: Sinyal Akışı ve Yönlendirme II

Müzik Teknolojisi

DOÇ.DR. SUAT VERGİLİ

Müzik Teknolojisi

Dersin amacı, birinci dönemde edinilen bilgilerin devamı olarak seslendirme ve ses kayıt sistemlerinde kullanılan sinyal işlemciler, efekt işlemciler, patch paneller ve sisteme dahil edilebilecek her türlü cihaz arası yönlendirmelere ait bilgi ve becerileri kazandırmak, komplike sistem kurulumları ve yönlendirmelerle sinyal yolu ve akışı mantığını öğrenciye kavratmaktır.

1   Farklı seslendirme sistem ve ortamlarında karşılaşılabilecek tüm donanımlar arasındaki sinyal akışını takip edebilmesi ve yönlendirmelerini yapabilmesi
2   Tamamen analog sinyal akışına sahip bir sistemde input, monitoring, kayıt, dinamik işlem, efekt işlemi, kayıt dönüşü vb. gibi yönlendirmeler arasındaki farklılıkları kavrayabilmesi
3   Sinyal akış yolu ve yönlendirmelerdeki alternatif uygulamaları çözümleyebilmesi
4   Patch panellerin kullanım yöntemleri ile cihazlar arası sinyal akış mantığı arasındaki ilişkileri kurabilmesi
5   Yıl boyunca edindiği sinyal akışı ve yönlendirme bilgisini meslek hayatında karşılaşabileceği tüm uygulamalar için zemin olacak şekilde benimsemesi

MTA 2055 - Sinyal Akışı ve Yönlendirme I

1 Dinamik işlemciler, Insert Y Kablo bağlantıları
2 Efekt İşlemciler, Auxillary send - return bağlantıları
3 Ses Masalarında Kayıt Dönüşü Sinyal Yolları
4 Tape Return MX8000 MIX B katı
5 MIX B katı ile alternatif uygulamalar
6 MX8000 de Kulaklık ve monitoring yönlendirmeleri
7 Stüdyo Uygulaması I
8 Arasınav
9 Patch Panel Teorisi
10 Patch Panellerde örnek sistem kurulumları I
11 Patch Panellerde örnek sistem kurulumları II
12 Stüdyo Uygulaması II
13 Dijital Sinyal Akış Teorisi ve Dijital Sinyal Akış Protokolleri
14 Stüdyo Uygulaması III

Rumsey, F., McCormick, T., Sound and Recording, Fifth Edition, Focal Press, Oxford, 2006.
McCarthy, B., Sound Systems: Design and Optimization, Focal Press, Oxford, 2007.

Dersler verilecek teorik bilgilerin ardından edinilen bilgilerin analog stüdyoda uygulaması yapılarak ilerleyecektir. Teorik bilgiler, kaynaklardan oluşturulan ders notları, Powerpoint sunumları ve sözlü anlatım şeklinde aktarılır. Uygulamalar sınıf olarak ya da küçük gruplar şeklinde gerçekleştirilir. Öğrenciler ders dışındaki uygun olan zamanlarda analog stüdyoya girerek bireysel olarak ya da küçük gruplar halinde çalışabilirler.

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Dönem boyunca bir arasınav ve bir final sınavı yapılacaktır.

Sınav esnasında dönem boyunca anlatılan ve uygulaması yapılan konulara ait bilgiler test edilecektir.

Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
Dersi alan öğrenciler dersin işlendiği stüdyoyu ve ekipmanları dikkatli ve zarar vermeden kullanmakla sorumludurlar.
Derste ya da ders dışı çalışmada herhangi bir öğrenci tarafından zarar verilen ekipmanların sorumluluğu o öğrenciye aittir.
Ders dışı uygulama yapmak isteyen öğrenciler stüdyonun boş olduğu saatleri dersi veren öğretim elemanı ile görüşmek ve çalışma yapacakları gün ve saat konusunda bilgilendirmek zorundadırlar.

Doç. Dr. Suat Vergili
suat.vergili@deu.edu.tr

Haftaiçi hergün 13:00

Uygulama 13 2 26