: Yazı Süsleme Teknikleri I

DOÇ. GÜL GÜNEY ZİNCİR

Tezhip Sanatı
Tezhip

Tezhip tasarım ilkelerinin temeli olan altın ezme, altın sürme, yazı yapıştırma, zerefşan, halkar, boyama, aher ve mühreleme, fırça kullanımı gibi teknikler ve pergel, trilin, jelatin, miksiyon gibi malzemelerin kullanılmasını öğretmektir.

1   Türk tezhip tasarım ilkelerinde kullanılan malzemeleri tanımak ve kullanılmasına yetkin olmak.
2   Türk tezhip tasarımında kullanılan tekniklerin (altın sürme, zerafşan, halkar, boyama vb.) kağıt üzerinde uygulanması .
3   Türk tezhip tasarımında kullanılan tekniklerin (altın sürme, zerafşan, halkar, boyama vb.) kağıt üzerinde uygulanması .
4   Tezhip tasarım ilkelerinde kullanılan tekniklerin farklı disiplinlerde kullanılması.
5   Mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahip olmak.

1 Türk Tezhip Sanatı ile İlgili Kaynaklar
2 Tezhip sanatında kullanılan malzemelerin tanıtımı
3 Tezhip sanatında fırça kullanma tekniği
4 Tezhip sanatında Aher ve Mühreleme tekniği
5 Tezhip sanatında jelatin, miksiyon ve arap zamkı kullanımı.
6 Tezhip sanatında cetvel, pergel, rapito ve trilin kullanımı.
7 Tezhip sanatında murakka üzerine yazı yapıştırma teknikleri.
8 Tezhip sanatında altın ezme, sürme ve yapıştırma teknikleri
9 Tezhip Sanatında altın ezme, sürme ve yapıştırma
10 Ödev /Sunum
11 Tezhip sanatında kullanılan renkler
12 Tezhip sanatında kullanılan renklerin oluşturlması
13 Uygulamanın kontrolu ve dosya teslimi
14 Uygulamanın kontrolu ve dosya teslimi

Zeren Tanındı: Kitap ve Tezhibi, Osmanlı Uygarlığı, Ankara 2004, s.865-891
Banu Mahir: II. B.Devri Saray Nakkaşhanesinin Osmanlı Tezhip Sanatına Katkıları, Türkiyemiz,S: 60,s.4-13.
F.Çağman: M. Sinan Döneminde Ehl-i Hiref Teşkilâtı ,T. Mimarlığı ve Sanatı, İstanbul1988,s.73-77; Saray Nakkaşhanesi ,İst. 1989,s.35-46.
İ. Hakkı Uzunçarşılı: Osmanlı Saray Teşkilatı, Ankara 1988.
A.Maktal :Tezyinat-ı Kur aniye, Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı, Cilt: 4 ,İzmir 2006 1461-1471s.
A.Maktal-S. Toprak, DEU.İ.F.H. Hat Koleksiyonu , İzmir 2008, 59 s.
Ayla Ersoy ; Türk Tezhip Sanatı, İstanbul 1988s.
R. M.Meriç: Türk Nakış Sanatı Tarihi Araştırmaları Vesikaları,I,Ankara 1953 .
H. Yağmurlu : TSM Kütüphanesinde İmzalı Eserleri Bulunan Tezhip Ustaları ,Türk Etnografya Dergisi, Ayrı Basım , 1973,s.79- 125

Bu derste Türk tezhip sanatında kullanılan malzemelerin tanıtımı ve bu malzemelerin kullanma yöntemleri öğretilecektir.

1 YCL Yıliçi Çalışması
2 ODV Ödev/Seminer/Uygulama
3 BSN Başarı Notu YCL * 0.70 + ODV * 0.30

Ders 2 kredi ile teorik ; , 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. ilgili ders kitapları verilen ders notlarındaki anlatımların bilgi olarak, hangi derecede kavrandığı ve ayrıca tezhip tasarımın ana ilkeleri olan malzeme tanıtımı, kullanımına yönelik teknik bilgi gibi konuların iyi kavranabilmesi ve bunların kağıt üzerinde uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılması. Uygulamalı bu ders öğrencinin bağlı olduğu disiplinin temel dersi olması ve özgün tasarım çizebilme beceri ve yetkinliğini atölye çalışmasıyla güçlendirebileceğinden dolayı, derse katılım önemli olup, değerlendirmeye de alınacaktır.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır.
Proje değerlendirmesi, öğrencinin ödev sunumu ve derse katılım oranları da 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır.

Tezhip Anasanat Dalı
e mail: gul.guney@deu.edu.tr

Belli bir gün yoktur.

Uygulama 14 2 28