: Moleküler Tıpta Laboratuvar Uygulamaları

PROF.DR. GÜL HÜRAY İŞLEKEL

Moleküler Tıp Yüksek Lisans
Moleküler Tıp Bütünleşik Doktora

Bu dersin amacı öğrencilerin mültidisipliner bir anlayış içerisinde bu lisansüstü program ile ilgili farklı laboratuarlarda yürütülen araştırmaları rotasyon yaparak gözlemlemeleri, araştırma yöntemleri ile ilgili bilgilenmeleri ve bazı özel alanlarda laboratuar teknikleri ile ilgili uygulamaya yönelik bilgi edinmeleridir. Ders kapsamında tartım, homojenizasyon, çözelti hazırlığı, pH ölçümü, santrifügasyon, spektrofotometri uygulamaları, hücre kültürü ve uygulamaları, Agaroz jel elektroforezi, SDS-PAGE jel elektroforezi, western blotlama, Genomik DNA ve total RNA izolasyonu, cDNA sentezi, konvansiyonel ve Real-Time PCR, Spektroflorometri uygulamaları mikrobiyolojik yöntemler konularında uygulamalar yapılmaktadır.

1   Moleküler tıp araştırmaları için yararlı olabilecek değişik uygulamaları laboratuarlarda tanımak
2   Bu laboratuarlarda çalışılan konular ve uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi olmak
3   Bu laboratuarlarda kullanılan yöntemlerin temel ilkelerini kavramak
4   Değişik yöntemleri ilke ve uygulama yönünden kıyaslayabilmek
5   Bu yöntemleri gerektiğinde kendi araştırma alanına uyarlayabilmek
6   Edindiği bilgileri toparlayarak laboratuvar defteri hazırlamak

1 Dersin tanıtımı (K), Laboratuarda Güvenlik ve Çalışma İlkeleri, Genel Laboratuar Ekipmanları, Laboratuar Hazırlığı, Laboratuvar Defteri Hazırlığı (U)
2 Tartım İlkeleri, SI Birimleri, Çözelti Hazırlığı (Konsantrasyon Hesaplamaları) (K) pH Ölçümü, Tampon hazırlama (U)
3 Homojenizasyon teknikleri, Santrifügasyon; temel ilkeleri ve türleri (K, U)
4 Spektrofotometri (K), Spektrofotometre ile Glutatyon-S-Transferaz ölçümü, Spektrofotometre ile Protein miktarı ölçümü; Biüret ve Lowry Yöntemi ile protein tayini, Bradford ve BCA Yöntemleri ile protein tayini (U)
5 Spektroflorometri (K), Spektroflorometre ile naftalen ölçümü (U)
6 Hücre Kültürü ve Hücre Kültürü Uygulamaları
7 Elektroforez (K), Elektroforez Uygulamaları, SDS PAGE Elektroforez, Western Blotlama (U)
8 Turbidimetri, Nefelometri, İmmunokimyasal Yöntemler (K), (U)
9 PCR (K), Genomik DNA ve Total RNA İzolasyonu, cDNA Sentezi ve Konvansiyonel PCR, Real-Time PCR, Agaroz Jel Elektroforezi ve Görüntüleme (U)
10 Tartışma

Ana kaynaklar:
* Current Protocols in Molecular Biology Copyright © 2007 by John Wiley and Sons, Inc.Last updated: 2 Jul 2009 Editor; Frederick M. Ausubel, Roger Brent, Robert E. Kingston, David D. Moore, J.G. Seidman, John A. Smith, Kevin Struhl
* Nelson DL, Cox MM. Lehninger Principles of Biochemistry. Third editon Worth Publishers, New York, 2000.
* Devlin TM. Texbook of Biochemistry with Clinical Correlations.Fifth edition, Wiley-Liss, New York, 2002.
* Meisenberg G, Simmons WH. Principles of Medical Biochemistry. Mosby Inc., St. Louis, Missouri, 1998.
* Baynes J, Dominiczak MH. Medical Biochemistry. Mosby Inc.,London,1999.
* Marks DB, Marks AD, Smith CM. Basic Medical Biochemistry. A Clinical Approach. Williams & Wilkins, Baltimore, Maryland, 1996.
Yardımcı kaynaklar:
* Onat T, Emerk K, Sözmen E. İnsan Biyokimyası, PalmeYayıncılık, Ankara, 2002
* Gürdöl F, Ademoğlu E. Biyokimya, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, 2006

Ders, değişik laboratuarlarda rotasyon olarak gerçekleştirilecektir. Her dersin uygulaması post test ile değerlendirilecektir. Öğrenciler tüm derslerin uygulamalarını kapsayan bir laboratuvar defteri hazırlayacaklardır.

Başarılı / Başarısız

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

e-posta: huray.islekel@deu.edu.tr
Telefon: 412 44 08