: Çini Ürünleri Restorasyonu I

Çini Tasarımı ve Onarımı
Tezhip
Eski Çini Onarımları

Bu dersin amacı; öncelikli olarak mekanlarda yer alanlar olmak üzere, çinilerin restorasyonları için gerekli olan proje ve uygulamaları teknik, malzeme, kuram ve kural bilgileri ile öğretmektir.

1   Yapılar üzerinde yer alan çinilerin restorasyonu için gerekli olan kuralları, temel kavramları öğrenmesi ve uygulayabilmesi,
2   Restorasyonlarda yapılmakta olan proje ve uygulama tekniklerini ana hatlarıyla öğrenmesi ve kullanabilmesi,
3   Restorasyonlarda kullanılan malzeme ve ekipmanları tanıma, kullanabilme ve uygulama yapabilme becerilerinin gelişmesi,
4   Restorasyonlar sırasında işlem aşamalarını doğru tanımlayabilmesi ve uygulayabilmesi,
5   Uygulama aşamalarını öncesi ve sonrası ile birlikte teknik raporlar ve çizimler ile belgeleyebilmesi,

1 Konu ile ilgili bilgi, arşiv belge çalışmaları, kültürel bağlamda düzenleme çalışmaları
2 Restorasyonu yapılacak olan çini ürünleri ile ilgili araştırma ve analiz çalışmaları
3 Proje konusunun analizlerinin yapılması
4 Proje verilerinin düzenlenmesi
5 Proje belgeleme çalışmaları ve raporların düzenlenmesi
6 Proje malzeme, ekipman ve üretim tekniği araştırmaları
7 Proje uygulama ve restorasyon tekniklerinin belgelenmesi
8 Farklı disiplinler ile işbirliği öngörülerinin projelendirilmesi
9 Farklı disiplinler ile ortak çalışma programı uygulamaları
10 Detay tasarımlarının projelendirilmesi
11 Detay tasarımlarının projelendirilmesi
12 Proje uygulamalarının değerlendirilmeleri ve düzenleme çalışmaları
13 Proje uygulamalarının değerlendirilmeleri ve düzenleme çalışmaları
14 Proje uygulamalarının değerlendirilmeleri ve düzenleme çalışmaları

İznik, ATASOT N. RABY, Alexandrian Press, London, 1989
Osmanlı İmparatorluğu Mimarisi, Kültür Bakanlığı Yayını, İstanbul, 1998
Etüt ve Proje Yayınlar, Yaprak Kitabevi, Ankara, 1977
Proje Uygulama, Cengiz BEKTAŞ, Yaprak Yayınları, Ankara, 1979
Mimari Metaller Bozulma Koruma ve Restorasyon Teknikleri, Bülent ULUENGİN, Birsen Yayınları, İstanbul, 2006
Röleve 2 Birgi Çakırağa Konağı, DGSA Yayını, İstanbul, 1977
Köçeoğlu Yalısı bebek, Sedat Hakkı ELDEM, DGSA Yayını, İstanbul, 1977
Türkiye de Restorasyon, Üstün ALSAÇ, İletişim Yayınları,İstanbul 1992
Konya daki Selçuklu Yapılarının Osmanlı Devrinde Bakımı ve Kullanımı, Yrd. Doç. Zeki ATÇEKEN, Türk Tarih KurumuBasımevi, Ankara, 1988
Türk Çini ve Seramikleri, ALTUN A. CAESWELL-ÖNEY G, Sadberk Hanım Müzesi, İstanbul, 1991
Osmanlıda Çini Seramik Öyküsü, ALTUN A., İstanbul Menkul Kıymetler Borsası,1998

1. Öğretim üyesi öğrencileri, Çini ürünleri restorasyonu için gerekli olan kural ve kavramları öğrenme ve uygulayabilmeye, restorasyonu çalışmalarını izleyerek, araştırma ve analiz çalışması yapmaya yönlendirir. Elde edilen verileri düzenleyebilme, temel kavramları öğrenebilme ve hatasız uygulayabilmesi için gereken alt bilgiler ile donatır.
Proje uygulama ve öngörülerini teknik raporlar, desenler ve çizimler ile belgeleyebilmesi restorasyona yönelik proje haline getirmesi için yönlendirir.
2.Çini ürünleri restorasyon çalışmaları öncesi yapılması gereken analiz çalışmasının kavraması, uygulama teknikleri ile birlikte öğrenilmesi ve kullanabilmesi, malzemeleri ve onarım tekniklerini de öğrenerek yapı üzerinde uygulayabilecek birikimde olmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
3.Çini ürünleri restorasyon uygulama aşamalarını doğru öngörmesi, uygulayabilmesi ve farklı disiplinler ile ortak proje çalışması yürütebilmesi, dersin çalışma hedefidir.

1 PRR Proje
2 CLM Çalışma
3 BSN Başarı Notu PRR * 0.60 + CLM * 0.40

Öğrencinin derslere bilgi ön araştırmaları yapmış olarak katılımı, çözüm ve önerilere bilinçli olarak katılımı, onarım önerilerinin uygunluğu, ve uygulanabilirliği üzerinden puanlama yapılacaktır.
Öğrenci çalışmaları; Restorasyona yönelik öngörü ve uygulamalarını geliştirerek çini ürünleri restorasyonunu öğrenmesi ve kullanabilmesi, ödev ve projelerinin içerik ve sunum kalitesi, önermelerinin uygulanabilirliği sınıf içi eğitim hedefine olumlu katkısı bağlamında değerlendirilerek puana dönüştürülecektir.

Öğrencinin derslere bilgi ön araştırmaları yapmış olarak katılımı, çözüm ve önerilere bilinçli olarak katılımı, çözüm önerilerinin uygunluğu, konservasyon öngörülerinin birbirini tamamlar nitelikte olması ve uygulanabilirliği üzerinden puanlama yapılacaktır.
Öğrenci çalışmaları; öngörü ve uygulamalarını geliştirerek bezeme konservasyonunu öğrenmesi ve kullanabilmesi, ödev ve projelerinin içerik ve sunum kalitesi, önermelerinin uygulanabilirliği sınıf içi eğitim hedefine olumlu katkısı bağlamında değerlendirilerek puana dönüştürülecektir.

Dersin % 70 inene katılım zorunludur.
Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır
Her türlü tarihi eser Vandalizm girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır
Proje ve ödevler teslim tarihi dışında değerlendirmeye alınamaz ya da tam puan üzerinden değerlendirilemez

ayse.cetin@deu.edu.tr