: Güncel Takı Uygulamaları I

Aksesuar Tasarımı

DR.ÖĞR.ÜYESİ NEŞEM ERTAN AYATA

Aksesuar Tasarımı

Bu ders kapsamında; takı tasarımına ait güncel uygulama örneklerinin incelenmesi, günümüz takı tasarımcılarının konsept ve koleksiyon oluşturma çalışmaları hakkında bilgi edinilmesi, alternatif malzeme ve tekniklerin kullanıldığı yeni takı önerilerinin öğrenci tarafından atölye koşulları dahilinde ürün olarak oluşturulması amaçlanmıştır.

1   Bu derste verilen eğitim sonunda öğrencinin; güncel takı anlayışını oluşturan tasarımcı ve sanatçıların çalışmalarını incelemesi
2   Günümüz takı tasarım anlayışı hakkında bilgi sahibi olması
3   Ders kapsamında incelenen örnekleri analiz edebilmesi
4   İncelediği örnekler ışığında özgün takılar tasarlayabilmesi
5   Tasarladığı takının malzeme ve üretim tekniğini belirleyebilmesi
6   Tasarladığı takıyı, anasanat dalı dersleri kapsamında edindiği yeterlikler doğrultusunda ve takı atölyesi imkanları dahilinde üretebilmesi beklenmektedir.

1 Takı tasarımı nedir, ne değildir. Tasarıma süreç yaklaşımı ve örnek çalışmalar.
2 Takı tasarımının dönüşüm sürecinin anlatımı.
3 Takı tasarımında yeni anlayışın gelişimi ve örnek analizi.
4 Yaratıcı düşünce teknikleri ve fikirden ürüne takı tasarım süreci (teknik).
5 Örnek incelemesi
6 Eskiz süreci
7 Eskiz süreci
8 Eskiz değerlendirme ve uygulama malzemesi belirleme.
9 Malzeme deneme süreci
10 Üretim süreci
11 Üretim süreci
12 Üretim süreci
13 Dönem çalışması ön değerlendirme
14 Düşünden ürüne tasarım süreci

Lewin, Suzan Grant (1994). One of a Kind, American Art Jewelry Today. New York, Harry N. Abrams, Inc., Publishers
Olver, Liz (2004). The Art of Jewellery Design, from Idea to Reality. London, A&C Black Publishers Limited
Phillips, Clare (1996). Jewelry, From Antiquity to the Present. London, Thamesand Hudson LTD.
Phillips, Clare (2000). Jewels and Jewellery. London, V&A Publications

Takı kitapları, katalogları ve süreli yayınlarda yer alan makale ve araştırmalar

Ders Kapsamında;
Öğrencilere, günümüz takı tasarım anlayışının oluşmasında etken olan temeller ile ilgili bilgi verilir. Örnekleri ile birlikte tarihsel gelişim sürecinin açıklandığı takı olgusundaki dönüşüm aktarılır. 20. yüzyıldan itibaren, eser veren öncü tasarımcı ve sanatçıların takıya yaklaşımları ve kullandıkları yöntemler incelenir. Güncel takı tasarımcı ve sanatçılarının üretimleriyle ilgili örneklerin ışığında, öğrenciden tasarım önerileri getirmeleri istenir. Öneriler üzerinde tartışıldıktan sonra son şekli verilen tasarımların üretim malzemeleri ve teknikleri belirlenerek, tasarlanan takıların üretimi yapılır.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu PR * 0.50 + DKL * 0.10 + ODV * 0.40

Ödevler ve sunumlar; öğrencinin araştırma yöntemlerini ve tasarlayıp ürettiği ürünlerin sunumunda kendini ifade etme yetisini sorgulamaktadır.

Derse devam ve katılım azami önem taşır.
Verilen ödevlerin tam ve zamanında teslimi; derste takip edilmesi gereken sürecin aksatılmaması, olumlu değerlendirilir.

Ders akışını öğrencilerin talep ve ilgileri ile gerçek zamanlı olarak manipüle edilmektedir. Zira kaynak önerilmeyen bir içerik söz konusu olduğundan bireysel katılım ve ilginin aktif olmadığı koşullar bilgi aktarımı hariç tüm unsurları engellediğinden amaca hizmet etmeyen koşullardır. Öğrencilerin gerek sınav gerekse sunumlarda; destek, anlama ve/veya eleştiri amaçlı katılımları bireysel iletişim becerilerinin yanı sıra öz saygılarını pekiştirerek sıra dışı yaklaşımlar kurgulayabilmelerine zemin yaratmaktadır.

nesem.ertan@deu.edu.tr

Salı günleri 12:30-13:00 arası

Uygulama 14 2 28
Tasarım Projesi 10 4 40