: Ses Tasarımı

Müzik Teknolojisi

DOÇ.DR. SUAT VERGİLİ

Müzik Teknolojisi

Video, animasyon vb. gibi görsellerin üzerine ses tasarımı yapılırken kullanılan yöntemleri ve kayıt tekniklerini incelemek, bu yöntem ve teknikleri kullanarak ses kayıt endüstrisinde önemli bir sektör olan post prodüksiyon sektörünün gerektirdiği uygulamaları gerçekleştirebilecek bilgi ve becerileri sağlamaktır.

1   Görüntü üzerine ses kayıdı, sound ve müzik editing ile ilgili teorik ve pratik bilgileri kavrayabilmesi,
2   Ses tasarımına özgü kavramlar ve bunların prodüksiyondaki yerleri arasındaki bağlantıları kurabilmesi,
3   Ses tasarımı ve ilgili kavramlar üzerine edindiği teorik bilgileri örnek uygulamalar üzerinde gösterebilmesi,
4   Ses tasarımı uygulamalarını hızlandıracak ve bu uygulamalara özgü yazılım kullanma becerilerini geliştirebilmesi,
5   Görsel materyaller ile işitsel materyaller arasındaki teknik bağları mantıksal ve pratik ilişkileri gözeterek kurabilmesi

1 Ses Tasarımı Kavramlar ve görüntü üzerine ses
2 Ses tasarımı teorisi
3 Durağan görüntü (Fotoğraf) üzerine ses tasarımı
4 Ambiyans ve Envelopment
5 Ses tasarımında Music Editing
6 Audio Scene Yaratma
7 Ses tasarımına özgü kayıt teknikleri (Foley, dış mekan kayıtları, shotgun kayıt)
8 Voiceover
9 Voiceover Uygulaması
10 ADR (Diyalog değiştirme)
11 Dublaj Uygulaması
12 Ses Tasarım Projesi Uygulaması I
13 Ses Tasarım Projesi Uygulaması II
14 Proje Değerlendirmeleri

Dersler stüdyoda ağırlıklı ProTools yazılımı kullanılarak gerçekleştirilir. Derslerde haftalık konu anlatımları gerçekleştirilir ve daha sonra derste ele alınan konuların uygulaması yapılır. Kimi derslerden sonra o günün konusuyla ilgili bir uygulama ya da okuma ödevi verilir. Uygulama ödevleri ProTools yazılımı ile gerçekleştirilmeli ve bir sonraki ders saatine kadar bitirilmelidir. Toplanan ödevler ders saatinin ilk yarısında sınıfça değerlendirilir ve işitsel materyallerin kullanımı üzerine tartışılır. Okuma ödevleri ise belirtilen kaynaklardan yapılan okumaların sınıfça tartışılması şeklinde değerlendirilir.

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
3 BSN Başarı Notu ODV * 0.80 + DKL * 0.20

Ödevleri hem vize notu olarak değerlendirmeye alınacaktır ve dönem sonu notunun %40 ını oluştururlar.
Uygulama ödevleri CD ya da DVD ile teslim edilecektir. Ödevlerin yer aldığı medyanın içerisinde orijinal proje dosyası ve klasörü, projenin indirgenmiş 2 kanal wav formatında audiosu ve videoyla birlikte render edilmiş bir quicktime ya da avi video dosyası olarak teslim edilir.
Ödev CD ve DVDleri kapakları ile birlikte teslim edilecek, kapak içlerinde ve kayıt medyasının üzerinde Öğrenci Adı Soyadı, Numarası ve Ödevin Adı yer alacaktır. Kapak içerisinde ödev ile ilgili ek notlar da bulunacaktır.
Dönem sonunda derste öğrenilen bilgiler ışığında tüm yönleri ile kapsamlı bir ses tasarımı projesi gerçekleştirilir. Bu proje dönem sonu notunun %50 sini oluşturur.
Proje için ses tasarımı yapılacak görüntüler öğrencilere verilecektir. Görüntülerin süresi 5 dakikayı aşmayacaktır.
Her öğrenci final projesi için ses kütüphanelerinden, kendi yaptığı iç ve dış mekan kayıtlarından, foley ve ses efekti kayıtlarından faydalanacak, ayrıca projede yer alan tüm anlatıcı veya diyalog kanalları için tam bir voiceover ya da dublaj projesi gerçekleştirecektir. Projenin bir bölümünde müzik de olması beklenmektedir.
Proje ödevi de aynen dönem içindeki ödevlerde olduğu gibi CD ya da DVD ile teslim edilecektir. Ödevlerin yer aldığı medyanın içerisinde orijinal proje dosyası ve klasörü, projenin indirgenmiş 2 kanal wav formatında audiosu ve videoyla birlikte render edilmiş bir quicktime ya da avi video dosyası yer alacaktır.
Tüm ödevlerde kullanılan ses kütüphanelerine ait seslerin kaynakçası belirtilmek zorundadır.

Ödevlerde yapılacak edit, mix ve otomasyonların başarısı ve prodüksiyona katkısı değerlendirmede etkilidir.
Kaynakçası belirtilmeden hazırlanmış ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Her türlü intihal girişimi disiplin suçu olarak kabul edilir ve intihal yapılarak hazırlanan ödevler değerlendirilmez.

Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
Dersi alan öğrenciler dersin işlendiği stüdyoyu ve ekipmanları dikkatli ve zarar vermeden kullanmakla sorumludurlar.
Derste herhangi bir öğrenci tarafından zarar verilen ekipmanların sorumluluğu o öğrenciye aittir.
Derslerde dersi alan öğrenciler ve varsa kayıdı yapılan müzisyen, dublaj ekibi vb. haricinde içeriden ya da dışarıdan hiç kimse stüdyoya alınmayacaktır.

suat.vergili@deu.edu.tr

Haftaiçi hergün 13:00

Uygulama 14 2 28

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18