendirme Dönem Sonu Jüri Değerlendirmesine Hazırlık

Ana kaynak:
20th Century Jewelry: The Complete Sourcebook Peacock, John Thames & Hudson2002
Materıals And Desıgn: The Art And Scıence Of Materıal Selectıon In Product Desıgn , Ashby, Mıke;, 2005
Yardımcı kaynaklar:
1000 Rings: Inspiring Adornments for the Hand, Marthe Le Van, Lark Books, 2005
500 Necklaces: Contemporary Interpretations of a Timeless Form, Lark Crafts, 2006

Diğer ders materyalleri:
Dergiler (Schmuck Magazine, Jewellery Magazine), Mücevher ve Takı firmalarının Katalogları, Mücevher ve takı Firmalarının İnternet Siteleri, Tasarımcı Siteleri ve Blogları

Ders Kapsamında;
1-Proje Bilgilendirme-Araştırma ve Eskiz Süreci:
Dersi veren eğitimci, verilecek proje bilgilerini, gerekli olan malzemeleri ve projenin sürecini öğrencilere aktarır. Proje için uygulanacak temel teknikler, teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılır. Öğrencilerden, projenin niteliğine göre, görsel araştırma ve eskiz (çizim ya da ön uygulama) yapmaları istenir. Seçilecek olan eskizlerin verilen projeye uygunluğu değerlendirilerek ve tasarımdan üretime geçiş kriterleri göz önünde bulundurularak eskiz seçimi yapılır, ya da geliştirilmesi gereken eskizler için önerilerde bulunulur.
2-Üretim Süreci/Jüri Değerlendirmesi:
Eskizlerin seçilip üretim kriterlerine göre teknik çözümlemelerinin yapılmasından sonra, varsa problemler çözümlenir. Daha sonra eskizlerin üretiminde kullanılacak malzemenin niteliği ve niceliği belirlenerek gerekli hazırlıklar yapılır. Her bir öğrencinin çalışması için üretim aşamaları listelenir ve atölyede üretime geçilir. Eskizden ürüne geçiş aşamasında karşılaşılabilecek sorunların paylaşımı sağlanarak, bu sorunların tüm öğrenciler tarafından gözlenerek öğrenmesi sağlanır.

1 PSN ProjeSunumu
2 ASM Araştırma/Sunum
3 TUG TasarımUyg
4 DKL DerseKatılım
5 BSN Başarı Notu PSN * 0.20 +ASM * 0.20 + TUG * 0.50 +DKL * 0.10

Ders değerlendirme aşaması;
1-Öğrenciye verilen proje ile ilgili yapmış olduğu araştırma ve eskiz sürecinden, üretimin gerçekleşmesine kadar olan aşamalarda gösterdiği performans, atölye çalışması sırasında üretimin teknik çözümlemelerine getirdiği akılcı yaklaşımlar, çalışmanın üretilebilirliğe ve kullanılabilirliğe uygunluğu, üretimdeki işçiliğin kalitesi göz önüne alınarak,
2- Öğrencinin atölye derslerine katılım durumu, öğrencinin atölye uygulamasında ve değerlendirme jürisinde gösterdiği performans dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.

1.Dersin % 80 ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Verilen araştırmalar, istenilen eskiz- tasarım çalışmaları ve vb. duyurulan tarihte getirilmez ise değerlendirme o koşullara göre yapılır, ancak öğrenci istenilenleri getirmek ile yükümlüdür. Derse katılmamış olmak, derste istenilen yükümlülükleri yerine getirmemekte mazeret olarak kabul edilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

mujgan.emre@deu.edu.tr

Pazartesi, 12.00-12.30

Uygulama 14 3 42
Araştırma/ Sunum hazırlama 5 1 5