: Mix-Mastering İşlemleri II

Müzik Teknolojisi

ALP VAROL

Müzik Teknolojisi

Stüdyo kanal kayıtları bitirilmiş bir çalışmanın üzerinde, basım işlemi öncesi teknik ve sound geliştirme amaçlı gerçekleştirilmesi gereken, edit,mix ve mastering işlemleri aşamalarının öğrenilmesi.

1   Kanal kayıtlar üzerinde edit işlemlerini gerçekleştirebilmesi,
2   Mix işlemini müzik tarzının gerektirdiği şekilde gerçekleştirmesi,
3   Stereo olarak sonlandırılmış bir çalışmada mastering işlemlerini gerçekleştirebilmesi,
4   Analog ve dijital mastering işlemi farklılıklarını ayırt edebilmesi ve uygulaması,
5   Stereo olarak çalışmayı bitirerek, basım işlemine hazır hale getirebilmesi,

MTA 4057 - Mix-Mastering İşlemleri I

1 Edit,Mix,Mastering İşlemi Gerekliliği
2 Editing İşlemi ve Uygulamaları (Editing Ödev Dağılımı 1) Cut,copy,paste,silence, noise reduction, filtering işlemleri
3 Uygulama (Editing Ödev dağılımı 2) Vokal ve çalgısal part melodyn işlemleri
4 Mix işleminin temelleri Konsept,ezgi, ritm, armoni, çalgılama, sözler, performans
5 Mix işlemi başlama Noktası Panaroma, yerleşim planları,Efektler
6 Mix İşlemi EQ tekniği (Mixing Ödev 1) Farklı EQ tekniği uygulamaları
7 Mix İşleminde Dinamik Alan, Automation (Mixing Ödev 2) Dinamik işlemci kullanımı, dinamik alan genişletme işlemi (Dynamic range)
8 Uygulama
9 Mastering işlemi Sinyal sıralaması, dinamik alan, frekans alanı kullanımı
10 Mastering İşlemi amacı ve Dynamic Range (Mastering Ödev 1) Macrodynamics, Up/Downward işlemleri
11 Uygulamalar (Mastering Ödev 2)
12 Convert işlemleri CD sonlandırma işlemleri ISRC kodlar, Red Book, Bit Converting, DC offset
13 Proje çalışması
14 Proje çalışması

Ana Kaynak
Katz,Bob. 2007, Mastering Audio The Art and The Science , Orlando: Focal Press

Yardımcı Kaynaklar
Gibson, Bill. 2003, Sound Advice On Mixing, USA: Artist Pro
Moylan, William. 2007, Understanding and Crafting the Mix: The Art of Recording, Burlington, USA: Focal Press

Diğer Ders Materyalleri
Varol, Alp. 2006, Profesyonel Kayıt Sektöründe Mastering İşlemleri (Yüksek Lisans Tezi), İzmir,D.E.Ü. G.S.Enstitüsü
Mix ve Mastering işlemlerine yönelik çok kanallı kayıtlar
Power Point Sunuları ve ders notları

Dersler
Dersler iki aşamada gerçekleştirilecek; ilk bölümünde teorik yapılacak işlemlere yönelik bilgiler verilecektir. Sonraki aşamada bu işlemlerin daha önceden alınmış kayıtlar üzerinde uygulama çalışmaları gerçekleştirilecektir. Çalışmalar sırasında duyum geliştirici teknikler uygulanacak, yazılım ve donanımı amaca uygun kullanma öğretilecektir.

Ödevler
Verilen ödevler öğrencinin tek başına çalışmayı ve duyumunu geliştirebilmesi için önem taşır. Ev ortamında kullanabileceği Protools programı ve plug-in lerle bu çalışmaları gerçekleştirir. Verilen ödevler bir sonraki derste dinlenerek; diğer öğrencilerin ve öğretim elemanının yorumları ile tekrar gerçekleştirilerek tekniğin ve sound özelliklerinin gelişmesi sağlanır.

Proje Çalışmaları
Öğrenciler proje çalışmalarıyla baştan sona bir çalışmanın edit, mix ve mastering işlemlerini gerçekleştirirler.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 ODV Ödev/Sunum
4 BSN Başarı Notu PR * 0.50 + DKL * 0.10 + ODV * 0.40

Ödevler
Toplam 6 dönem içi ödevi verilecek, bu ödevlerin dinleme işlemleri sınıfta her haftanın sonunda gerçekleşerek derste anlatılan konuların pekişmesi sağlanacaktır. Ödevlerin notlandırmaya etkisi %40 tır
Proje çalışmaları
Dönem sonu yapılacak proje çalışmalarında farklı tarzlarda işlemlerin son aşamaya kadar uygulanması sağlanacak. Proje notlandırması olarak değerlendirilecektir. Burada çalışmanın sektörel bazda problemsiz olması önemlidir.

Dönem içi ödevlerinin her bir konuya ait olan 2 şer ödevinde; öğrencinin gelişimi, donanım kullanma, duyum gelişimi göz önünde bulundurulacaktır. Proje çalışmasında ise, derslerde belirtilen kriterlere uyumluluk aranacaktır.

Dersin %70 ne katılım esastır.
Dersin başlama saatinden sonra gelenler bir defa verilecek araya kadar derse alınmaz.
Ara sonrası gelenler yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır.
Blok çalışmalar sırasında derse girilmez.
Derse katılmamış olmak verilen ödevin teslim tarihini değiştirmez.
Verilen ödevler, istenen formatta, çalışma adı İsim Soyad, Okul No, Ödevin tam adı şeklinde verilmelidir.
Stüdyo çalışmasını ve ekipmanları tehlikeye sokacak davranışlar disiplin cezası ile sonuçlandırılacaktır.
Kullanılan donanım öğrencinin sorumluluğundadır.

Kuruçeşme, DEÜ TINAZTEPE, Doğuş Cd. No:209 35390, Buca/İzmir

Çarş 13.00-16.00

Uygulama 14 2 28
Tasarım Projesi 2 12 24