: Davranış Ekonomide Tüketici Davranışı Uygulamaları

İngilizce İşletme Yönetimi Doktora

DOÇ.DR. SUMEYRA DUMAN

İngilizce İşletme Yönetimi Doktora

Bu dersin amacı davranışsal ekonomi çerçevesinde öğrencilere psikoloji ve iktisat ilişkisine dair bilgi sunmak ve tartışmaktır. Davranışsal ekonomi insan psikolojisi ile iktisat bilimini bütünleştirerek geleneksel iktisadi modellerdeki sapmaları anlamayı amaçlamaktadır. Daniel Kahneman'ın iktisat bilimine psikoloji araştırmalarını dahil ederek özellikle belirsizlik altında yargılama ve karar vermede bütünleşmiş içgörü sağlaması nedeniyle 2002 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü almasının ardından davranışsal ekonomi araştırmacıların yoğun ilgisini çekmeye başlamıştır. Davranışsal ekonomi tüketici davranışı, örgütsel davranış, hukuk vs. gibi çeşitli alanlarda uygulamaları olan geniş bir konudur. Bu ders davranışsal ekonomi yaklaşımlarının tüketici davranışı kapsamındaki uygulamalarına odaklanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda davranışsal ekonominin temel konularını anlamak ve teori ile pratiği buluşturmak amacıyla derste makaleler, kitaplar, web materyalleri kullanılacaktır. Esasen bu derste tüketici yargılama ve karar alma davranışı, başka bir deyişle rasyonel tüketici teorisindeki sapmalar bir pazarlamacı bakış açısıyla incelenecektir.

1   Bu dersin sonunda öğrencilerin: Eleştirel düşünme ve sorun çözme becerilerini bireysel yargılama ve karar almada kullanabilmeleri
2   Müşteri içgörüsünü daha iyi anlayabilmek için psikoloji ile ekonomiyi bütünleştirebilmeleri
3   Tüketici karar verme davranışındaki hataları ve pazarlamacılar için ne anlama gelebileceğini tartışabilmeleri
4   Yargılama ve karar vermeyi daha iyi anlamak için farklı disiplinleri bütünleştirebilmeleri
5   Tüketici karar verme davranışındaki hataları anlayabilmek adına standart ekonomik modelleri sorgulayabilmeleri beklenmektedir.

1 GİRİŞ
2 Psikoloji ve Ekonomi
3 Risk ve Belirsizlik Altında Karar Verme
4 Zarardan Kaçınma, Referansa Bağlılık, Çerçeveleme
5 Zarardan Kaçınma, Referansa Bağlılık, Çerçeveleme
6 Buluşsallar ve Hatalar
7 Zihinsel Muhasebe
8 VİZE SINAVI
9 Donanım Etkisi
10 Öteleme
11 Öteleme
12 Dürtme
13 Zamanlararası Seçim
14 Davranışsal Oyun Teorisi

Her haftanın konusuna göre makale listesi verilecektir. Bununla birlikte konuların daha iyi anlaşılması için aşağıdaki kitaplar önerilmektedir:
Wilkinson, N. (2008). An introduction to behavioral economics. China: Palgrave Macmillan.
Kahneman, D. (2011). Thinking, fast and slow. New York: Farrar, Straus and Giroux.
Ariely, D. (2008). Predictably irrational: The hidden forces that shape our decisions. New York: Harper.

Ders anlatımı, tartışma

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. VİZE SINAVI: Vize sınavı derste anlatılanların anlaşılmasına, sentezine ve değerlendirmesine dayalı olacak ve yazılı sorulardan oluşacaktır.
2. YARIYILİÇİ ÇALIŞMA: Öğrencilerin dersi veren öğretim üyesi tarafından verilen okuma listesini her hafta derse gelmeden önce okumaları, yazılı rapor hazırlamaları ve okuma listesindeki makalelerle ilgili sınıf-içi tartışmalara katılmaları beklenmektedir.
3. FİNAL SINAVI: Öğrenciler, yazılı sorular içeren bir sınav aracılığıyla teorik bilgileri üzerinden değerlendirilecektir.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara aktif olarak katılmaları beklenmektedir.
4. Öğrencilerin derse zamanında gelmeleri beklenmektedir.
5. Tüm öğrencilerin dersten önce hazırlık yapmaları beklenmektedir.

sumeyra.duman@deu.edu.tr

Daha sonra açıklanacaktır.