: İnovasyonda Yeni Yaklaşımlar

İngilizce İşletme Yönetimi Doktora

DOÇ.DR. BANU DEMİREL

İngilizce İşletme Yönetimi Doktora

Yeni buluşlar, teknolojiler, rekabet ve küreselleşme, işletmeleri yenilik yapma konusunda zorlamakta dolayısıyla işletmelerin rekabetçi avantajlarını korumaları ve arttırmaları açısından inovasyon oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Diğer taraftan, küresel bazda yaşanan ekolojik, ekonomik ve sosyal problemler; sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde de yeniliklerin gerçekleştirilmesinin zorunluluğunu ortaya koymakta ve bu problemlerin çözümünde yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeplerle, inovasyonun önemi ve etkileri farklı bakış açılarıyla değerlendirilmelidir. Bu kapsamda bu ders, örgütler ve toplum çerçevesinde öncü yenilikçi uygulamalar başta olmak üzere, güncel inovasyon teori ve uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ders boyunca, inovasyondaki yeni yaklaşımlar ve uygulamalar ortaya konulacak ve bu yeni yaklaşımların örgütlere ve topluma olası etkileri tartışılıp değerlendirilecektir.

1   İnovasyonda yeni yaklaşımlara ait kavramları anlayabilmeleri,
2   İnovasyonda güncel teori ve uygulamaların, toplum ve örgütler üzerindeki olası etkilerini tartışabilme ve yorumlayabilme yeteneğini geliştirmeleri
3   İnovasyon yönetimi alanındaki yeni yaklaşımlar üzerinde araştırma yapabilmek için gerekli kavramsal ve analitik altyapıya sahip olmaları,
4   Farklı kaynaklardan topladıkları bilgileri bütüncül bir yaklaşımla sınıfta sunarak ve tartışarak, sözlü ve yazılı iletişim yeteneklerini geliştirmeleri beklenmektedir.

1 Derse Giriş
2 Inovasyon ve Stratejik Teknolojik Trendler
3 Açık İnovasyon Teorisi
4 İnovasyonun Kaynakları
5 Büyük Veri, Bulut Hesaplama
6 Alan Çalışması ve Tartışma
7 VİZE SINAVI
8 Derleme Çalışması ve Tartışma
9 Derleme Çalışması ve Tartışma
10 Derleme Çalışması ve Tartışma
11 Derleme Çalışması ve Tartışma
12 Derleme Çalışması ve Tartışma
13 Derleme Çalışması ve Tartışma
14 Araştırma Sunumu

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Konulara ait temel kavramların anlaşılabilmesi için aşağıdaki kitaplar önerilmektedir:
- Bessant, J. and Tidd, J. (2015), Innovation and Entrepreneurship, Third Edition, John Wiley & Sons Inc: UK
- Trott Paul, (2017), Innovation Management and New Product Development, Sixth Edition, Pearson Education LTD: England

Her haftanın konusuna göre makale/örnek olaylar listesi daha sonra verilecektir

Derse Hazırlık: Derse gelmeden önce tüm öğrenciler kendilerine verilen materyalleri okumalı ve sınıfta tartışmaya hazır olarak gelmelidir.
Ders Sırasında: Konu anlatımı, örnek olay, makale tartışmaları ve sunumlar gerçekleştirilecektir. Programa göre konuk konuşmacı da davet edilecektir.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. VİZE SINAVI: Vize sınavı derste anlatılanların anlaşılmasına, sentezine ve değerlendirmesine dayalı olacak ve yazılı sorulardan oluşacaktır.
2. YARIYILİÇİ ÇALIŞMA: Öğrencilerin dersi veren öğretim üyesi tarafından verilen okuma listesini her hafta derse gelmeden önce okumaları, yazılı rapor hazırlamaları ve/veya görsel sunumlar gerçekleştirerek sınıf-içi tartışmalara katılmaları beklenmektedir. Tartışmalara katılım: (a) verilen okumaları ne kadar yaptığı; (b) tartışmaya katkıların kalitesi; (c) eleştirel ve yaratıcı yaklaşım; ve (d) diğer görüşlere saygı çerçevesinde değerlendirilecektir.
3. FİNAL SINAVI: Öğrenciler, yazılı sorular içeren bir sınav aracılığıyla teorik bilgileri üzerinden değerlendirilecektir.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara aktif olarak katılmaları beklenmektedir.
4. Öğrencilerin derse zamanında gelmeleri beklenmektedir.
5. Tüm öğrencilerin dersten önce hazırlık yapmaları beklenmektedir.

Doç. Dr. Banu Demirel
banu.atrek@deu.edu.tr