: Stüdyo I

Müzik Teknolojisi

ALP VAROL

Müzik Teknolojisi

Kayıt sırasında kullanılan donanım ve yazılımların temel kullanımı ve çalışma prensiplerinin kavranması, ses kayıt stüdyosu kullanımına yönelik temel uygulamalar yapılması. Kayıtlar sırasında karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretme yeteneğinin kazandırılması.

1   Stüdyonun temelini oluşturan donanım ve yazılımları tanımlayabilmesi, doğru ve verimli kullanabilmesi
2   Donanımlar arası yönlendirmeleri gerçekleştirerek, kullanım sırası ve amaçlarını belirleyebilmesi,
3   önceden kullanmadığı donanımlara kolay adapte olabilmesi,
4   Kayıt, sinyal yolu ve stüdyo içinde gerçekleşen problemlere müdahale edebilmesi,
5   Proje oluşturma amaçlı bir çalışmayı ana hatlarıyla yönlendirebilme becerisini kazanması,

MTA 2056 - Sinyal Akışı ve Yönlendirme II

1 Stüdyo Tanımı Stüdyo yerleşimi ve kullanılan donanım yapısı, kişilerin görevleri, tonmaister/sanatçı görev/davranış biçimi.
2 Stüdyo Mantıksal Bağlantı Şeması Donanım-patch panel yönlendirmeleri
3 MBB Stüdyo Bağlantıları MBB Stüdyo sinyal akış şeması
4 Stüdyo Sinyal Yolu Çözümlemeleri Stüdyo da kullanılan outboard donanımlar, bağlantılar, sinyal yolu uygulamaları ve problem çözümleri
5 In-Line Mikser İncelemesi 1 SSL 9000J
6 In-Line Mikser İncelemesi 2 Neve 88RS-Amek 9098
7 In-Line Mikser İncelemesi 2 SSL AWS 900
8 Kayıt Modları uygulaması Monitoring modlar
9 Dinamik işlemler/ İşlemciler 1 Outboard donanım/ plug-in kullanımları Advanced Comp, Advanced Expander teknikleri, side chain
10 Dinamik işlemler/ İşlemciler 2 Parametrik, paragraphic, graphic EQ bağlantı noktaları ve kullanım teknikleri
11 Vize
12 Vize Soru çözümlemeleri Vize sınavı yanıtları ve problem gidermeye yönelik eşdeğer soru/sorun çözümlemeleri
13 Dijital Mikser Kullanımı D8B Hardware,line section-connections
14 Dijital Mikser Kullanımı D8B Master sections ve HUI mod

Ana Kaynaklar
Owsinsky, Bob. 2009, The Recording Engineer s Handbook, USA: Course Technology
Miles Huber, David. E.Runstein. 2009, Modern Recording Techniques, Oxford, USA: Focal Press
Rumcey, Francis. MC Cormic, Tim. 2009, Sound And Recording, Oxford, USA: Focal Press

Yardımcı Kaynaklar
Collins, Mike. 2009, Protools 8 Music Production,Recording, Editing,and Mixing , Oxford, USA: Focal Press
Barlett, Bruce. Barlett, Jenny. 2009, Practical Recording Techniques, Oxford, USA: Focal Press

Diğer Kaynaklar
Ders Notları ve power Point sunumlar

Dersin teorik kısmı; Stüdyo temelini oluşturan donanımların bağlantı ve kullanım amaçlarını anlatan sunumlar seklinde yapılacak, donanımların temel kullanımına yönelik hazırlanan problemler öğrenci katılımıyla çözümlenecektir. Temel kullanım yöntemlerinin belirlenmesi sonrası stüdyo kaydına hazırlayıcı uygulamalar öğrencilerle birlikte gerçekleştirilecektir.

1 VZ Vize
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
5 BUT Bütünleme
6 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Derste 1 vize, 1 final sınavı ile öğretim elemanının belirleyeceği sayıda quiz sınavları gerçekleştirilecektir. Sınavlar uygulamalı ve yazılı olarak gerçekleştirilebilecek, sınav soruları öğrencinin derste gördüğü ya da ders notları ve uygulamalarıyla çözümleyebileceği stüdyo kayıt teknikleri ve problemlerinden oluşacaktır.

Gerçekleştirilecek Vize ve final sınavları ders işleyişi ve öğrencinin stüdyo kullanım becerisini anlamaya yönelik olacaktır. Stüdyonun temel kullanımı, sinyal yolunu takip yeteneği, kayıtlar ve yönlendirmeler anında zaman kullanımı ve çalışma ortamında gösterdiği tutum özellikle göz önünde bulundurulacaktır.

Dersin %70 ne katılım esastır. Dersin başlama saatinden sonra gelenler verilecek araya kadar derse alınmaz. Ara sonrası gelenler yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır.
Blok çalışma ya da stüdyo kaydı sırasında gelenler derse alınmaz.
Derse katılmamış olmak ödevin teslim tarihini değiştirmez.
Verilen ödevler *.ppt ya da *.odp formatında, dosyanın adı İsim Soyadı, Okul No, Ödevin tam adı şeklinde olmalıdır.
Kullanılan donanım öğrencinin sorumluluğundadır.
Dikkatsiz ve kural dışı kullanım durumunda öğretim elemanı çalışmayı iptal edebilir.

Kuruçeşme, DEÜ TINAZTEPE, Doğuş Cd. No:209 35390, Buca/İzmir

Çarşamba 13.00-16.00

Uygulama 13 2 26
Öğrenci Sunumları 10 5 50