: Türk Çini ve Seramik Sanatı I

DOÇ. SERAP IŞIKHAN

Eski Çini Onarımları
Çini Tasarımı ve Onarımı

Öğrencilere, Türk çini ve sanatının tarihsel gelişim sürecini, her dönemin sanatsal ve teknik özellikleri belirtilerek anlatmaktır.

1   9.-11.yüzyıllarda Büyük Selçuklu dönemi (İran Selçukluları), Türk çini ve seramik sanatının başlıca üretim merkezleri Rey, Kaşan, Samarra `da yapılmış olan çini ve seramiklerin sanatsal ve teknik özelliklerini i kuramsal açıdan tanımlayabilmesi
2   Türk Çini sanatında dönemlerden yola çıkılarak anlatılan çeşitli çini üretiminde kullanılan teknikler konusunda bilgilenebilmesi,
3   Çini sanatının dönemsel desen-kompozisyon özelliklerinin ana hatlarıyla ayırtedebilmesi,
4   Geleneksel seramiğin tarihsel süreçte geçirdiği aşamaları anlatabilmesi,
5   Türk çini sanatında çininin kullanım alanlarını yer, mekan ve boyut olarak beliryebilmesi, beklenmektedir

1 Türk Çini Sanatının tarihsel süreç boyunca dönemlerinin tanıtımı
2 9.-11 yüzyıllarda Büyük Selçuklu (İran Selçukluları) Çini ve seramik sanatında görülen çini üretimleri ve teknikleri hakkında genel bilgi verilmesi.
3 9.-11.yüzyıllarda Büyük Selçuklu dönemi (İran Selçukluları), Türk çini ve seramik sanatının başlıca üretim merkezleri olan Rey, Kaşan, Samarra `da yapılmış olan çini ve seramiklerin sanatsal ve teknik özellikleri hakkında görsel ve kuramsal bilgi verilmesi.
4 Büyük Selçuklu (İran Selçukluları) Çini ve seramik sanatının sanatsal ve teknik özelliklerinin anlatılması.
5 12.-13. Yüzyıl Anadolu Selçuklu Çini ve Seramik Sanatının özellikleri ve tanıtımının yapılması
6 Anadolu Selçuklularında Çini ve Seramik Sanatının gelişimi ve üretim tekniklerinin dönemsel özelliklerinin anlatılması.
7 Anadolu Selçuklularında Çini ve Seramik Sanatının gelişimi ve üretim tekniklerinin dönemsel özelliklerinin anlatılması.
8 14.-15.yüzyılın ilk yarısı Erken Osmanlı Çini ve seramik Sanatının tanıtımı
9 Erken Osmanlı Dönemi Milet İşi diye bilinen formların dönem bakımından ve yüzyıl olarak sanatsal,teknik ve teknolojik özellikleri
10 Erken Osmanlı Dönemi Milet İşi diye bilinen formların dönem bakımından ve yüzyıl olarak sanatsal,teknik ve teknolojik özellikleri
11 16.yüzyıl İznik Çini ve Seramiklerinde desen ve kompozisyon özelliklerinin incelenmesi
12 17.yüzyıl İznik Çini Sanatının tanıtılması ve dönemin sanatsal ve teknik özelliklerini görsel ve kuramsal bilgilendirilme
13 17.yüzyıl İznik Çini Sanatının tanıtılması ve dönemin sanatsal ve teknik özelliklerini görsel ve kuramsal bilgilendirilme
14 Ara Sınav

Ana kaynak:
ATASOY,Nurhan- Ruby, Jullian; İznik Seramikleri, 1989
ASLANAPA,Oktay; Türk Sanatı El Kitabı, Ankara,1993
Öney,Gönül; Beylikler Devri Sanatı,Ankara 1989

Diğer ders materyalleri:
Bilgisayar,barkovizyon

Her hafta işlenecek konular hakkında önceden öğrencilere ders notu ve bilgi verilerek bir sonraki derse konu ile ilişkin kaynaklar getirilerek öğrencilerle birlikte işlenecektir.

1 VZ Vize
2 ODV Quiz/Ödev
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + BUT * 0.60

Önceden verilen ders notları ve çeşitli kaynaklardan yararlanılarak derste anlatılan konuları kapsayan bir ara sınav ve final yapılması planlanmaktadır.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır. Ayrıca verilen araştırma konusu dönem içi puanlamasına katılarak ve devamsızlık oranı da eklenerek ortalaması alınacaktır.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır.

serap.savas@deu.edu.tr

Öğrenciler istedikleri zaman email aracılığıyla iletişim kurabilirler.

Vize sınavına hazırlık 2 2 4
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 1 1 1
Finalsınavına hazırlık 1 1 1
Ödev hazırlama 13 1 13