: Minyatür IV

DOÇ. FİLİZ ADIGÜZEL TOPRAK

Tezhip Sanatı
Tezhip

Bu dersin amacı, minyatür sanatı uygulamalarının günümüzde hangi kapsamda, hangi malzeme ve tekniklerle yapıldıklarını araştırarak, öğrencinin yeni malzeme ve teknik önerileri getirmesini sağlayarak özgün bir minyatür kompozisyonu uygulaması gerçekleştirmektir.

1   Bu derste verilen eğitimin sonunda öğrencinin dünyada ve Türkiye de günümüz minyatür sanatı uygulamalarının hangi aşamada olduğunu bilmesi; minyatürlerin sergilenme ve kullanım alanları ile ilgili bilgi sahibi olması,
2   Günümüz teknik ve malzemeleri hakkında bireysel araştırmalar yaparak uygulama için yeni öneriler sunması,
3   Minyatür tasarımında tasvir etmek üzere bir tema belirlemesi ve buna bağlı imgeleri araştırması ve sembolik anlamlarını bilmesi,
4   Araştırdığı yeni malzeme ve teknikler doğrultusunda özgün bir minyatür kompozisyonu oluşturması
5   Bu kompozisyonu yüksek kalitede işçilikle uygulayabilmesi ve sunması beklenmektedir.

1 Özgün minyatür kompozisyonu ile ilgili konu araştırması ve konu belirleme
2 Seçilen hikaye ile ilgili tarihi ve güncel minyatürlerin (var ise) araştırılması
3 Kompozisyonda kullanılacak öğelerin belirlenmesi ve simgesel anlamları (var ise) araştırılması
4 Özgün kompozisyon için eskiz çalışmaları
5 Eskiz çalışmaları
6 Eskiz çalışmaları
7 Özgün kompozisyon uygulaması için kağıt, renk belirleme
8 Kullanılacak farklı tekniklerin denenmesi ve belirlenmesi
9 Kompozisyonun onaylanması, kağıda aktarma ve uygulama çalışmaları
10 Uygulama çalışmaları
11 Uygulama çalışmaları
12 Uygulama çalışmaları
13 Uygulama çalışmaları
14 Çalışmaların tamamının aşamalarının kontrolü, onaylanması ve genel değerlendirme

Sheila R. Canby; Persian Painting, The British Museum Press, London 1993.
Oleg Grabar; Masterpieces of Islamic Art, Prestel Books, USA 2009.
Oleg Grabar; Mostly Miniatures, An Introduction to Persian Painting, Princeton Uni. Press, New York 2001.
Sheila R. Canby; Golden Age of Perisan Art, The British Museum Press, London 2003.
Serpil Bağcı-Filiz Çağman-Günsel Renda-Zeren Tanındı; Osmanlı Resim Sanatı, Kültür Bak. Yay., İstanbul 2006.
Diğer ders materyalleri: Filiz Adıgüzel Toprak ders notları, New York Metropolitan Museum, Londra British Museum ve Victoria&Albert Museum Minyatürlü Yazmaları koleksiyonlarından ve gösterimdeki yazmalardan eser fotoğrafları, slayt sunumları, güncel minyatür sergi katalogları.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 BSN Başarı Notu PR * 0.80 + DKL * 0.20

Ders 2 kredi ile teorik, 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. Uygulamanın birebir gösterildiği ve öğrencinin uygulama tekniklerini izleyerek öğrenebileceği bir atölye disiplininde yürütülecek olan derste, derse katılım önemlidir. Öğrencinin uygulama tekniklerini ve diğer malzemeleri farklı biçimlerde kullanmasındaki yaratıcılığı; seçtiği konuyu görsel olarak ifade etmede kullandığı kompozisyon öğeleri ve sembollerin anlaşılırlığı gözlemlenecektir. Öğrencinin eğitim dönemi boyunca düzenleyeceği görsel kaynakça ve eskiz çalışmaları da göz önünde tutulacaktır. Dönem boyunca yapılan çalışmalar sonucu öğrenci seçtiği bir konuyu özgün bir kompozisyon içinde sunacaktır ve bu sunum üzerinden değerlendirilecektir.

Proje teslimi ve derse katılım oranları 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve ortalamaları 100 tam puan üzerinden alınacaktır.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, uygulamalar birebir öğrenci ile yapılır. Yeni bir tekniğin gösterileceği derslere katılım zorunludur. Bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili ön araştırma yapması beklenir.

filiz.adiguzel@deu.edu.tr

Uygulama 14 2 28
Diğer (Atölye, Laboratuvar vb. kapsamındaki çalışmalar) 14 2 28

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18