: Audio Post Prodüksiyon II

Müzik Teknolojisi

DOÇ.DR. SUAT VERGİLİ

Müzik Teknolojisi

Audio Post Prodüksiyon alanında önemli bir yere sahip olan Pre-Mix, Final Mix gibi işlemlerin yapıtaşlarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1   Post Prodüksiyonun öğeleri olan Sfx, Atmosfer, Foley, Diyalog, Müzik gibi unsurların hazırlanış prensiplerine vakıf olarak, mix aşamasından önce bu öğeleri bir araya getirebilme yetisi kazanabilmesi,
2   Pre-Mix ve Final Mix işlemleri ile ilgili olan gerekli teknikleri geliştirebilmesi,
3   Re-Recording mix ve yabancı versiyon mix ayrımını ve getirdiği teknik farklılıkları kavrayabilmesi,
4   Mix Stem kavramını anlaması ve buna ilişkin olarak M&E mixi oluşturabilme becerisi kazanabilmesi,
5   İşin teslim aşamasına dahil olan Dolby Mastering ve aktarma konularını öğrenebilmesi

MTS 4015 - Audio Post Prodüksiyon I

1 İçerik hakkında ön bilgi
2 Görüntü İçin Mix Temelleri
3 Pre Dub Öğelerine Ait Sinyal Yolu Türleri (LCR, Quad, 5.0, 5.1)
4 Pre Dub Öğelerinin Mixlenmesi İle İlgili Temeller (Dialogue, Sfx, Atmos, Foley, Music)
5 Final Dub Öncesi Pre Dub İşlemi
6 Final Dub
7 Arasınav
8 Final Mixte Ayırtedilebilir Diyalogların M&E Mixi İçin Çıkartılması
9 Print Master ve Mix Stem lerden M&E Mix Oluşturma
10 Re-Recording Mix ve Versiyon Mix Farklılıkları
11 Dolby Mastering ve Aktarım Formatları
12 Audio Post Production Uygulaması
13 Proje: Audio Post Production
14 Proje Değerlendirmeleri

Dersler ağırlıklı olarak ProTools yazılımı kullanılarak stüdyo ortamında gerçekleştirilir. Derslerde haftalık konu anlatımları gerçekleştirilir ve daha sonra derste ele alınan konuların uygulaması yapılır.

1 VZ Vize
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 +FN * 0.50
5 BUT Bütünleme
6 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.40 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Öğrencilerin yazılıma ait derste anlatılan tüm özellikleri öğrenmiş ve uygulayabiliyor olması beklenir.
Dersler haricinde verilen ödevler değerlendirmede etkilidir.
Uygulamalı ödevler hazırlanan örnek ProTools proje klasörleri üzerinden değerlendirilir
Arasınav ve Final sınavı ProTools yazılımında uygulamalı olarak yapılacaktır.
Öğrenciye sınav zamanına kadar işlenen konular ve uygulamalar ile ilgili uygulama soruları yöneltilecek ve öğrencinin bu uygulamaları gerçekleştirmesi istenecektir.

Ödevler dönem sonu notunda etkilidir ve dersin ilerleyişi açısından çok önemlidir.
Sınavlarda öğrencilerin dönem içerisinde edindikleri bilgileri hızlı ve etkili bir şekilde uygulayabilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunlar ve olası çözümleri arasındaki ilişkileri kurabilmeleri, sorulan sorulara doğru cevaplar verebilmeleri ve teorik bilgiler ile uygulamalar arasındaki ilişkileri doğru yansıtabilmeleri gözetilerek 100 üzerinden not verilir.
ProTools sistemi kısayollar ile çalışılan bir sistem olduğundan kısayolların doğru ve yerinde kullanımı değerlendirmede doğrudan etkilidir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler bir defa verilecek araya kadar derse alınmaz. Ara sonrası gelenler yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır.
Ödevlerin ödev yazım ve imla kurallarına uygunluğu değerlendirme üzerinde doğrudan etkilidir.
Kaynakçası belirtilmeden hazırlanmış ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır. Kaynak olarak sadece internet ortamı kullanılamaz.

suat.vergili@deu.edu.tr

Haftaiçi hergün 13:00

Uygulama 13 2 26
Tasarım Projesi 10 1 10