: Kurgu ve Ses Teknikleri II

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

UFUK TAMBAŞ

Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

Sinema ve televizyon yapımlarında ses ve kurgu teknolojilerinin temel ilkelerinin tarihsel
gelişiminin, kuramı ve teknik uygulamalarının birlikte öğretilerek ses ve kurgu tasarımının
Stüdyo tekniklerinin ve kayıt teknolojilerinin anlatıldığı, mikrofon, ses mikseri,dijital ses
kayıtçısı kurgu ekipmanları ve boom gibi araçların kullanım teknikleri ile kurgu kayıt
yöntemlerinin film yapımındaki öneminin kavranması. Dijital ses ile ilgili becerilerin
öğretilmesi,Dijital ses kurgu programlarının genel çalışma prensipleri hakkında bilgi
aktarılması,Bilgisayara kayıtlı ses dosyaları üzerinde işlem yapmak için desteklenen
formatlardaki ses dosyalarının özellikleri ve kesme, kopyalama, özel yapıştırma, açma ve
kaydetme konularının öğrenciye öğretilmesi.Yapay ses,doğal sesler ,efekt sesleri , müzik ve
dublaj tekniklerini öğretmek farklı ses kayıt tekniklerinin anlatılmasının ardından,
öğrencilerden birtakım ses kayıt ve seslendirme çalışmalarıyla bu içeriği pratiğe dökmeleri
beklenecektir.

1   Film projelerinin ihtiyacı olan kurgu ve ses teknikleri ile ekipmanlarını belirleyip seçim yapabilmeli.
2   kurgu, ve ses birleştirme aşamalarında kullanacağı malzemeleri tanımalı ve kullanabilmeli.
3   Genel Kurguve seslendirme terminolojisini bilmeli.
4   İleri derecede kurgu ve ses yardımcı ekipmanları kullanabilmeli.
5   Bir sahnenin kurguda birleştirilebilmesi için gerekli planları seçip düzenlemelerini yapabilmeli.
6   Tüm yardımcı ses ve kurgu aksesuarlarını ekipmanlarını kullanabilmeli.
7   Belgesel,klip,reklam,drama gibi yapımlarda kurgu&seslendirme ses kayıt ve birleştirme tekniklerini kullanıp kurgu ve seslendirme yapabilecek yetenek ve bilgi birikimine sahip olmalı.

1 Müzik ve Efekt Seçimi Ses Kurgu Bilgisayar Donanım Özellikleri
2 Ses Kurgu Bilgisayar Yazılım Özellikleri
3 Progama Ses ve Video Dosyası Eklenmesi
4 Diğer Ses Kurgu Ünitesi Donanımları Ses Mikseri
5 Müzik CD lerinin Eklenmesi
6 Efekt cihazı Ses efektleri Dijital Ses Kurgu Sistemi Bağlantılar
7 Çalışma alanı (timeline)
8 Standart Araç Çubukları
9 İzleme şeridi Ses ve video dosyalarının çalışma alanında işlenmesi
10 Audio Düzenleme Programları
11 SD-HD-2K-4K-EDL Çalışma örnekleri
12 UYGULAMA Program Menüleri ve Ayar Düğmeler Ses Video Göstergelerinin kullanılması Kurgunun Kaydedilmesi
13 UYGULAMA Sabit Disk Üzerine Kaydetme CD veya DVD ye Kaydetme
14 UYGULAMA Kaydedici ve Okuyucu Cihazlara Aktarma Formatlar arası çevirim

Sinema ve Televizyonda Görüntü Kurgusunun Temel İlkeleri - A. Sokolov

Dersler
Öğretim üyesi öğrencileri, proje üretmeye yönlendirir ve örnekler üzerinden uygulama yapmalarını ister.
Gözden Geçirme ve yeni teknolojilerin incelenmesi
Uygulama stüdyo pratikleri ve proje ödevi aşamasında ,karşılaşılacak uygulama becerileri öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde uygulamalı olarak gösterilecek. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, projelerinin hazırlamaları ile ilgili fikir ve görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.
Uygulamalar
Uygulama ve proje sürecinde öğrenciler, üretim aşamasında nasıl bir yöntem kullanacakları konusunda örnek bir proje ile ile bilgilendirileceklerdir

1 PRR Proje
2 CLM Çalışma
3 BSN Başarı Notu PRR * 0.60 + CLM * 0.40

1-Öğrenci farklı kurgu ve seslendirme yazılımlarıyla sistemlerini kullanarak değişik projeler hazırlayacaktır.
2-seslendirme ve kurgu çekim ekipmanları kullanarak kurgu&seslendirme tekniklerini kreatif olarak tasarlayabilecektir.
3-Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (1) derslere katılım durumuna, (2) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve sınıf içi proje çalılmasına (3) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1-Proje ve ödev uygulamalarındaki derse katılım,algı ve beceri yeterliliği göz önünde bulundurulacaktır.

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
3.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

ufuktambas@gmail.com

ders saati sonrası