: Sinyal Akışı ve Yönlendirme I

Müzik Teknolojisi

DOÇ.DR. SUAT VERGİLİ

Müzik Teknolojisi

Dersin amacı, seslendirme ve ses kayıt sistemlerinde ses sinyalinin izlediği yolu anlamak, cihazlar arası yönlendirmelere ait teorik ve pratik bilgiler aracılığı ile sinyal akışının takibini yapabilecek temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

1   Farklı eslendirme sistem ve ortamlarında kullanılan referans ses sinyali seviyelerini yapılacak uygulama ile ilişkilendirebilmesi ve kullanılacak sistemi bu seviyelere göre optimize edebilmesi,
2   Ses kayıt ve seslendirme ortamlarında analog ses sinyalinin izlediği yolu takip edebilmesi,
3   Kayıt stüdyolarında kullanılan sistemler başta olmak üzere seslendirme sistemlerinde kullanılan cihazların (Mixerler, amfi - hoparlör bağlantıları, kayıt cihazları, dinamik işlemciler, efekt işlemciler) bağlantılarını yapabilmesi,
4   Kayıt stüdyolarında kullanılan sistemler başta olmak üzere seslendirme sistemlerinde kullanılan cihazlar arası (Mixerler, amfi - hoparlör bağlantıları, kayıt cihazları, dinamik işlemciler, efekt işlemciler) sinyal yönlendirmelerini yapabilmesi,

MTA 1052 - Stüdyo Elektroniği

1 Sinyal akışına ait temel kavramlar ve referans seviyeler
2 Seslendirme ve ses kayıt zinciri
3 Block diyagramlar ve sinyal akışı takibi
4 Analog Ses Masaları ve Özellikleri
5 Behringer MX8000 ile tanışma ve kanal yapısı
6 MX8000 ile temel sinyal yönlendirmesi Kanala bağlanan bir input sinyalinin masada izlediği yol ve bu sinyali monitorleme
7 Behringer MX8000 Ana Kontroller ve Bağlantılar
8 Arasınav
9 Kayıt Yönlendirmeleri ve detaylı kayıt zinciri, Direct Out Group Out Yönlendirmelerinin açıklanması
10 Kayıt cihazları ve bağlantıları
11 Direct Out kullanımı ile kayıt yönlendirmeleri
12 Kayıt uygulaması 1
13 Group Out kullanımı ile kayıt yönlendirmeleri
14 Kayıt uygulaması 2

Ana kaynak:
Rumsey, F., McCormick, T., Sound and Recording, Fifth Edition, Focal Press, Oxford, 2006.
McCarthy, B., Sound Systems: Design and Optimization, Focal Press, Oxford, 2007.

Dersler verilecek teorik bilgilerin ardından edinilen bilgilerin analog stüdyoda uygulaması yapılarak ilerleyecektir. Teorik bilgiler, kaynaklardan oluşturulan ders notları, Powerpoint sunumları ve sözlü anlatım şeklinde aktarılır. Uygulamalar sınıf olarak ya da küçük gruplar şeklinde gerçekleştirilir. Öğrenciler ders dışındaki uygun olan zamanlarda analog stüdyoya girerek bireysel olarak ya da küçük gruplar halinde çalışabilirler.

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BSN Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Dönem boyunca bir arasınav ve bir final sınavı yapılacaktır.

Sınavlarda öğrencilerin dönem içerisinde edindikleri bilgileri hızlı ve etkili bir şekilde uygulayabilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunlar ve olası çözümleri arasındaki ilişkileri kurabilmeleri, sorulan sorulara doğru cevaplar verebilmeleri ve teorik bilgiler ile uygulamalar arasındaki ilişkileri doğru yansıtabilmeleri gözetilerek 100 üzerinden not verilir. Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
Dersi alan öğrenciler dersin işlendiği stüdyoyu ve ekipmanları dikkatli ve zarar vermeden kullanmakla sorumludurlar.
Derste ya da ders dışı çalışmada herhangi bir öğrenci tarafından zarar verilen ekipmanların sorumluluğu o öğrenciye aittir.
Ders dışı uygulama yapmak isteyen öğrenciler stüdyonun boş olduğu saatleri dersi veren öğretim elemanı ile görüşmek ve çalışma yapacakları gün ve saat konusunda bilgilendirmek zorundadırlar.

Doç. Dr. Suat Vergili
suat.vergili@deu.edu.tr

Haftaiçi Hergün 13:00

Uygulama 13 2 26